Πέμπτη, 25η Απριλίου 2024  7:55 πμ
 
wm small
Σάββατο, 26 Σεπτεμβρίου 2015 14:19

Ο Κωστούλας, η εξέδρα και… ο Μήτρογλου

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Του Δημήτρη Αλεπουδέα

Ο Φώτης Κωστούλας είναι ένας από τους οπαδούς του Παναιτωλικού, μα ταυτόχρονα παραμένει αποστασιοποιημένος από τους υπόλοιπους φίλους της ομάδας του Αγρινίου. Αντιλαμβάνεται το ποδόσφαιρο μέσα από τη δική του φιλοσοφία, σμιλευμένη από την παραμονή δεκαετιών στην Σουηδία. Εκεί όπου έφτασε ως ένας φτωχός συγγενής και έφυγε ως ένας σημαντικός παράγοντας της οικονομικής ζωής της σκανδιναβικής χώρας.
Ως εκ τούτου δεν ήταν καθόλου τυχαία και εκτός πλάνου η κίνησή του Παναιτωλικού να στραφεί εναντίον του οπαδού που πέταξε το ποτήρι στον παίκτη της Βέροιας στον αγώνα της Τρίτης. Ο άνθρωπος έχει άλλη νοοτροπία, χρόνια μπροστά από την σαθρή και άναρχη αντίληψη του μέσου Έλληνα φιλάθλου και παράγοντα.

Το όραμα και ο Μήτρογλου
Πριν από σχεδόν μία δεκαετία ανέλαβε τον Παναιτωλικό με θέληση και διάθεση να τον οδηγήσει πολύ πιο μακριά από τα στενά όρια του Αγρινίου. Η τρέλα του για την ομάδα φάνηκε χαρακτηριστικά στην περίπτωση του Μήτρογλου, όταν ο Ολυμπιακός έψαχνε ομάδα για να τον παραχωρήσει δανεικό τoν Γενάρη του 2011. Μεταξύ άλλων οι ερυθρόλευκοι είχαν πλησιάσει τον μεγαλομέτοχο του Παναιτωλικού, οποίος όμως συζητούσε μόνο την απευθείας μεταγραφή. Φυσικά αυτό δεν έγινε δεκτό και η συνέχεια είναι γνωστή.

Ο δεσμός με την ομάδα και η κόντρα με τους οπαδούς
Ήταν εμφανές πως είχε τη διάθεση να συνεισφέρει ανιδιοτελώς στην ομάδα για την οποία μικρός έσκαβε και σερνόταν κάτω από τα σύρματα προκειμένου να τη δει. Είναι, βλέπετε, που μεγάλωσε ορφανός από νεαρή ηλικία σε μία πάμφτωχη οικογένεια και το εισιτήριο ήταν πολυτέλεια. Είχε όμως μία κόκκινη και απαράβατη γραμμή. Δεν ήθελε να πληρώσει ούτε ένα ευρώ σε πρόστιμα για κακή συμπεριφορά των οπαδών της ομάδας του.

Το συγκεκριμένο γεγονός ξένισε και στράβωσε πολλούς στο Αγρίνιο που δεν είχαν μάθει έτσι. Ο Παναιτωλικός είχε ανέκαθεν πολύ πιστούς οπαδούς και μία από τις πιο καυτές έδρες στην Ελλάδα. Σε τέτοιο βαθμό που οι αντίπαλοι ξεχνούσαν που βρίσκονταν από την βοή και τον παλμό της αγρινιώτικης εξέδρας. Τελικά ύστερα από κάποια πρόστιμα για φωτοβολίδες που έπεσαν στο γήπεδο, αποφάσισε να αναδιαμορφώσει εντελώς το πέταλο.

Το γεγονός απομάκρυνε τον Κωστούλα ακόμα περισσότερο από τους φανατικούς της ομάδας του. Δεν μπορούσαν να χωνέψουν ότι ο μεγαλομέτοχος ήθελε μία εξέδρα… σουηδικού μοντέλου και ίσως δεν είναι έτοιμοι να αντιληφθούν πλήρως τις καινοτομίες που φέρνει.

Η κόντρα των δύο πλευρών ήταν τόσο μεγάλη, σε σημείο που ο Κωστούλας φερόταν διατεθειμένος να πληρώσει για να φύγει στο τέλος της σεζόν 2011/12. Μία χρονιά στην οποία ο Παναιτωλικός δεν τα κατάφερε και υποβιβάστηκε.

Οι σχέσεις του με τους παίκτες
Όμως υπάρχουν και άλλες στιγμές που δείχνουν τον χαρακτήρα αυτού του ιδιαίτερου ανθρώπου. Οι σχέσεις του με τους παίκτες δεν ήταν ποτέ τεταμένες. «Κάποιος παίκτης της ομάδας με έπιασε και μου είπε, ότι… ήμουν και σε άλλη ομάδα και εκεί έμπαινε μέσα ο πρόεδρος και γινόταν της πουτ…ας. Εγώ του είπα ότι δεν θα το κάνω κι ας έρθει άλλος. Εγώ δεν είμαι τέτοιος πρόεδρος. Να φύγω αν θέλετε τέτοια», είχε δηλώσει παλιότερα σε συνέντευξή του.

Μάλιστα παρότρυνε παίκτες της ομάδας του να πάνε σε μεγαλύτερες ομάδες όταν υπήρχε πρόταση. Προειδοποιούσε όμως, ότι άπαξ και έφευγαν, η πόρτα του γηπέδου του Αγρινίου θα είχε κλείσει για αυτούς. «Δεν θα κρατήσουμε όποιον δεν θέλει να μείνει», είναι η άποψή του.

Αυτό έγινε στην περίπτωση του Γιάννη Ζαραδούκα, τον οποίο είχε προλάβει να κλείσει ο Παναιτωλικός πολύ πριν από τον Ολυμπιακό. Λίγους μήνες μετά όμως οι ερυθρόλευκοι έψαχναν να τον δώσουν δανεικό, με την ομάδα και τον παίκτη να προσεγγίζουν μεταξύ άλλων και τους Αγρινιώτες. Από τη στιγμή που αρνήθηκε ο Παναιτωλικός ο παίκτης κατέληξε στον ΠΑΣ Γιάννενα. Την ίδια μεγαλοψυχία αντιμετώπισε και ο Στέλιος Μαλεζάς, όταν ο ΠΑΟΚ ζήτησε τις υπηρεσίες του το περασμένο καλοκαίρι.

Ιδιαίτερη ήταν η περίπτωση του Ανρί Καμαρά, τον οποίο ο μεγαλομέτοχος του Παναιτωλικού έχει σε μεγάλη εκτίμηση. Ο Σενεγαλέζος δεν ανανέωσε με τον Παναιτωλικό, μόλις για λίγες χιλιάδες ευρώ. Αποτέλεσμα ήταν να περάσει την περσινή σεζόν στην Καλλονή, η οποία του έδωσε αυτά που ζητούσε. Μετά από μία μέτρια σεζόν στη Μυτιλήνη επέστρεψε στο Αγρίνιο σχεδόν αμισθί αναγνωρίζοντας το λάθος του. Ο Κωστούλας αν και είχε θυμώσει μαζί του, τον δέχτηκε με ανοικτές αγκάλες. Ο Καμαρά πλέον αποτελεί την προσωπικότητα που χρειάζεται η ομάδα στα αποδυτήρια, είναι ο μέντορας του Ουαρντά και μετά το τέλος της σεζόν αναμένεται να αναλάβει πόστο στην ομάδα.

Τα σκληρά παζάρια και ο Πόντες
Πέρα από αυτά είναι και ένας έξυπνος και σκληρός διαπραγματευτής. Έχει τη διάθεση να επενδύσει, αλλά ξέρει και να κρατάει τα όρια. Δεν πρόκειται να πάει δεκάρα παραπάνω από αυτό που είχε αρχικά στο μυαλό του. Αν το δεχτεί ο συνομιλητής του καλώς, αν όχι υπάρχει και ο επόμενος. «Ο δικός μου καυγάς με τους προπονητές είναι πάντα ότι αφού έχουμε 2 επιλογές γιατί δεν διαλέγεις τον φτηνότερο», έχει πει για τις μεταγραφικές επιλογές των προπονητών με τους οποίους έχει συνεργαστεί.

Πάντως η επιλογή του Πόντες στον πάγκο της ομάδας μόνο τυχαία δεν είναι. Αντιλαμβανόμενος την ανάγκη για παραγωγή ταλέντων από τα σπλάχνα της ομάδας, θεωρεί πως ο Πορτογάλος είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να προωθήσει το συγκεκριμένο σχέδιό. Αυτό φαίνεται από τις ολοένα και αυξανόμενες συμμετοχές των νεαρών παικτών του Παναιτωλικού στο πρωτάθλημα.

Εν κατακλείδι
Κατά γενική ομολογία ο Κωστούλας είναι ένα από τα ελάχιστα στολίδια της Σούπερ Λιγκ. Σχεδόν κανένας δεν έχει να του προσάψει κάτι βρώμικο, κάποια συμμετοχή του στη σαπίλα που βιώνουμε στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Δεν είναι τυχαίο ότι στις υποθέσεις των στημένων το όνομα του Παναιτωλικού δεν υπάρχει.

Το μειονέκτημά του είναι ότι είναι τρομερά ισχυρογνώμων και θέλει να γίνονται τα πράγματα με τον δικό του τρόπο. Σίγουρα έχει παρεξηγηθεί από πολλούς, επειδή φέρνει κάτι εντελώς πρωτοποριακό. Ίσως να μην έχει καταφέρει να δεθεί με τον κόσμο, αλλά όραμα και μεράκι για την ομάδα είναι δεδομένο πως έχει.

http://idreamteam.gr/

Διαβάστηκε 3551 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.