Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  11:41 πμ
 
wm small
Σάββατο, 10 Νοεμβρίου 2018 13:56

Δ. Κωνσταντόπουλος: «Δώστε λύση – Σύντομα αντιμέτωποι με την κακοκαιρία οι κάτοικοι του Αράκυνθου»

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργο Σταθάκη με θέμα τις μεγάλες καθυστερήσεις στην κοπή καυσόξυλων του όρους Αράκυνθου κατέθεσε ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Δημήτρης Κωνσταντόπουλος. Μάλιστα τονίζει ότι οι κάτοικοι του Αράκυνθου θα βρεθούν σύντομα αντιμέτωποι με την κακοκαιρία και ζητά να δοθεί κάποια λύση.

Αναλυτικά αναφέρει τα εξής:

«Κύριε Υπουργέ,

Επί τριάντα και πλέον έτη, κάθε έτος συντάσσεται διαχειριστική μελέτη από τις αρμόδιες δασικές Υπηρεσίες για την κοπή δένδρων δρυός στο όρος Αράκυνθος της Αιτωλοακαρνανίας. Τα ξύλα που προέκυπταν από την παραπάνω διαδικασία διατίθεντο προς πώληση είτε προς επιχειρήσεις για την κατασκευή επίπλων κλπ είτε προς τους κατοίκους των χωριών του όρους Αράκυνθος και των χωριών γύρω από το όρος Αράκυνθος για καυσόξυλα. Κατά προτεραιότητα δε, δίνονταν σε ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού όπως ΑμεΑ, ηλικιωμένοι, πολύτεκνοι.

Φέτος ωστόσο, έχει παρατηρηθεί αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην απόδοση της σχετικής πίστωσης από το Υπουργείο, με αποτέλεσμα η διαδικασία να έχει παγώσει και οι κάτοικοι να κινδυνεύουν να βρεθούν σύντομα αντιμέτωποι με κακοκαιρία και δριμύ ψύχος χωρίς μέσα προστασίας, αφού τα σπίτια της περιοχής θερμαίνονται με τζάκια και ξυλόσομπες. Παράλληλα, ελλοχεύει ο κίνδυνος προσφυγής στην παράνομη υλοτομία, προκειμένου οι κάτοικοι της περιοχής να βρουν τρόπο να ζεσταθούν το χειμώνα, γεγονός που θα επιβαρύνει υπέρμετρα το δάσος.

Κατόπιν αυτών, η τοπική κοινωνία είναι ανάστατη, και ήδη οι Πρόεδροι 21 τοπικών Κοινοτήτων και συγκεκριμένα των Κοινοτήτων Ελληνικών, Μουσούρων, Ρετσίνων, Αγ. Γεωργίου, Άνω Κουδουνίου του Δήμου Ι.Π Μεσολογγίου και των Κοινοτήτων Άνω Κερασόβου, Κάτω Κερασόβου, Ζευγαρακίου, Παπαδατών, Ματαράγκας, Γραμματικούς, Γαβαλούς, Αγ. Ανδρέα, Τριχωνίου, Δαφνιά, Άκρων, Μεσάριστας, Άνω Μακρυνούς, Καψοράχης, Κάτω Μαρυνούς και Ποταμούλας του Δήμου Αγρινίου έχουν απευθύνει σχετική διαμαρτυρία στο Υπουργείο αλλά και στις αρμόδιες δασικές Υπηρεσίες ζητώντας την επίλυση του προβλήματος.

Κύριε Υπουργέ, τα καυσόξυλα αυτά αποτελούν την μοναδική πηγή θέρμανσης των κατοίκων των ορεινών χωριών του όρους Αράκυνθος και η αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην υλοτόμηση θα τους φέρει αντιμέτωπους με σοβαρά προβλήματα στην καρδιά του χειμώνα. Ταυτόχρονα δε, δεν θα πρέπει να λησμονείται ότι η περίοδος υλοτομίας λήγει την 3η Δεκεμβρίου και συνεπώς οποιαδήποτε προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί χωρίς ευθύνη της τοπικής κοινωνίας, θα πρέπει να συνδυασθεί με παράταση της περιόδου υλοτομίας.

Κατόπιν αυτών, ερωτάσθε, κύριε Υπουργέ:

Σκοπεύετε να δώσετε λύση στο πρόβλημα της κοπής των καυσόξυλων στο όρος Αράκυνθος με την άμεση απόδοση της σχετικής πίστωσης;
Αν ναι, σε ποιες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να δοθεί ο κατάλληλος χρόνος ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία που έχει ήδη καθυστερήσει λόγω έλλειψης πιστώσεων; Θα λάβετε μέριμνα για την παράταση της περιόδου υλοτομίας»;

agrinionews.gr

 

Διαβάστηκε 1386 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του EklogesDytika.gr

Ενημέρωση με ειδήσεις απο την τοπική και εθνική πολιτική σκηνή για την καλύτερη ενημέρωση και τις καλύτερες επιλογές!!!

https://eklogesdytika.gr/