Σάββατο, 20η Απριλίου 2024  9:10 πμ
 
wm small
Τρίτη, 06 Νοεμβρίου 2018 18:45

Εσπεριδοειδή: Οδηγίες φυτοπροστασίας

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Τεχνικό Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων για τα εσπεριδοειδή εξέδωσε το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ναυπλίου.

ΜΥΓΑ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ

Διαπιστώσεις: 

Σας θυμίζουμε ότι στους 16ο Κελσίου σταματά την ωοτοκία (με εξαίρεση τις περιπτώσεις ηλιοφάνειας για αρκετές ώρες), ενώ στους 10ο Κελσίου σταματά η εξέλιξη αυγών προνυμφών και νυμφών.
Οι συλλήψεις κυμαίνονται ακόμη σε σχετικά υψηλά επίπεδα και οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές.

Τρόποι

Το έντομο αvτιμετωπίζεται με την χρήση παγίδων πρoσέλκυσης και πpoστασiας: θανάτωσης ή με ψεκασμούς κάλυψης.

ΣΗΨΕΙΣ ΚΑΡΠΩΝ

Α. ΣΗΨΕΙΣ ΚΑΡΠΩΝ ΑΠΟ ΦΥΤΟΦΘΟΡΑ (ΚΑΣΤΑΝΗ ΣΗΨΗ ΚΑΡΠΩΝ)

Οι μύκητες του γένους Φυτόφθορα, ζουν στο έδαφος (στα πρώτα εκατοστά) και τα σπόριά τους σχηματίζονται πάνω στην επιφάνεια του υγρού εδάφους. Οι σταγόνες της βροχής πέφτοντας εκτινάσσουν μολυσμένο έδαφος πάνω στους καρπούς, ιδιαίτερα σε εκείνους που βρίσκονται στις ποδιές των δένδρων.

Συνθήκες μόλυνσης

Η μόλυνση γίνεται στην επιδερμίδα των καρπών, ανεξάρτητα από την ύπαρξη πληγής, χρειάζεται όμως σταγόνα νερού. Οι βροχοπτώσεις και η αυξημένη υγρασία ευνοούν πολύ τις μολύνσεις. Μολυσμένοι καρποί που δεν εμφανίζουν συμπτώματα μπορεί να συγκομισθούν και η ασθένεια εμφανίζεται αργότερα στα κιβώτια συσκευασίας, μεταδίδοντας τη σήψη και στους υγιείς καρπούς που ακουμπούν επάνω τους.

Οδηγίες

Η ασθένεια αντιμετωπίζεται μόνο στο χωράφι (τα μυκητοκτόνα που χρησιμοποιούνται μετασυλλεκτικά δεν είναι αποτελεσματικά για μύκητες του γένους Phytophthora), με την λήψη καλλιεργητικών μέτρων και την προληπτική εφαρμογή μυκητοκτόνων για την αποφυγή των μολύνσεων.

Καλλιεργητικά μέτρα 

Υποστύλωση των χαμηλών κλάδων, ώστε οι καρποί να μην βρίσκονται πολύ κοντά στο έδαφος που αποτελεί εστία μόλυνσης.

Διατήρηση της χαμηλής αυτοφυούς βλάστησης, όπου αυτή δεν δημιουργεί προβλήματα για να μην λερωθούν οι καρποί με χώμα.

Τακτική απομάκρυνση των καρπών που έχουν πέσει στο έδαφος (χαμάδες).

Αποφυγή συγκομιδής των καρπών μετά από πρόσφατη βροχή ή δροσιά.

Εφαρμογή μυκητοκτόνων

Να γίνει ψεκασμός των δένδρων. Είναι πολύ σημαντικό να καλυφθούν οι καρποί με το ψεκαστικό υγρό σε ύψος τουλάχιστον 1 - 1,5 μέτρα από το έδαφος.

Να γίνει καλό λούσιμο και ψεκασμός και των εσωτερικών σημείων της κόμης.

Φυτ/κά προϊόντα: Ντιμεθομόρφ (14 μέρες -μόνο στην πορτοκαλιά), Φοσετύλ-αλ (15 μέρες), Χαλκός (21 μέρες).

Οι ημέρες που αναφέρονται δίπλα στις δραστικές ουσίες είναι το χρονικό διάστημα που πρέπει να μεσολαβήσει από την τελευταία επέμβαση έως τη συγκομιδή.

Τα χαλκούχα διατηρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα επάνω στους καρπούς (μέχρι 4 μήνες) και εμποδίζουν την ανάπτυξη παγοποιητικών βακτηρίων. Η χρήση τους αυτή την εποχή βοηθά στην αντιμετώπιση και άλλων ασθενειών (βακτηρίωση, καπνιά, κορυφοξήρα, λειχήνες).

