Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  10:11 πμ
 
wm small
Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου 2015 18:56

Προαστιακός Αγρινίου – Μεσολογγίου: Δεδομένα και παραφιλολογία

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Όλα τα δεδομένα για το μεγάλο θέμα που μονοπωλεί το ενδιαφέρον των κατοίκων σε Αγρίνιο και Μεσολόγγι

Μία μεγάλη κουβέντα έχει ξεκινήσει από τις 13 Νοεμβρίου 2015 στην Αιτωλοακαρνανία για τον Προαστιακό Σιδηρόδρομο που ΘΑ συνδέει το Μεσολόγγι με το Αγρίνιο. Ο λόγος που τονίζουμε το ΘΑ είναι διότι από τα λόγια στην πράξη υπάρχει μία τεράστια διαχωριστική γραμμή, ειδικά σε ό,τι αφορά τα έργα που γίνονται στην Ελλάδα… Η πραγματικότητα είναι πως όλα ξεκινούν από μία ιδέα. Από μία πρόταση. Και κάτι τέτοιο είναι αυτή την ώρα ο Προαστιακός Σιδηρόδρομος Αγρινίου – Μεσολογγίου…

Αλλά αξίζει να τα πάρει κανείς με τη σειρά και να αξιολογηθεί το ενδεχόμενο δημιουργίας του Προαστιακού στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας… Τοagriniovoice.gr σας παρουσιάζει όλα τα δεδομένα, αλλά και τηνπαραφιλολογία, που έχει σχηματιστεί γύρω από το θέμα.

Η συζήτηση, λοιπόν, ξεκίνησε μετά από πρόταση που έριξε στο «τραπέζι» ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας, σε συνάντηση που είχε με Προέδρους και Διευθύνοντες Συμβούλους του ΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου. Στόχος του Περιφερειάρχη είναι να επεκταθεί ο Προαστιακός Σιδηρόδρομος στη Δυτική Ελλάδα και να ενταχθούν τα αντίστοιχα έργα στο νέο ΕΣΠΑ (2014-2020). Στο πλαίσιο αυτό, έγινε και η πρόταση για τον Προαστιακό στην Αιτωλοακαρνανία, η οποία έτυχε θερμής ανταπόκρισης.

Σύμφωνα με πηγές από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (ΠΔΕ), ήδη υπάρχει φάκελος για το εν λόγω έργο, ενώ αναμένεται άμεσα να δημοσιευθεί η σχετική πρόσκληση και να υποβληθεί προς -νέα- αξιολόγηση. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει τίποτα το ιδιαίτερο, αφού ο φάκελος υπάρχει από την προηγούμενη Προγραμματική Περίοδο, όμως δεν μπόρεσε να ενταχθεί, εξαιτίας της -τότε- απαγόρευσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση για ένταξη νέων έργων.

Η λειτουργία της γραμμής Αγρίνιο – Μεσολόγγι έλαβε ιδιαίτερα θετική ανταπόκριση από ΟΣΕ και ΕΡΓΟΣΕ, αλλά ακόμη κι αν υπάρξουν όλα τα σχετικά κονδύλια, που τώρα δεν υπάρχουν, η κατασκευή του θα διαρκέσει πολύ. Πάρα πολύ! Το πρόβλημα δε της χρηματοδότησης είναι εκτενές, αν υπολογίσει κανείς ότι ο Προαστιακός Αθηνών-Πατρών, μόλις πριν λίγες ημέρες (12 Νοεμβρίου) έλαβε την επιχορήγηση για να γίνουν τα απαραίτητα έργα. Και η συζήτηση για τον Προαστιακό Αθηνών-Πατρών έχει «ανοίξει» εδώ και πολλά-πολλά χρόνια…

Το θετικό στην περίπτωση του Προαστιακού Αγρίνιο – Μεσολόγγι είναι ότι σε μεγάλο βαθμό υπάρχει υφιστάμενο δίκτυο, το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί αναλόγως και να μειώσει σε μεγάλο βαθμό τόσο το μέγεθος του απαιτούμενου κονδυλίου, όσο και τον χρόνο κατασκευής του έργου. Εφόσον βέβαια γίνουν πρώτα τα απαραίτητα βήματα για την κατασκευή του. Κύκλοι της ΠΔΕ άλλωστε σημειώνουν ότι «θα ξεκινήσει άμεσα από τις Υπηρεσίες μας η εκτίμηση για την κατάσταση του δικτύου και θα υλοποιηθεί μελέτη βιωσιμότητας».

Εντατικοποίηση των κινήσεων που απαιτούνται για τον Προαστιακό

Ο κ. Κατσιφάρας, σε μία προσπάθεια να εντείνει τις συζητήσεις και τις προσπάθειες που γίνονται για τον Προαστιακό, έστειλε επιστολή στον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΣΕ Παναγιώτη Θεοφανόπουλο, ζητώντας την «αξιοποίηση της ανενεργούς σιδηροδρομικής γραμμής Κρυονέρι – Μεσολόγγι – Αιτωλικό – Αγρίνιο και την έναρξη μελέτης από τις υπηρεσίες του Οργανισμού, ώστε να ξεκινήσουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα οι εργασίες υλοποίησης της πρότασης».

Σε ό,τι αφορά την γραμμή Κρυονέρι – Αγρίνιο που ήδη υπάρχει και πρωτολειτούργησε το 1888, τα στοιχεία είναι αποθαρρυντικά, αφού από το 2003 (είχαν γίνει εργασίες συντήρησης) οι υποδομές είναι σε αδράνεια και αχρησία. Παράλληλα, πολλές φορές οι υποδομές αυτές έπεσαν «θύμα» πλιάτσικου και λεηλασιών από ρομά των γύρω περιοχών, οι οποίοι «σήκωσαν» τις σιδηρογραμμές και όχι μόνο!

  • Η γραμμή αυτή είναι μονή και συνολικού μήκους 61 χιλιομέτρων, ενώ ο Προαστιακός Αγρίνιο – Μεσολόγγι είναι μήκους 44 χιλιόμετρα.

Θα στηρίξουν οι Δήμοι;

Αξιοσημείωτο είναι ότι καμία επίσημη τοποθέτηση δεν υπήρξε για το θέμα από τον Δήμο Αγρινίου και τον Δήμο Μεσολογγίου. Θα περίμενε κανείς ότι για ένα τόσο σημαντικό θέμα θα υπήρχε μεγαλύτερη κίνηση στήριξης από τους άμεσα εμπλεκόμενους Δήμους. Εκτός κι αν στο Αγρίνιο και το Μεσολόγγι θεωρούν το όλο ζήτημα μία μεγάλη παραφιλολογία…

Τα θετικά ενεργοποίησης της γραμμής

Εφόσον όλα πάνε καλά και τελικά υλοποιηθεί η πρόταση του Περιφερειάρχη, τότε θα μιλάμε αναμφίβολα για ένα μεγάλο έργο, το οποίο θα αναβαθμίζει τιςμεταφορές, θα εξυπηρετεί και θα συμφέρει (και οικονομικά) τον πολίτη στιςμετακινήσεις του, θα λειτουργεί περιβαλλοντικά και θα αναβαθμίζει τοτουριστικό προϊόν της Αιτωλοακαρνανίας και ειδικότερα του Αγρινίου και του Μεσολογγίου, ενώ θα παρέχει και μεγαλύτερη ασφάλεια στις μετακινήσεις εντός Νομού.

Παράλληλα, θα δοθούν νέα κίνητρα επιχειρήσεων, ενώ οι ήδη υπάρχουσες επιχειρήσεις θα έχουν μεγάλο έξτρα οικονομικό αντίκρυσμα.

Κάλεσμα από τον «Χαρίλαο Τρικούπη» για στήριξη της πρότασης

Θέση για το ζήτημα μπορεί να μην πήραν οι εμπλεκόμενοι Δήμοι, πήρε όμως ο Όμιλος Φίλων Σιδηρόδρομου Βορειοδυτικής Ελλάδας «Χαρ. Τρικούπης», που καλεί όλους σε στήριξη της πρότασης. Τα μέλη του Ομίλου θέλησαν αρχικάνα μοιράσουν συγχαρητήρια σε Σταρακά και Κατσιφάρα για την έναρξη της κουβέντας, ενώ στη συνέχεια σημείωσαν ότι ελπίζουν «η γραμμή ν” αναστηθεί υπέρ όλων, μετά την κατάργησή της επί Χούντας»…

πηγή: http://agriniovoice.gr

 

Διαβάστηκε 2699 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.