facebookbutton Twitterbutton youtubebutton instagrambutton

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Οι εργασίες της  Ειδικής Επιτροπής Αξιολόγησης του άρθρου 21 του Ν. 4369/2016 που ορίζει το σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων ξεκίνησαν στη Περιφέρειά μας με την σύγκλιση της επιτροπής την Τετάρτη 3 Οκτωβρίου για εξέταση των Εκθέσεων Αξιολόγησης του 2016.

Αντικείμενο της επιτροπής είναι η εξέταση  α) τυχόν ενστάσεων που υπεβλήθησαν από συναδέλφους που αξιολογήθηκαν με μέσο όρο βαθμολογίας κάτω του 75% β) των εκθέσεων αξιολόγησης των αρίστων υπαλλήλων που βαθμολογήθηκαν με μέσο όρο άνω του 90%. Η Ειδική Επιτροπής Αξιολόγησης, βάσει του νόμου, απαρτίζεται από τρεις γενικούς διευθυντές (άρθρο 21, παρ.1). Στις συνεδριάσεις της επιτροπής παρίστανται τα αιρετά μέλη του υπηρεσιακού συμβουλίου χωρίς δικαίωμα ψήφου, καθώς και εκπρόσωπος του Συλλόγου, όταν και εφ’ όσον ζητηθεί η παρουσία του από εργαζόμενο-μέλος του Συλλόγου.

Τα προβλήματα από την φαινομενική, κατ’ επίφαση «αξιολόγηση» αναδεικνύονται περίτρανα:

• Σε κάποιες υπηρεσίες όλοι οι αξιολογούμενοι βαθμολογήθηκαν με μέσο όρο βαθμολογίας στο διάστημα 61-89% από τους αξιολογητές τους. Είναι γνωστό ότι βαθμολογία από 61 έως και 89 δεν απαιτεί καμία αιτιολόγηση….
  • Σε άλλες υπηρεσίες όλοι οι αξιολογούμενοι βαθμολογήθηκαν με μέσο όρο βαθμολογίας άνω του 90%, χωρίς όμως οι αξιολογητές να παραθέτουν την απαιτούμενη ειδική αιτιολογία της βαθμολογίας αυτής για τα κριτήρια αξιολόγησης, με καταγραφή πραγματικών στοιχείων και δεδομένων που τη στοιχειοθετούν, όπως ρητά απαιτεί στην παρ.5 του άρθρου 17 ο περί αξιολόγησης νόμος (4369/2016). Είναι γνωστή σε όλους μας η απεργοσπαστική τακτική που ακολούθησαν αρκετοί προϊστάμενοι και έπεισαν τους υφισταμένους τους να συμμετάσχουν στην αξιολόγηση διαβεβαιώνοντάς τους ότι δεν πρέπει να ανησυχούν, όλους θα τους βαθμολογήσουν με άριστα!!! Και τήρησαν τον λόγο τους, αλλά κατά το ήμισυ… έπρεπε να γράψουν κάτι παραπάνω.
  • Συνάδελφοι έχουν αξιολογηθεί από ένα μόνο αξιολογητή και όχι δύο όπως ρητά ο Ν. 4369/2016 προβλέπει (άρθρο 16 παρ. 4 κ.α.) με αποτέλεσμα να μην θεωρείται βάσει νόμου ολοκληρωθείσα η αξιολόγηση.
  • Σε αρκετές υπηρεσίες, όπως μας καταγγέλλεται, οι αξιολογητές δεν είχαν καλέσει σε συνέντευξη τους αξιολογούμενους (άρθρο 19 του Ν. 4369/2016). Το γεγονός θέτει θέμα έλλειψης νομιμότητας των εκθέσεων αξιολόγησης.
  • Πως και με ποια κριτήρια η Ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης θα εξετάσει τις εκθέσεις αξιολόγησης υπαλλήλων που ασκούν παράλληλα καθήκοντα σε άλλες υπηρεσίες; Είναι σαφές ότι ο Ν. 4369/2016 δεν προβλέπει τίποτα γι’ αυτές τις περιπτώσεις, καθώς ο θεσμός των παράλληλων, χρησιμοποιούμενος σε πλείστες περιπτώσεις από τις Περιφερειακές Αρχές για την κάλυψη κενών, αντίκειται στον Υπαλληλικό Κώδικα (ν. 3528/2007).
  • Η αξιολόγηση σε αρκετές περιπτώσεις είναι εκδικητική, τιμωρητική, εκφοβιστική. Ενδεικτικά, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ο Β’ αξιολογητής όχι μόνο «πετσόκοψε» συνάδελφο στην αξιολόγηση (η οποία δικαιώθηκε από την Ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης) αλλά επανήλθε, τιμωρώντας την για την ένστασή της, υπογράφοντας μόνος του την περικοπή των αποδοχών της. Και μόνο αυτό το περιστατικό αναδεικνύει πως κάποιοι πρόθυμοι αξιολογητές αντιμετωπίζουν την αξιολόγηση. Όταν δε, αξιολογητές με αντίστοιχο μεγαλείο ήθους έχουν λιγότερα προσόντα από τους υφισταμένους βέβαιο είναι ότι θα χρησιμοποιήσουν και την αξιολόγηση σαν πρόσφορο εργαλείο ανακοπής της επαγγελματικής ανέλιξης ικανών και προσοντούχων συναδέλφων.

Συνάδελφοι/συναδέλφισες,

η από 17-5-2018 κηρυχθείσα «απεργία-αποχή από κάθε διαδικασία ή ενέργεια, που συνδέεται με την διαδικασία αξιολογήσεως» από την ΑΔΕΔΥ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ, παρέχοντας πλήρη κάλυψη στο σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων.

Καλούμε τα μέλη της  Ειδικής Επιτροπής Αξιολόγησης:

• Να συμμετάσχουν στην απεργία-αποχή από την αξιολόγηση και να απέχουν από τις διαδικασίες της Επιτροπής, για όλες τις περιπτώσεις εξέτασης των Εκθέσεων.
  • Να απέχουν από την εξέταση οιασδήποτε έκθεσης αξιολόγησης και να μην νομιμοποιήσουν περαιτέρω την παρωδία αυτή.
  • Να συμπαρασταθούν –μέσω της μη άσκησης των αρμοδιοτήτων της επιτροπής- στο μεγάλο ποσοστό των δημοσίων υπαλλήλων που συμμετείχαν στην απεργία-αποχή λέγοντας ΟΧΙ στην απεργοσπαστική τροπολογία Γεροβασίλη που είχε στόχο να τρομοκρατήσει τους απεργούς εργαζόμενους στο Δημόσιο.

Για το Δ.Σ. Συλλόγου Υπαλλήλων Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

Σε τελική φάση 16 έργα στον Δήμο Θέρμου

in Επικαιρότητα
Οκτ 19, 2018

Στις κάλπες οι γιατροί του Αγρινίου

in Επικαιρότητα
Οκτ 19, 2018

Νέες ανοιχτές θέσεις εργασίας στο Αγρίνιο

in Εργασία / Απασχόληση / Aσφαλιστικό
Οκτ 19, 2018

ΑΣΕΠ: Έτοιμες οι νέες προκηρύξεις «Κ» (Μόνιμοι)

in Εργασία / Απασχόληση / Aσφαλιστικό

Εξόφληση παραγωγής η/ε από ΑΠΕ

in Γεωργία, Κτηνοτροφία και Υπόλοιπος Πρωτογενής Τομέας

Πληρωμή 18 εκατ. ευρώ από ΟΠΕΚΕΠΕ

in Γεωργία, Κτηνοτροφία και Υπόλοιπος Πρωτογενής Τομέας

Αιτωλοακαρνανία. Ένας τόπος φιλημένος απ'τον Θεό. Ας τον γνωρίσουμε !!!