Β. ΣΗΨΕΙΣ ΚΑΡΠΩΝ ΑΠΟ ΠΕΝΙΚΙΛΛΙΑ

Συνθήκες μόλυνσης

Τα σπόρια των Πενικιλλίων μεταφέρονται με τον αέρα και κατακάθονται πάνω στο έδαφος, στα δένδρα, στα μηχανήματα και στο δάπεδο των συσκευαστηρίων. Τα σπόρια μπορούν να μείνουν ζωντανά και ικανά να μολύνουν τους καρπούς για ένα χρόνο. Για να γίνει μόλυνση πρέπει να υπάρχει πάνω στον καρπό πληγή από την οποία θα διεισδύσει.

Οι ώριμοι καρποί είναι περισσότερο ευπαθείς στις μολύνσεις από τους πράσινους. Υψηλές θερμοκρασίες γύρω στους 25o κελσίου και υγρασία, ευνοούν την γρήγορη ανάπτυξη του μύκητα και την σήψη των καρπών. Στα ψυγεία η εξέλιξη του μύκητα απλώς επιβραδύνεται.

Οδηγίες

Για την πρόληψη των προβλημάτων που ενδεχομένως θα εμφανιστούν στους τυποποιημένους καρπούς, συνιστώνται τα παρακάτω μέτρα:

  • Αποφυγή συγκομιδής καρπών μετά από πρόσφατη βροχή ή δροσιά.
  • Προσεκτικός χειρισμός των καρπών κατά την συγκομιδή, συσκευασία και εμπορία. Συνιστάται η χρήση ειδικών ψαλιδιών κατά την συγκομιδή για την αποφυγή δημιουργίας πληγών στους καρπούς.
  • Αυστηρά μέτρα υγιεινής στα συσκευαστήρια και τους χώρους αποθήκευσης.
  • Απολύμανση των χώρων συσκευασίας αποθήκευσης και εξοπλισμού.
  • Απομάκρυνση και καταστροφή των μολυσμένων καρπών τόσο στον οπωρώνα όσο και στο συσκευαστήριο.
  • Στα συσκευαστήρια, έγκαιρη εφαρμογή εγκεκριμένων μυκητοκτόνων (καρποί που παραμένουν πολλές μέρες για να συσκευαστούν και ιδιαίτερα αν μείνουν στον ήλιο ή σε ψηλές θερμοκρασίες μπορεί να παρουσιάσουν υψηλά ποσοστά σήψεων).

Φυτ/κά προϊόντα για συσκευαστήρια: Θιαμπενταζόλ, Ιμαζαλίλ, Προχλοράζ, Ορθοφαινυλ-φαινόλη (OPP), Πυριμεθανίλ+clove oil, Φλουντιοξονλλ.

Να τηρούνται τα προβλεπόμενα για το κάθε σκεύασμα ως προς την διαχείριση των υγρών αποβλήτων.

Για την αποφυγή ή την καθυστέρηση εμφάνισης ανθεκτικότητας στα χρησιμοποιούμενα μυκητοκτόνα συνιστάται:

Αποφυγή συνεχούς εφαρμογής του ίδιου μυκητοκτόνου ή μυκητοκτόνου με τον ίδιο τρόπο δράσης.

Η χρησιμοποιούμενη δόση να είναι η συνιστώμενη από τον παρασκευαστή και ποτέ μεγαλύτερη.

Οι εμβαπτισμένοι καρποί που απορρίπτονται να μην παραμένουν στο χώρο του συσκευαστηρίου.

Προσοχή: Οι ψεκασμοί κοντά στην συγκομιδή εμπεριέχουν κινδύνους για τον καταναλωτή (ανεύρεση υπολειμμάτων φυτοπροστατευτικών προϊόντων στους καρπούς) και γι' αυτό όταν γίνονται πρέπει να τηρούνταιαυστηρά οι δοσολογίες και τα αναγραφόμενα στην ετικέτα κάθε φυτοπροστατευτικού προϊόντος χρονικά όρια ασφαλείας μεταξύ τελευταίου ψεκασμού και συγκομιδής.

Σημειώσεις:

1. Οι εγκεκριμένες φυτορρυθμιστικές ουσίες έχουν έμμεση δράση στην αντιμετώπιση των μετασυλλεκτικών σήψεων των εσπεριδοειδών επειδή αυξάνουν την αντοχή του φλοιού των καρπών στις μηχανικές βλάβες, καθυστερούν την ωρίμανση των καρπών και την νέκρωση των ιστών του κάλυκα.

2. Να διαβάζετε και να εφαρμόζετε πιστά τις οδηγίες χρήσης που αναγράφονται στην ετικέτα των φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

 

Διαβάστηκε 924 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία