Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 11 Οκτωβρίου 2018 14:53

Οδηγός ασφαλούς χρήσης γεωργικών μηχανημάτων

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Τα εργαλεία/μηχανήματα δεν είναι παιχνίδια – Αναγκαία η πιστή τήρηση των κανόνων ασφαλείας για την αποφυγή ατυχημάτων.

Με αφορμή το χθεσινό ατύχημα στην περιοχή της Μακρυνείας, η Ένωση Αγρινίου εφιστά την προσοχή σε όλους τους χειριστές μηχανημάτων-γεωργικών εργαλείων, καθώς οι κίνδυνοι πρόκλησης ατυχημάτων, στην περίπτωση που δεν τηρούνται τα μέτρα ασφάλειας, είναι μεγάλοι.

Μην ξεχνάμε ότι στην ευρύτερη περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας, όπως και στο σύνολο της επικράτειας, έχουν καταγραφεί πολλά ατυχήματα με γεωργικούς ελκυστήρες, δυστυχώς αρκετά από αυτά με τραγική κατάληξη. Πολλά περισσότερα είναι τα ατυχήματα που καταγράφονται, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, από τη χρήση του αλυσοπρίονου.

Σύμφωνα με στοιχεία που είναι σε γνώση της Ένωσης Αγρινίου και με βάση την εμπειρία απ’ τα προηγούμενα χρόνια, η συλλογή του ελαιοκάρπου και το παράλληλο κλάδεμα των δέντρων, αλλά και η κοπή των ξύλων για τις ανάγκες θέρμανσης, οδηγούν αρκετούς αγρότες στο νοσοκομείο, με λιγότερο ή περισσότερο σοβαρούς τραυματισμούς.  

Το λάθος είναι ότι πολλοί θεωρούν το αλυσοπρίονο… παιχνίδι. Και το χρησιμοποιούν χωρίς τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας και χωρίς να προσέχουν φυσικά. Τα περισσότερα ατυχήματα δε, είναι εντελώς «ανόητα».

Οι χειριστές τέτοιων μηχανημάτων οφείλουν, λοιπόν, να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας και να εφαρμόζουν τις οδηγείς που περιλαμβάνονται στα ειδικά έντυπα που συνοδεύουν τα αλυσοπρίονα κατά την αγορά τους.

Ο χειρισμός τους κρύβει μεγάλους κινδύνους σε περίπτωση απερίσκεπτης και ακατάλληλης χρήσης. Θα πρέπει, συνεπώς, οι εργασίες να εκτελούνται µε προσοχή και μεγάλες προφυλάξεις για κάθε  πιθανό κίνδυνο. Η υπερβολική κόπωση και η βιασύνη είναι, σε κάθε περίπτωση, ο χειρότερος σύμβουλος.

Όπως και η υπερβολική σιγουριά, η υπερεκτίμηση δυνάμεων, η µη τήρηση των υποδείξεων ασφαλείας. Είναι σημαντικό να μην εργάζεται κάποιος υπό την επήρεια αλκοόλ, ναρκωτικών ή φαρµάκων που ενδέχεται να επηρεάσουν την ικανότητα αντίδρασης.

Πριν από κάθε χρήση θα πρέπει να γίνεται έλεγχος. Απαραίτητη είναι η τακτική και καλή συντήρηση. Εάν χρειαστεί να τοποθετηθούν ανταλλακτικά, αυτά θα πρέπει να είναι γνήσια και, φυσικά, η τοποθέτησή τους να γίνεται από τεχνικό. Οι παρεμβάσεις στα μηχανήματα και η πιθανή τροποποίηση σε υπάρχοντα συστήματα ασφαλείας και χειριστήρια, μπορεί να καταλήξουν σε σοβαρό τραυματισμό του χειριστή.

Όταν δεν χρησιμοποιείται το μηχάνημα πρέπει να απενεργοποιείται µε ασφάλεια, ώστε να µην κινδυνεύει κανείς. Για την αποφυγή τραυματισμών θα πρέπει επίσης οι χειριστές να φέρουν τον κατάλληλο εξοπλισμό και τη σωστή ενδυμασία. Απαραίτητα είναι τα γάντια µε αντιολισθητική επιφάνεια και χαλύβδινο κάλυμμα, το παντελόνι µε ένθεµα προστασίας από κοπή, σταθερά παπούτσια µε αντιολισθητική σόλα.

Ένα εγκεκριμένο κράνος με προστασία ακοής και ζελατίνα είναι επίσης πολύ σημαντικό. Απαγορεύονται τα κασκόλ και άλλα «αξεσουάρ» ενδυμασίας, που μπορεί να πιαστούν στο εργαλείο κοπής. Τα μακριά μαλλιά πρέπει να μαζεύονται. Τέλος, απαραίτητο είναι να υπάρχει στο χώρο εργασίας ένα κουτί πρώτων βοηθειών.

Στο κατάστημα πώλησης μηχανημάτων της Ένωσης Αγρινίου, πίσω απ’ τα κεντρικά μας γραφεία στην οδό Παπαϊωάννου 23 (είσοδος από πάρκινγκ  καπναποθηκών Παπαπέτρου) θα βρείτε σε ασυναγώνιστες τιμές όλα όσα είναι αναγκαία για την ασφάλειά σας.

Διαβάστηκε 1877 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.