Πέμπτη, 18η Απριλίου 2024  9:32 πμ
 
wm small
Τρίτη, 06 Νοεμβρίου 2018 19:09

Ρύθμιση οφειλών: Τι προβλέπει το νέο σχέδιο για 120 δόσεις σε μισθωτούς και συνταξιούχους

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Σχέδιο για νέα ρύθμιση οφειλών προς το Δημόσιο σε έως 120 δόσεις για μισθωτούς και συνταξιούχους έχει καταθέσει η κυβέρνηση στους δανειστές, με σκοπό να την ενεργοποιήσει για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που δεν θα ξεπεράσει τους τρεις ή έξι μήνες.

Το σχέδιο προβλέπει τη ρύθμιση των οφειλών με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και αφορά τους μισθωτούς και συνταξιούχους και η λογική των ρυθμίσεων μοιάζει με αυτήν του εξωδικαστικού μηχανισμού, στον οποίον οι μισθωτοί και συνταξιούχοι δεν μπορούν να ενταχθούν.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν έχουν ακόμη εκφραστεί επί της πρότασης, αλλά σε γενικές γραμμές είναι επιφυλακτικοί, καθώς είναι ανέκαθεν αντίθετοι σε ρυθμίσεις διευκόλυνσης, με το επιχείρημα ότι οι οφειλέτες «κακομαθαίνουν» και αφήνουν απλήρωτες τις οφειλές τους, ενώ υπάρχει και ο κίνδυνος πολλοί οφειλέτες να εγκαταλείψουν υφιστάμενες ρυθμίσεις για να ενταχθούν στην καινούρια. Γιαυτό και υποστηρίζουν ότι οι πάγιες ρυθμίσεις (με 12 δόσεις ή 24 δόσεις για τις έκτακτες οφειλές) που υφίστανται σήμερα είναι υπεραρκετές.

Το αντεπιχείρημα της ελληνικής πλευράς είναι ότι η ρύθμιση αυτή θα έχει έκτακτο χαρακτήρα, καθώς θα είναι διαθέσιμη μόνο για τρεις ή έξι μήνες, εν είδει «τελευταίας ευκαιρίας», ενώ προβάλει επίσης το γεγονός ότι είναι αναγκαίες περισσότερες δόσεις από τις 12 για να εκτονωθεί το βάρος των οφειλών που συσσωρεύτηκαν την τελευταία τριετία των μνημονίων και των μεγάλων φορολογικών βαρών.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Real News» τα βασικά χαρακτηριστικά της πρότασης για τη νέα ρύθμιση είναι τα εξής:
Η ρύθμιση θα αφορά οφειλές που δημιουργήθηκαν μέχρι 31-12-2017 και θα είναι διαθέσιμη εφόσον οι μεταγενέστερες οφειλές έχουν εξοφληθεί ή ρυθμιστεί με την πάγια ρύθμιση των 12 ή 24 δόσεων.
Για οφειλές ληξιπρόθεσμων οφειλών έως 3.000 ή 5.000 ευρώ θα γίνεται διακανονισμός σε έως 36 δόσεις.
Για οφειλές έως 50.000 ευρώ θα γίνεται διακανονισμός σε έως 120 δόσεις.
Υπάρχει επίσης η πρόταση να διευρυνθεί το όριο των οφειλών και πάνω από τις 50.000 ευρώ σε έως 120 δόσεις.
Θα υπάρχουν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, αντίστοιχα με εκείνα που υπάρχουν και στον εξωδικαστικό, όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι το χρέος δεν μπορεί να ξεπερνά το 8πλάσιο του ετήσιου εισοδήματος.

http://www.money-money.gr

Διαβάστηκε 350 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.