Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 10 Οκτωβρίου 2018 14:42

Πρόγραμμα Συγκριτικών Πειραματικών Εργασιών Καταπολέμησης του Δάκου της Ελιάς

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Στην Αιτωλοακαρνανία θα υλοποιηθεί η Δράση που αφορά στον έλεγχο υπολειμμάτων στο ελαιόλαδο και στο βρώσιμο ελαιόκαρπο, αλλά και στον έλεγχος υπολειμμάτων των εντομοκτόνων που χρησιμοποιούνται κατά τη δακοκτονία.

Με απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εγκρίθηκε το περιεχόμενο του Προγράμματος για την υλοποίηση, για το έτος 2018, των πιο κάτω Δράσεων του Προγράμματος Συγκριτικών Πειραματικών Εργασιών Καταπολέμησης του Δάκου της Ελιάς:

ΔΡΑΣΗ 1: Έλεγχος υπολειμμάτων στο ελαιόλαδο και στο βρώσιμο ελαιόκαρπο

Στόχοι της Δράσης είναι: 

  • ο έλεγχος της ορθής χρήσης των φυτοπροστατευτικών
  • η εξασφάλιση της ποιότητας του προϊόντος και
  • η προστασία του περιβάλλοντος

Υποδράση: Έλεγχος υπολειμμάτων των εντομοκτόνων που χρησιμοποιούνται στο Πρόγραμμα Συλλογικής Καταπολέμησης του Δάκου της Ελιάς, στο ελαιόλαδο και στο βρώσιμο ελαιόκαρπο καθ' όλη την ελαιοκομική περίοδο παραγωγής ελαιολάδου και βρώσιμων ελιών. Η Υποδράση αυτή αφορά ανάλυση δειγμάτων για το προσδιορισμό τυχόν υπολειμμάτων γεωργικών φαρμάκων σε ελαιόλαδο και βρώσιμο ελαιόκαρπο από εντομοκτόνα ή μεταβολίτες αυτών, με έμφαση σε όσα χρησιμοποιούνται στο πρόγραμμα συλλογικής καταπολέμησης του Δάκου της Ελιάς. Η Υποδράση αυτή θα υλοποιηθεί από τις Υπηρεσίες (Δ.Α.Ο.Κ.) των Περιφερειακών Ενοτήτων (Π.Ε.) στις οποίες εφαρμόζεται το Πρόγραμμα Συλλογικής Καταπολέμησης του Δάκου της Ελιάς.

ΔΡΑΣΗ 2: Μελέτη της ανθεκτικότητας του δάκου της ελιάς (Bactocera oleae) στα εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα.

Στόχος της δράσης είναι: 

  • η εξασφάλιση της αποτελεσματικότητας των χρησιμοποιούμενων φυτοπροστατευτικών
  • η ορθολογική και αποτελεσματική εφαρμογή φυτοπροστατευτικών σε κάθε ελαιοκομική περιοχή ώστε να αποφεύγεται η δημιουργία ανθεκτικότητας.

Υποδράση 2α. Μελέτη ανάπτυξης ανθεκτικότητας του δάκου της ελιάς στα εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα και μελέτη επικινδυνότητας για ανάπτυξη ανθεκτικότητας του δάκου της ελιάς σε όλα τα σκευάσματα που χρησιμοποιούνται στη δακοκτονία με εφαρμογή κλασσικών διαγνωστικών βιοδοκιμών και σύγχρονων μοριακών μεθόδων που έχουν αναπτυχθεί στο προηγούμενο στάδιο της μελέτης (κατά τα έτη 2009 και μετά).

Υποδράση 2β. Συστηματική καταχώρηση των στοιχείων της ανθεκτικότητας του δάκου. Η Υποδράση αυτή αφορά σε συστηματική καταχώρηση των στοιχείων της ανθεκτικότητας του δάκου στη διαδικτυακή πλατφόρμα ανοικτής πρόσβασης-Βάση Δεδομένων ανθεκτικότητας «Γάλανθος» (www.galanthos.gr).

ΔΡΑΣΗ 3: Αριστοποίηση εφαρμογής της μεθόδου των δολωματικών ψεκασμών

Α) Αξιολόγηση νέων ελκυστικών του δάκου για τη βελτίωση των δολωματικών ψεκασμών.

Στόχος της Δράσης είναι: Δοκιμή νέων ελκυστικών από συνεργαζόμενες επιχειρήσεις και Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού αντίστοιχα συγκριτικά με τις ήδη χρησιμοποιούμενες πρωτεΐνες με σκοπό τη βελτίωση της ελκυστικότητας και της διάρκειας δράσης του δολωματικού ψεκασμού. Επίσης μικρής διάρκειας μελέτη με νέα ελκυστικά τα οποία είναι ακόμα σε διαδικασία παραγωγής και αξιολόγησης και θα πραγματοποιηθεί σε πραγματικές συνθήκες στον ελαιώνα.

ΔΡΑΣΗ 4: Χρήση νέων τεχνολογιών

Στόχοι της Δράσης είναι: η μείωση του κόστους των ψεκασμών μέσω της ορθής εφαρμογής του Προγράμματος και η προστασία του περιβάλλοντος μέσω της ελαχιστοποίησης των ψεκασμών.

Υποδράση 4α: Η Υποδράση αυτή αφορά: i) Την εφαρμογή της τεχνολογίας GIS και GPS στη διαχείριση των από εδάφους δολωματικών ψεκασμών για την καταπολέμηση του Δάκου της ελιάς.Η εφαρμογή αυτή θα πραγματοποιηθεί σε τουλάχιστον 20.000 στρέμματα σε κάθε Π.Ε. από τις Αρμόδιες ΔΑΟΚ. ii)Τη δημιουργία ολοκληρωμένου συστήματος λήψης απόφασης ψεκασμού μέσω ψηφιοποίησης και μοντελοποίησης των παραμέτρων συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων του σημείου
4α i) μέσω open source λογισμικού.

Υποδράση 4β: Η Υποδράση αυτή αφορά την «Πιλοτική εφαρμογή Ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος ελέγχου και παρακολούθησης με ελεύθερο λογισμικό, στην αντιμετώπιση του Δάκου σε διάφορες ελαιοκομικές περιοχές της χώρας».

ΔΡΑΣΗ 5: Ανάλυση ποιότητας των φυτοπροστατευτικών προϊόντων της προμήθειας έτους 2018

Στόχος της Δράσης είναι η διασφάλιση της ποιότητας και της ασφάλειας των χρησιμοποιούμενων φυτοπροστατευτικών προϊόντων. Η Δράση αυτή αφορά την ανάλυση ποιότητας των φυτοπροσταστευτικών προϊόντων (εντομοελκυστικές ουσίες και εντομοκτόνες ουσίες) που θα χρησιμοποιηθούν στο Πρόγραμμα Συλλογικής Καταπολέμησης του Δάκου της Ελιάς για το έτος 2018.

ΔΡΑΣΗ 6: Παρακολούθηση του πληθυσμού του δάκου με τη χρήση τεχνητού υποστρώματος και ζεολίθων: δημογραφική ανάλυση και στοχαστική μοντελοποίηση.

Στόχος της Δράσης είναι η συμπλήρωση της υφιστάμενης γνώσης της βιολογίας του δάκου μέσω της μελέτης της δημογραφίας του. Επίσης, η διερεύνηση της δράσης των ζεολίθων. Η Δράση αυτή αφορά την ανάλυση ποιότητας των φυτοπροσταστευτικών προϊόντων (εντομοελκυστικές ουσίες και εντομοκτόνες ουσίες) που θα χρησιμοποιηθούν στο Πρόγραμμα Συλλογικής Καταπολέμησης του Δάκου της Ελιάς για το έτος 2018.

ΔΡΑΣΗ 7: Βελτίωση της μεθόδου παρακολούθησης των πληθυσμών του δάκου

Υπόδραση: Συγκριτική αξιολόγηση της πυκνότητας του δικτύου των γυάλινων παγίδων McPhail στην παρακολούθηση των πληθυσμών του δάκου Στόχος της δράσης είναι η μείωση του χρόνου εργασίας των παγιδοθετών η καλυτέρευση της ποιότητας εργασίας τους καθώς και η δυνατότητα αξιοποίησης της τεχνολογικής εξέλιξης στον έλεγχο των παγίδων Για το σκοπό αυτό θα διερευνηθεί η επίδραση της πυκνότητας του δικτύου των παγίδων στην παρακολούθηση του δακοπληθυσμού, μειώνοντας περαιτέρω την πυκνότητα των παγίδων στα δίκτυα από 1 παγίδα /2000 ελαιόδεντρα σε 1παγίδα /2.500 ελαιόδεντρα.

Όροι και προϋποθέσεις εφαρμογής του Προγράμματος

1. Η προμήθεια των αναγκαίων υλικών θα γίνει σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

2. Οι δαπάνες για την προμήθεια των υλικών για τις εργασίες, των ημερομισθίων του εποχικού προσωπικού (τομεάρχες ή και εργατοτεχνικό κ.λ.π.) που θα απασχοληθεί και των μετακινήσεων του Επιστημονικού και Εργαστηριακού προσωπικού των ως άνω Υπηρεσιών και Ιδρυμάτων, θα καλυφθούν από τις πιστώσεις του Προγράμματος Συλλογικής Καταπολέμησης του Δάκου της Ελιάς έτους 2018 των ΔΑΟΚ των Π.Ε..

3. Οι εν λόγω υπηρεσίες θα εξασφαλίσουν το απαιτούμενο εργατοτεχνικό και εργαστηριακό προσωπικό και θα προσλάβουν, αποκλειστικά για τις εργασίες αυτές, κατάλληλους τομεάρχες δακοκτονίας εκτός από εκείνους που θα προσλάβουν για το Πρόγραμμα Συλλογικής Καταπολέμησης του Δάκου της Ελιάς (πάντα στα πλαίσια του προσωπικού που έχει κατανεμηθεί για το έτος 2018).

Περισσότερες πληροφορίες στο αναλυτικό κείμενο της απόφασης ΕΔΩ.

 

Διαβάστηκε 2257 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.