Τρίτη, 16η Απριλίου 2024  11:25 μμ
 
wm small
Δευτέρα, 05 Οκτωβρίου 2015 14:03

Παραλίμνια Τριχωνίδας

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Κείμενο- φωτο: Γιάννης Τσούμαλης

Θα μπορούσα να βάλω τίτλο “Αμφισβητώντας” στη σημερινή μας βόλτα στην σοφίτα. Καθώς περπατούσα στην όχθη της λίμνης της Τριχωνίδας (που εδώ φωτογραφίζεται), θυμόμουν όσα είχα διαβάσει στη “Χρησιμότητα του Άχρηστου” του Nuccio Ordine (Εκδόσεις ΑΓΡΑ, 2014, σελ. 21),ο οποίος σε ένα σημείο του βιβλίου του αναφέρει τα εξής:

“Όταν διαισθάνθηκε τη χρήση που μπορούσε να κάνει του αχρήστου -εξηγεί ο Ιάπωνας συγγραφέας στο έργο του “Το ζεν και η τελετουργία του τσαγιού”- ο άνθρωπος πραγματοποίησε την είσοδο του στο βασίλειο της τέχνης. Με μια μόνο κίνηση, μια διπλή πολυτέλεια :το λουλούδι (το αντικείμενο) και η πράξη της προσφοράς (η κίνηση) εκφράζουν αμφότερα το άχρηστο,αμφισβητώντας το αναγκαίο και το κέρδος.”

Ένιωθα, λοιπόν, λίγο σαν επαναστάτης ,όχι επειδή πάλευα για τα δικαιώματα του ανθρωπίνου γένους, αλλά ,γιατί εκείνη τη στιγμή έκανα μια “άχρηστη” βόλτα στη λίμνη που -κατά το νεοφιλελεύθερο τρόπο ζωής μας- είναι περιττή, αφού δε προσφέρει κέρδος.


Και δυο αγαπητές μου υπάρξεις, που δεν ξεχωρίζουν -ευτυχώς- το “άχρηστο” από το “χρήσιμο”.
Να μυρίζεις ένα λουλούδι…Τί άχρηστο!…Τί επανάσταση!

Ω ναι!Τώρα κατάλαβες…δες ξανά τις φωτογραφίες! Κάτι υπάρχει που σίγουρα δεν θα το πρόσεξες με τη πρώτη ματιά. Αν το βρεις, πες το! Η πρόκληση σου να αποδειχθείς κι εσύ επαναστάτης…

Προς το παρόν σε αφήνω στη σοφίτα για λίγο…

Πετάγομαι να δω ένα ουράνιο τόξο που κέντησε ο ουρανός. Αααχ συγγνώμη…ξεχνιέμαι…Θες να έρθεις μαζί μου;

 Εκτός κι αν το θεωρείς άχρηστο…

Ο Γιάννης Τσούμαλης , κατάγεται από το Αγρίνιο, όπου κι ΄έχει μεγαλώσει. Σπουδάζει στην Νομική Σχολή Αθηνών και ασχολείται  μεταξύ άλλων με τη φωτογραφία και τη συγγραφή. Πρόσφατα δημιούργησε το προσωπικό του blog worldsattic
agrinionews.gr
Διαβάστηκε 5821 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 30 Ιουλίου 2018 21:49
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία