Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  3:40 μμ
 
wm small
Δευτέρα, 02 Νοεμβρίου 2015 18:27

«Θηλασμός και εργασία: Ας το κάνουμε να πετύχει»

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας: Παγκόσμια εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού 1 έως 7 Νοεμβρίου 2015

Από το 1996 στη χώρα μας έχει καθιερωθεί η πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου (1-7) ως Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού.

Το θέμα της φετινής εβδομάδας είναι: «ΘΗΛΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑ: Ας το κάνουμε να πετύχει», όπως σημειώνει σε μήνυμά του ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αντώνης Χαροκόπος.

Οι ειδικότεροι στόχοι της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού είναι:

1.         Να κινητοποιηθούν διαδικασίες υποστήριξης από όλους τους τομείς και σε διάφορα επίπεδα , ώστε να έχουν την δυνατότητα οι γυναίκες , όπου κι αν βρίσκονται, να εργάζονται και να θηλάζουν στο χώρο εργασίας τους.

2.         Να προωθηθούν δράσεις από τους εργοδότες για να γίνουν φιλικοί προς την οικογένεια , τους γονείς , τα μωρά και προς τη μητέρα ώστε να διευκολύνουν ενεργά και να υποστηρίζουν τις εργαζόμενες  γυναίκες να συνεχίσουν το θηλασμό.

3.         Να ενημερωθεί η κοινή γνώμη για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τα δικαιώματα προστασίας της μητρότητας παγκοσμίως και να υπάρξει ευαισθητοποίηση σχετικά με την ανάγκη ενίσχυσης της σχετικής εθνικής νομοθεσίας και της εφαρμογής της.

4.         Να ενισχυθούν , να διευκολυνθούν και να προβληθούν πρακτικές οι οποίες βοηθούν τις γυναίκες που εργάζονται σε αδήλωτη εργασία , να θηλάσουν.

5.         Να υπάρξει συνεργασία με αρμόδιους , ειδικούς και ευαισθητοποιημένους φορείς οργανώσεις και ομάδες , για την προστασία στο χώρο εργασίας των δικαιωμάτων των γυναικών σε σχέση με το θηλασμό.

Η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας με τις συναρμόδιες Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και Πρόληψης, ανακοινώνει την ανάπτυξη, οργάνωση και υλοποίηση της Εθνικής Εκστρατείας Ενημέρωσης με θέμα «ΣΗΜΕΙΑ ΦΙΛΙΚΑ ΣΤΟ ΜΗΤΡΙΚΟ ΘΗΛΑΣΜΟ» για τη δημιουργία συνθηκών που επιτρέπουν και προάγουν τον Μητρικό Θηλασμό σε εμπορικά καταστήματα και επιχειρήσεις, με περίοδο έναρξης την Παγκόσμια Εβδομάδα για το εν λόγω θέμα , από 1 έως 7 Νοεμβρίου 2015.

Σκοπός της εκστρατείας είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των ιδιοκτητών καταστημάτων – επιχειρήσεων , σχετικά με τη σπουδαιότητα του μητρικού θηλασμού ως εθνικό , κοινωνικό και οικονομικό κεφάλαιο , για την αναγκαιότητα διενέργειας αυτού σε νεογνά και τα βρέφη για το όσο το δυνατόν μεγαλύτερο διάστημα.

Τα καταστήματα – επιχειρήσεις που προτείνονται κατά κύριο λόγο να ενταχθούν στην Εθνική Εκστρατεία Ενημέρωσης ενδεικτικά είναι καφετέριες , εστιατόρια , ταβέρνες, κομμωτήρια αρτοποιεία, φαρμακεία, ιατρεία, καταστήματα ηλεκτρονικών, ηλεκτρικών και οικιακών ειδών, ένδυσης και υπόδησης, βιβλιοπωλεία κ.τ.λ.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, Πρόγραμμα «ΑΛΚΥΟΝΗ: ΕΘΝΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ» και στα τηλέφωνα 2107701557,210799244 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.epilegothilasmo.gr

Επίσης, λειτουργεί πανελλαδική τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης του θηλασμού, 10525, τις εργάσιμες μέρες και ώρες, από 09:00 π.μ. – 14:00μ.μ., στελεχώνεται από έμπειρο επιστημονικό προσωπικό και παρέχει ενημέρωση και συμβουλευτική σε θέματα θηλασμού. Οι κλήσεις είναι εμπιστευτικές, με αστική χρέωση.

ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΘΥΜΑΜΑΙ ΟΤΙ 

• Το καλύτερο γάλα για κάθε νεογέννητο είναι το γάλα του είδους του, δηλαδή το γάλα της μάνας του.

• Το μητρικό γάλα είναι η μοναδική τροφή που προσφέρει στο νεογέννητο και στο βρέφος τις απαραίτητες ουσίες στις κατάλληλες αναλογίες και στη σωστή σύνθεση.

• Το αμυντικό σύστημα του μητρικού γάλακτος προφυλάσσει το νεογέννητο και το βρέφος από πολλές αρρώστιες.

• Αλλεργικές αντιδράσεις , όπως συνάχι, άσθμα, έκζεμα ,διάρροιες είναι σπανιότερες σε παιδιά που θηλάζουν.

• Το μητρικό γάλα δεν έχει μικρόβια , γιατί το παιδί το παίρνει απ ΄ ευθείας από τον μαστό της μητέρας του.

• Το μητρικό γάλα είναι ένας θησαυρός που προσφέρεται δωρεάν.

• Η διάδοση και η εφαρμογή του μητρικού θηλασμού έχει ελαττώσει πολύ την νοσηρότητα και την θνησιμότητα των παιδιών.

• Ο μητρικός θηλασμός αποτελεί θεμέλιο της ψυχικής υγείας  του παιδιού και σφυρηλατεί γερούς δεσμούς ανάμεσα στη μητέρα , το παιδί ,την οικογένεια.

Η περίοδος του μητρικού θηλασμού για κάθε γυναίκα είναι εμπειρία ζωής.

Κάθε μητέρα μέσω του θηλασμού προσφέρει ένα δώρο της φύσης, ένα αγαθό μοναδικό, ανεκτίμητης αξίας και χωρίς κανένα κόστος.

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕ ΟΤΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΓΕΝΝΙΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΛΙΑ, Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΚΑΛΙΑ!

πηγή: http://agrinionews.gr

Διαβάστηκε 2895 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.