Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  7:48 μμ
 
wm small
Πέμπτη, 18 Οκτωβρίου 2018 21:41

Μιλώντας για αθλητισμό με την Πρωταθλήτρια Ελλάδος Ελένη Νικολοπούλου

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Συνέντευξη της Πρωταθλήτριας Ελλάδος και προπονήτριας των ακαδημιών στίβου της ΓΕΑ στο agriniofun και τον Αλέξανδρο Κουτσιούμπα

Η πρωταθλήτρια Ελλάδος και προπονήτρια των ακαδημιών στίβου της ΓΕΑ, Ελένη Νικολοπούλου, παραχώρησε συνέντευξη στο agriniofun και τον Αλέξανδρο Κουτσιούμπα, μιλώντας για αθλητισμό, την αγάπη της για το στίβο, τις εμπειρίες της, έδωσε συμβουλές στα νέα παιδιά, αναφέρθηκε στις τεράστιες επιτυχίες της ΓΕΑ, όπως και στην τρίτη διοργάνωση του «Τρέχω-Βαδίζω-Ποδηλατώ στην πόλη μου».

Αυτά κι ακόμη περισσότερα στη συνέντευξη που ακολουθεί:

Ελένη καλησπέρα και σ’ ευχαριστώ πολύ για την τιμή που μου κάνεις να μιλήσεις στο agriniofun και να αναφερθείς φυσικά στη μεγάλη σου αγάπη, τον αθλητισμό. Είναι μία κλασική ερώτηση, αλλά βασική για να καταλάβει ο κόσμος πολλά πράγματα από μία πρωταθλήτρια όπως εσύ, τι είναι για σένα ο αθλητισμός;

Ευχαριστώ πολύ και εγώ Αλέξανδρε για τη πρόσκληση. Δυσκολεύομαι στο να αποτυπώσω περιορισμένα σε λίγες λέξεις το τι είναι για μένα ο αθλητισμός, όμως συνοπτικά μπορώ να πω ότι είναι για μένα τρόπος ζωής, έκφρασης και δημιουργικότητας.

Οι διακρίσεις που έχεις πετύχει είναι τεράστιες, ωστόσο θα ήθελα να μου αναφέρεις την κορυφαία στιγμή στην καριέρα σου.

Για καλή μου τύχη υπήρξαν πολλές ωραίες στιγμές όλα αυτά τα χρόνια, επέτρεψε μου να μη μπορώ να ξεχωρίσω μόνο μία, αλλά να σου αναφέρω ως τις πιο κορυφαίες τα 37 μετάλλια σε πανελλήνια πρωταθλήματα, τις 5 καταρρίψεις πανελληνίων ρεκόρ, τη τρίτη θέση στα 5 χιλιόμετρα γυναικών στο βαλκανικό πρωτάθλημα, όπου στη τελική ευθεία πέρασα τη Τουρκάλα αθλήτρια μέσα στη Κωνσταντινούπολη και όλο το στάδιο είχε σηκωθεί στον αέρα καθώς επίσης και το πρώτο μου τερματισμό σε μαραθώνιο.

Ο αθλητισμός, όπως γνωρίζουμε όλοι, απαιτεί στερήσεις και πρέπει να είσαι συνειδητοποιημένος και προσηλωμένος, τουλάχιστον αν θες να φτάσεις σε ένα καλό επίπεδο. Υπήρξε στιγμή που ένιωσες να σου λείπουν πράγματα ή η μία επιτυχία μετά την άλλη σε γέμιζε;

Όταν έχεις στοχοθέτηση, όνειρα και όραμα, δε νιώθεις ότι στερείσαι γιατί απλά δεν επιζητάς κάτι άλλο πέρα από αυτά που θα σε οδηγήσουν στη πραγματοποίηση των στόχων σου.

Σήμερα είσαι προπονήτρια στις ακαδημίες στίβου της ΓΕΑ. Συνεχίζεις να συμμετέχεις σε αγώνες μεγάλων αποστάσεων και να κάνεις πρωταθλητισμό;

Αυτή τη στιγμή προσπαθώ να επανέλθω αθλητικά, μετά από ένα διάστημα αποχής λόγω τραυματισμού και ξεκίνησα να παίρνω ξανά κανονικά μέρος σε αγώνες.

Υπάρχει κατηγορία εύκολη και δύσκολη; Ένας μαραθώνιος θέλει απίστευτη δύναμη και αντοχή. Παρ’ όλα αυτά είναι ίσως το πιο δύσκολο αγώνισμα στο στίβο;

Δεν υπάρχει εύκολη ή δύσκολη κατηγορία ,όλα οριοθετούνται στο προσανατολισμό της επιμονής, της σκληρής δουλειάς και της πειθαρχίας συναλλασσόμενα με κάποιες δόσεις σωματικού και κυρίως ψυχολογικού ταλέντου. Ο μαραθώνιος είναι η συνισταμένη προσπάθεια ψυχής και σώματος. Εκεί ξεπερνάς τη σωματική κούραση και χρησιμοποιείς την εσωτερική δύναμη ώστε να τερματίσεις.

Από πότε ξεκίνησε η αγάπη σου για τον αθλητισμό και πώς σε κέρδισε ο στίβος;

Όταν ήμουν στη Πέμπτη δημοτικού, είχε έρθει στο σχολείο ο προπονητής μου (και μετέπειτα σύζυγος μου Μπάμπης Ποσονίδης) και μας έβαλε αθλητικά τεστ. Είχα έρθει πρώτη στην αντοχή και μου πρότεινε να ξεκινήσω προπονήσεις. Εκεί ξεκίνησε η αέναη αγάπη για τον αθλητισμό.

Σαν προπονήτρια της ακαδημίας στίβου της ΓΕΑ, θα ήθελα να αναφερθείς στις επιτυχίες της ΓΕΑ, είναι απ’ τις κορυφαίες ομάδες της Ελλάδος και μάλιστα φέτος οι διακρίσεις ήταν πάμπολλες σε όλες τις κατηγορίες.

Η ΓΕΑ είναι το σημαντικότερο σωματείο στίβου στο νομό μας, με μια πλούσια ιστορία σε πρωταθλητές. Φέτος όπως και όλα τα τελευταία χρόνια πρωταγωνίστησε με μετάλλια σε όλα τα πανελλήνια πρωταθλήματα. Αξιοσημείωτο είναι ότι έχει πρωταθλητές από τη πιο μικρή κατηγορία των παμπαίδων – παγκορασίδων μέχρι και των ανδρών-γυναικών, κάτι εξαιρετικά σπάνιο για σωματείο επαρχίας μιας και οι αθλητές συνήθως μετά τη κατηγορία των εφήβων-νεανίδων παίρνουν μεταγραφές σε μεγάλα σωματεία λόγω σπουδών. Οι επιτυχίες δεν είναι τυχαίες, γίνεται μια εξαιρετικά συντονισμένη και μεθοδική δουλειά με άριστη επιστημονική κατάρτιση, εμπειρία και συνεχή επιμόρφωση που ξεκινάει από τις ακαδημίες και οδηγεί στους πρωταθλητές.

Τα παιδιά από ποια ηλικία μπορούν να ξεκινήσουν στίβο;

Από την ηλικία των 5 ετών τα παιδιά μπορούν να ξεκινήσουν στίβο στις ακαδημίες. Εκεί μέσα από αθλητικά-παιδαγωγικά παιχνίδια και την εκμάθηση των βασικών αρχών του στίβου τα παιδιά βελτιώνουν πολλές δεξιότητες, έχουν όλα τα ψυχοσωματικά οφέλη αλλά το κυριότερο γυμνάζονται διασκεδάζοντας. 

Πιστεύεις ότι στην επαρχία υπάρχουν οι σωστές βάσεις, έτσι ώστε ένας αθλητής να εκπαιδευτεί κατάλληλα για μία αξιόλογη πορεία στο μέλλον;

Οι σωστές βάσεις υπάρχουν ως επί το πλείστον στην επαρχία. Το μεγαλύτερο ποσοστό των πρωταθλητών στίβου γεννιέται στην επαρχία. Το συναγόμενο αποτέλεσμα της επιθυμητής αξιόλογης πορείας ενός αθλητή μπορεί να υλοποιηθεί αψεγάδιαστα στην επαρχία και ειδικά στη πόλη μας το δείχνουν τα αποτελέσματα τα τελευταία χρόνια.

Το Αγρίνιο παράγει αθλητισμό;

Φυσικά, σε όλα τα αθλήματα και σπορ.

Πιστεύεις ότι ο αθλητισμός πρέπει ν’ αποκτήσει μεγαλύτερη βαρύτητα κάποια στιγμή στα σχολεία;

Σαφώς, όμως ο αθλητισμός πιστεύω θα πρέπει να αποκτήσει μεγαλύτερη βαρύτητα στην ευρύτερη καλλιέργεια του ανθρώπου, αλλά και στο σύνολο των διαδικασιών με τις οποίες επιτυγχάνεται η πνευματική, κοινωνική και ηθική ολοκλήρωση του ατόμου.

Βλέπουμε πολλούς αθλητές-πρωταθλητές να συμμετέχουν τα τελευταία χρόνια σε παιχνίδια επιβίωσης (Survivor, Nomads). Σε περίπτωση που σου γίνει μία τέτοια πρόταση θα ήσουν θετική στο να συμμετάσχεις;

((Γελάμε)) Αυτό μου το έλεγαν πέρυσι όλοι οι αθλητές μου «κυρία να πάτε εσείς του χρόνου στο survivor». Επειδή πέρα από αθλήτρια είμαι και προπονήτρια δε θα με ενδιέφερε μια τέτοια πρόταση γιατί νομίζω ότι δεν αποτελεί πρότυπο παιδείας, μέσα από μια τέτοια συμμετοχή δε θα μπορούσα να προσφέρω κάτι παιδαγωγικά, διαμορφωτικά, αθλητικά ή γνωστικά στα νέα παιδιά.

Με αφορμή τη διοργάνωση για 3η φορά του Λαϊκού Αγώνα Δρόμου και Ποδηλασίας «Τρέχω, Βαδίζω, Ποδηλατώ στην πόλη μου» που λαμβάνει χώρα στο Αγρίνιο την Κυριακή 21 Οκτωβρίου , θα ήθελα να μας πεις λίγα πράγματα για τη διοργάνωση.

Η ιδέα του «ΤΡΕΧΩ-ΒΑΔΙΖΩ-ΠΟΔΗΛΑΤΩ στην πόλη μου» γεννήθηκε πριν χρόνια μέσα από τη μεγάλη αγάπη για τον αθλητισμό και το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα ήταν και είναι να κατεβούν όλοι οι Αγρινιώτες, ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας, αθλητικού επιπέδου κλπ και να ζήσουν τη χαρά της συμμετοχής, τη χαρά του εθελοντισμού, τη χαρά που ο αθλητισμός προσφέρει. Όσοι αγαπούν πραγματικά τον αθλητισμό είναι κάθε φορά στη πλατεία, συμμετέχουν με κάθε τρόπο και δίνεται το μήνυμα της ύψιστης σημασίας και αξίας που έχει στη κοινωνία και στο πολιτισμό μας ο αθλητισμός.

Πολλά νεαρά παιδιά και έφηβοι προτιμούν να περνούν το χρόνο τους, ασχολούμενοι με κινητά, tablets, το facebook ή το instagram. Είναι σημεία των καιρών; Ο αθλητισμός θα μπορούσε να επιδράσει θετικά σε τέτοιες περιπτώσεις;

Ασφαλώς και ο αθλητισμός, ειδικά στην εποχή της μονομέρειας που ζούμε, δρα θετικά στον απεγκλωβισμό των νεαρών παιδιών από τα ηλεκτρονικά με πολλούς τρόπους. Πέρα από τα οφέλη της προπόνησης στη πνευματική και σωματική διάπλαση τους, τα παιδιά μέσω του αθλητισμού μαθαίνουν να οργανώνουν πιο εποικοδομητικά το χρόνο τους, να πειθαρχούν σε κανόνες, στη λιτότητα, στο μέτρο, στην εγκράτεια, να σέβονται τους άλλους, ακόμη και το διαφορετικό, και γενικά η θετική επίδραση έναντι στα σημεία των καιρών συνίσταται στο ότι διαμορφώνονται πιο ενάρετοι χαρακτήρες, που πιστεύουν σε ιδανικά, όπως του υγιούς αθλητισμού και των αξιών που απορρέουν απ’ αυτόν.

Προσωπικός σου στόχος από δω και πέρα;

Να είμαι υγιής και να μπορώ να κάνω ότι καλύτερο μπορώ στο χώρο του αθλητισμού που υπεραγαπάω τόσο ως αθλήτρια όσο και ως προπονήτρια.

Τέλος, ένα μήνυμα που θα ήθελες να στείλεις;

Η ζωή είναι κίνηση, αγώνας, προσπάθεια. Να κάνουμε αθλητισμό, να προσπαθούμε καθημερινά για το καλύτερο σε όλους τους τομείς, να χαμογελάμε και στα εύκολα και στα δύσκολα και να σκεφτόμαστε αισιόδοξα! Κάντε αθλητισμό, δίνει χρόνια στη ζωή αλλά και ζωή στα χρόνια σας!

Ελένη σ’ ευχαριστώ πολύ για την όμορφη συνέντευξη που μου παραχώρησες. Καλή συνέχεια!

Κι εγώ σ’ ευχαριστώ πολύ για τη συνέντευξη Αλέξανδρε!

Οι διακρίσεις της Ελένης Νικολοπούλου:

  • 17 φορές πρωταθλήτρια Ελλάδος στο στίβο, στις μεσαίες και μεγάλες αποστάσεις με μια πλούσια συγκομιδή συνολικά 37 πανελληνίων μεταλλίων σε όλες τις κατηγορίες.
  • Έχει πετύχει πέντε φορές πανελλήνιο ρεκόρ σε κλειστό και ανοιχτό στίβο στη κατηγορία των κορασίδων.
  • 14 φορές φόρεσε τα γαλανόλευκα εκπροσωπώντας τη χώρα μας  με την εθνική ομάδα στίβου
  • Έχει κατακτήσει χάλκινο μετάλλιο σε Βαλκανικούς Αγώνες Στίβου αντρών-γυναικών στα 5000 μ το 2004 στη Κωνσταντινούπολη.
  • Είναι η καλύτερη γυναίκα μαραθωνοδρόμος όλων των εποχών που ανέδειξε η πόλη μας, αλλά και σε ολόκληρο το νομό Αιτωλοακαρνανίας και η μοναδική γυναίκα από όλο το νομό στην ιστορία του γυναικείου μαραθωνίου που έχει σπάσει το φράγμα των 3 ωρών στο μαραθώνιο με επίδοση 2 ώρες 59΄09’’ στο Διεθνή Μαραθώνιο της Φρανκφούρτης.

agriniovoice.gr

 

Διαβάστηκε 2659 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.