Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  4:32 μμ
 
wm small
Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου 2015 11:48

Το μοναδικό στον κόσμο σαγκουίνι της Γουρίτσας

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Οι πορτοκαλιές της Γουρίτσας,  κάνουν τό μοναδικό στον κόσμο σαγκουίνι, που τώρα το λένε οι ειδικοί «αιματόχρωμο».

Όλα τα συγγράμματα των Γεωπονικών Πανεπιστημιακών Σχολών όλου του κόσμου το αναφέρουν ως μοναδικό. Λένε ότι καλλιεργείται μόνο σ’ αυτό τον ευλογημένο τόπο και δεν το αναγνωρίζουν ως αυθεντικό παρά μόνο στη Γουρίτσα. Ακόμα και οι τεράστιες φυτείες της Ισπανίας, που έγιναν από μπόλια της Γουρίτσας, είναι «τύπου Γουρίτσας»

 Ειναι ανάγκη να κηρυχτεί ΠΟΠ η μοναδική ποικιλία πορτροκαλιού παγκοσμίως ώστε να έχει προνομιακή μεταχείριση στις αγορές και να ενθαρρυνθεί η καλλιέργεια του .

Από το δελτίο της Αγροτικής Τραπέζης τεύχος 114, Μάϊος – Ιούνιος 1960 αλιεύσαμε το παρακάτω άρθρο που αναφαίρεται στα εκλεκτά εσπεριδοειδή του τόπου μας και ιδιαίτερα του πορτοκαλιού ποικιλίας σαγκουΐνι. Το άρθρο του Μιχαήλ Τσώλη.

024

024b

026b

“Την εν λόγω ποικιλία προπολεμικώς ανεύρομεν καλλιεργουμένην με ελάχιστον αριθμόν δένδρων, εις το χωρίον Γορίτσα Αγρινίου, αμέσως δε προσείλκυσε την προσοχήν και το ενδιαφέρον μας η ποιοτική ανωτερότης των καρπών της υπ’ όψιν ποικιλίας.”

“Είναι αναγκαία η λήψις παρ’ αρμοδίας υπηρεσίας των απαραιτήτων μέτρων προς εκμετάλλευσιν των κληρονομησίμων ιδιοτήτων των εμφανισθεισών βλαστικών μεταλλαγών ως προς το σχήμα των καρπών εις την δημιουργηθείσαν φυσικώς νέαν ποικιλίαν δια την σταθεροποίησιν της ποικιλίας ταύτης και την παραγωγήν τυποποιημένου προϊόντος προς διάθεση συμφώνος προς τας προτιμήσεις των καταναλωτών.”

Σαγκουίνι: Ποιες είναι οι ευεργετικές του ιδιότητες

Το σαγκουίνι και ο χυμός του περιέχουν έναν ισχυρότατο συνδυασμό αντιοξειδωτικών ουσιών.
Ενώσεις όπως πολυφαινόλες και φλαβανόνες σε συνδυασμό με την υψηλότατη δόση βιταμίνης C που περιέχεται στον χυμό από σαγκουίνι προστατεύουν καθημερινά τον οργανισμό μας από την καταστρεπτική δράση των ελευθέρων ριζών που παράγονται λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, του καθημερινού στρες, του καπνίσματος κ.ά.
Επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι η καθημερινή κατανάλωση χυμών που περιέχουν αυτά τα αντιοξειδωτικά σχετίζεται με χαμηλό κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, διαφόρων μορφών καρκίνου, νοσημάτων και αλλοιώσεων του δέρματος κ.λπ.
Παράλληλα, στο σαγκουίνι περιέχονται σημαντικά ποσά φυλικού οξέος, μιας βιταμίνης που φαίνεται ότι προστατεύει ακόμη περισσότερο από τις καρδιοπάθειες, ενώ παράλληλα ενισχύει τις εγκεφαλικές και νευρολογικές μας λειτουργίες.
Το κόκκινο χρώμα του οφείλεται στην περιεκτικότητά του σε μια ουσία που λέγεται λυκοπένιο, το οποίο αποτελεί ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό συστατικό που η κατανάλωσή του σχετίζεται με την προστασία από την εμφάνιση διαφόρων μορφών καρκίνου στον οργανισμό.

Πηγή: neadiatrofis
Επιμέλεια: Χρύσα Λουγιάκη

http://www.e-nafpaktia.gr

Διαβάστηκε 4646 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 30 Ιουλίου 2018 21:44
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία