Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  4:53 πμ
 
wm small
Τετάρτη, 17 Οκτωβρίου 2018 17:06

Ασθένειες και εχθροί πυρηνόκαρπων

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Για τις καλλιέργειες των πυρηνόκαρπων αυτή την εποχή, που ακολουθεί την περίοδο της συγκομιδής και μέχρι τον λήθαργο των δένδρων, συνιστώνται µία σειρά καλλιεργητικών μέτρων και επεμβάσεων µε φυτοπροστατευτικά, που αποσκοπούν στη δραστική μείωση των πληθυσμών των εχθρών (έντομα, ακάρεα), καθώς και στη μείωση των μολυσμάτων μυκητολογικών και βακτηριολογικών ασθενειών που έχουν απομείνει στις καλλιέργειες.

Αυτές οι επεμβάσεις θεωρούνται ως απαραίτητες, διότι καθιστούν την καταπολέμηση των φυτοπαράσιτων κατά την επόμενη βλαστική περίοδο περισσότερο αποτελεσματική και οικονομική.

ΕΞΩΑΣΚΟΣ: (ΡΟΔΑΚΙΝΙΑ–ΝΕΚΤΑΡΙΝΙΑ)

Για τη μείωση των μολυσµάτων (βλαστοσπόρια) του µύκητα συνιστάται επιµελής ψεκασµός των δένδρων κατά τη διάρκεια του ληθάργου, δηλαδή µετά την πτώση των φύλλων και µέχρι το φούσκωµα των οφθαλµών, µε ένα κατάλληλο και εγκεκριµένο µυκητοκτόνο. Επίσης, πριν τη διενέργεια του ψεκασµού και µε ξηρό καιρό, συνιστάται η αφαίρεση και καύση των προσβεβληµένων από την ασθένεια κλάδων.

ΚΟΡΥΝΕΟ: (ΡΟΔΑΚΙΝΙΑ–ΝΕΚΤΑΡΙΝΙΑ–ΒΕΡΙΚΟΚΙΑ–ΔΑΜΑΣΚΗΝΙΑ–ΚΕΡΑΣΙΑ)

Ο περιορισµός των µολυσµάτων (κονίδια) του µύκητα επιτυγχάνεται µε δύο ψεκασµούς, έναν φθινοπωρινό (περίοδο φυλλόπτωσης) και έναν αρκετά αργότερα (λίγο πριν την έναρξη διόγκωσης των οφθαλµών), µε κατάλληλα και εγκεκριµένα για τις καλλιέργειες µυκητοκτόνα. Με ξηρό καιρό και πριν τη διενέργεια των ψεκασµών συνιστάται η αφαίρεση και η καύση των προσβεβληµένων από την ασθένεια κλάδων. Σηµειώνεται ότι οι ανωτέρω ψεκασµοί καταπολεµούν ταυτόχρονα και τον εξώασκο.

ΒΑΚΤΗΡΙΑΚΟ ΕΛΚΟΣ: (ΡΟΔΑΚΙΝΙΑ–ΝΕΚΤΑΡΙΝΙΑ–ΒΕΡΙΚΟΚΙΑ–ΔΑΜΑΣΚΗΝΙΑ– ΚΕΡΑΣΙΑ)

Οι περίοδοι φθινοπώρου και χειµώνα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνοι για την πρόκληση νέων µολύνσεων από το βακτήριο (ευπάθεια φυτικών ιστών, κατάλληλες καιρικές συνθήκες). Για την προστασία των δένδρων από το βακτήριο συνιστώνται ένας ψεκασµός στην έναρξη και ένας στο 75% της φυλλόπτωσης, µε κατάλληλα και εγκεκριµένα για τις καλλιέργειες σκευάσµατα.

Με ξηρό καιρό και πριν την διενέργεια του πρώτου ψεκασµού, συνιστάται η αφαίρεση και η καύση των προσβεβληµένων κλάδων και η προστασία µε κατάλληλα σκευάσµατα των πληγών και των τοµών κλαδέµατος.

ΑΝΘΟΝΟΜΟΣ: (ΡΟΔΑΚΙΝΙΑ–ΝΕΚΤΑΡΙΝΙΑ–ΒΕΡΙΚΟΚΙΑ)

Τα ενήλικα του εντόµου δραστηριοποιούνται περίπου αυτή την εποχή και ιδιαίτερα κατά τον Νοέµβριο καταστρέφοντας τους οφθαλµούς. Σε καλλιέργειες που διαπιστώνεται υψηλός πληθυσµός του εντόµου, συνιστάται άµεσα ψεκασµός µε κατάλληλο και εγκεκριµένο για την καλλιέργεια εντοµοκτόνο.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σε κάθε περίπτωση να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων για την αναλογία χρήσης, την συνδυαστικότητα, τον κίνδυνο φυτοτοξικότητας, το διάστηµα µεταξύ τελευταίας επέµβασης και συγκοµιδής και τα µέτρα προστασίας για την αποφυγή δηλητηρίασης.

Διαβάστηκε 1409 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία