Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  7:19 μμ
 
wm small
Πέμπτη, 04 Οκτωβρίου 2018 17:18

Αιτωλοακαρνανία: Στο φουλ οι μηχανές για την συγκομιδή της ελιάς

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Η Αιτωλοακαρνανία φέτος είναι πιθανότατα η μοναδική περιοχή της χώρας που έχει καλή παραγωγή.

Φέτος η συγκομιδή της ελιάς στην Αιτωλοακαρνανία, ξεκίνησε αρκετά νωρίς, από τις 5 κιόλας Σεπτεμβρίου, κάτι που συνέβη για πρώτη φορά, τα τελευταία 10 χρόνια τουλάχιστον. Κατά κανόνα η συγκομιδή κάθε χρόνο ξεκινά περί τα τέλη Σεπτέμβρη. Στην πράσινη ελιά η συγκομιδή μέχρι στιγμής ξεπέρασε το μέσο και οδεύει προς το τέλος της. «Έχουμε ξεπεράσει ήδη το 60%, ενώ άλλα χρόνια υπολογίζαμε πως η συγκομιδή θα τελείωνε περίπου στο τέλος Οκτωβρίου» ανέφερε στη «Σ» η Προϊσταμένη του Εργοστασίου Ελιάς της Ένωσης Αγρινίου, Ακριβή Κούκη.

«Ξεκινήσαμε αρκετά αισιόδοξα, γιατί φέτος ήταν μια καλή χρονιά για την περιοχή μας όσον αφορά στην παραγωγή. Τις τελευταίες ημέρες ο καιρός μας τα χάλασε λίγο. Δεν ήταν τόσο καλό το διάστημα για την συγκομιδή, εκτός από τους παραγωγούς που έχουν τα ποτιστικά κτήματα, οι οποίοι βρίσκονται στο τέλος της συγκομιδής της πράσινης ελιάς.

Οι υπόλοιποι που διαθέτουν ξερικά και είναι μεγάλος ο όγκος, αναμένουν βροχή από μέρα σε μέρα. Η χρονιά έδειχνε πως θα ξεκινούσε διστακτικά λόγω δάκου, αλλά αυτό που διαπιστώθηκε στην πορεία ήταν πως η παραγωγοί που ήταν οργανωμένοι, δεν αντιμετώπισαν κάποιο θέμα. Τα ποσοστά του δάκου τελικά ήταν πολύ χαμηλά» σημείωσε η κ. Κούκη.

«Από άποψη ποσότητας η περιοχή μας είναι η μόνη στην Ελλάδα που είχε μια πολύ καλή παραγωγή. Η Χαλκιδική είναι φέτος 60% κάτω, η Λαμία έχει πολύ χαμηλή παραγωγή και υψηλά ποσοστά δάκου. Η Άμφισσα έχει παραγωγή, αλλά την «χτύπησε» το χαλάζι καταστρέφοντας σχεδόν ολόκληρη την παραγωγή ελιάς.

Η Προϊσταμένη του Εργοστασίου Ελιάς της Ένωσης Αγρινίου, Ακριβή Κούκη.

Η Αιτωλοακαρνανία αυτή την στιγμή έχει τον μεγαλύτερο όγκο πράσινης ελιάς σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα» τόνισε η Προϊσταμένη του Εργοστασίου Ελιάς της Ένωσης Αγρινίου, Ακριβή Κούκη, η οποία συμπλήρωσε πως: «η τιμή της ελιάς φέτος είναι αρκετά καλή. Το 200αρι αυτή την στιγμή είναι στα 75 λεπτά ενώ το χονδρό το 110 ξεκινάει από 1,35 ευρώ. Η Ένωση Αγρινίου πάντα έχει καλύτερες τιμές από το υπόλοιπο εμπόριο. Προσπαθούμε κάθε χρόνο η τιμή να είναι πέντε με δέκα λεπτά πάνω από το εμπόριο. Έχουμε πέντε λεπτά που δίνουμε στην ομάδα παραγωγών μας και κάθε χρόνο προσπαθούμε με ποικίλους τρόπους λ.χ. με εφόδια κλπ να βρισκόμαστε κοντά στον παραγωγό. Το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει η συγκομιδή ελιάς Καλαμών και οι παραγωγοί θα πρέπει να είναι προσεκτικοί, καθώς αναμένονται βροχοπτώσεις. Θα πρέπει να τηρούν τα ασφαλή χρονοδιαγράμματα που αναγράφονται στα γεωργικά φάρμακα πριν ξεκινήσουν την συγκομιδή, αλλά κυρίως να βρίσκονται σε επαγρύπνηση το διάστημα αυτό γιατί θα έχουμε υγρασία, έτσι ώστε να μην υπάρξει θέμα με το γλοιοσπόριο».

«Η συγκομιδή της ελιάς Καλαμών ξεκινούσε συνήθως μετά τις 20 με 25 Οκτωβρίου, ενώ φέτος απ’ ότι φαίνεται σε λίγες ημέρες η διαδικασία θα ξεκινήσει κανονικά. Το ίδιο ισχύει και για την ποικιλία της μαύρης Αγρινίου, ενώ ασπροκόκκινες ήδη παραλαμβάνονται από την Ένωση Αγρινίου» σύμφωνα με την κ. Κούκη.

Κώστας Χονδρός για την εφημερίδα «Συνείδηση»  

 

Διαβάστηκε 2319 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 04 Οκτωβρίου 2018 17:37
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία