Τρίτη, 23η Απριλίου 2024  4:28 μμ
 
wm small
Τετάρτη, 03 Οκτωβρίου 2018 18:15

Ακτίνα Εθελοντισμού: «Ανθίζει» η εθελοντική προσφορά και το κοινωνικό έργο στο Αγρίνιο

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ο εθελοντισμός στο Αγρίνιο έχει γίνει μια γιορτή και οι εθελοντές μια οικογένεια με την σφραγίδα της υπεύθυνης, Ανθούλας Μακρή.

Τον Νοέμβριο του 2014, έπειτα από πρωτοβουλία του Δημάρχου Γιώργου Παπαναστασίου σε συνεννόηση με την υπεύθυνη Ανθούλα Μακρή ιδρύθηκε η «Ακτίνα Εθελοντισμού» που ξεκίνησε τη δράση της με σκοπό να προσφέρουν τα άτομα που συμμετέχουν, εθελοντικά τις υπηρεσίες τους σε διάφορους τομείς.

Κάπως έτσι ξεκινά στο Αγρίνιο η εθελοντική δράση αναλαμβάνεται μέσω της ελεύθερης βούλησης του εθελοντή, χωρίς εξαναγκασμό και αποτελεί πάντα ζήτημα επιλογής. Η εθελοντική εργασία δεν αμείβεται υλικά αλλά ηθικά. Με άλλα λόγια αντισταθμίζει την τάση που επικρατεί στις σύγχρονες κοινωνίες να αξιολογούνται όλα σύμφωνα με την χρηματική τους αξία.

Έως σήμερα, η «Ακτίνα Εθελοντισμού» μετρά εκατοντάδες δράσεις και προσφέρει ένα αξιόλογο έργο στη κοινωνία του Αγρινίου. Η υπεύθυνη εθελοντισμού και κοινωνικής αλληλεγγύης κα. Ανθούλα Μακρή με το όραμά της έχει καταφέρει να παρακινήσει πολίτες, σχολεία, συλλόγους και κοινότητες, με σκοπό τη προσπάθεια ανάδειξης της περιοχής, αναδεικνύοντας φυσικά και ιστορικά μνημεία, καλλωπίζοντας  δημόσιους χώρους, μαζεύοντας σκουπίδια, φυτεύοντας δέντρα και άνθη κλπ, στηριζόμενη πάντα στις αρχές της ανακύκλωσης και του εθελοντισμού,  μια ενεργό δράση, πρωτοφανή για τα σημερινά δεδομένα που ο καθένας μας επαναπαύεται στο ότι τα προβλήματα θα μας τα λύσει η κοινότητα, ο δήμος, το κράτος κλπ.

Από τις κυριότερες δράσεις θεωρείται η συμμετοχή στη Πανελλήνια Εθελοντική Εκστρατεία «Let’s Do It Greece» που υλοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2015 με 20 δράσεις, το 2016 με 44 δράσεις κάτι που έφερε τον Δήμο Αγρινίου μέσα στις τρεις πρώτες πόλεις στην Ελλάδα, παίρνοντας βραβείο. Το 2017, έλαβαν χώρα 88  δράσεις που πάλι ο δήμος Αγρινίου βρέθηκε  μέσα στις τρεις πρώτες πόλεις, ενώ το 2018  ξεπέρασε τις 130 δράσεις σε όλο τον Καλλικρατικό  Δήμο.

Η υπεύθυνη της «Ακτίνας Εθελοντισμού» Ανθούλα Μακρή.

 

Εκτός αυτού, η «Ακτίνα Εθελοντισμού» έχει λάβει μέρος σε εκατοντάδες δράσεις με ενεργή συμμετοχή και ανιδιοτελή προσφορά προς τον συνάνθρωπο. Από αυτές ξεχωρίζουν:

  • Ημιμαραθώνιος «Μιχάλης Κούσης»
  • Πανελλήνια Εξόρμηση Ερασιτεχνών Αστρονόμων στον Δρυμώνα Θέρμου
  • 1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Αιτωλοακαρνανίας
  • Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών
  • Χριστουγεννιάτικες Εκδηλώσεις
  • Παγκόσμια Ημέρα Αιμοδοσίας
  • Αλληλεγγύη σε πλημμυροπαθείς και πυρόπληκτους
  • Βοήθεια στη διοργάνωση εκδηλώσεων των τοπικών κοινοτήτων
  • Πληθώρα κοινωνικών, αθλητικών εκδηλώσεων υπό την αιγίδα του Δήμου Αγρινίου
Η «Ακτίνα Εθελοντισμού» δίπλα στους πληγέντες στο Ζευγαράκι.

 

Η υπεύθυνη κα. Ανθούλα Μακρή εξηγεί στην εφημερίδα «η Αιτωλοακαρνανία» για την Ακτίνα Εθελοντισμού:

 «Αυτό που ζω και εισπράττω τα τελευταία χρόνια στο Αγρίνιο δεν περιγράφεται. Η ανταπόκριση του κόσμου είναι συγκινητική, μαζική, συλλογική. Όταν το βράδυ επιστρέφουμε στα σπίτια μας η ικανοποίηση και η ευτυχία είναι ένα μοναδικό συναίσθημα. Είμαστε περήφανοι που με την «Ακτίνα Εθελοντισμού» έχουμε βάλει ένα λιθαράκι προσφοράς, αγάπης και αλληλεγγύης προς τον συνάνθρωπό μας. Πλέον, όλος ο Δήμος είναι μια μεγάλη εθελοντική οικογένεια και προσπαθούμε για το καλύτερο της πόλης μας χωρίς να περιμένουμε με σταυρωμένα χέρια. Η «πόρτα» του εθελοντισμού είναι ανοιχτή για όλους του πολίτες και θα χαρούμε αυτή η οικογένεια να αποκτήσει νέα μέλη με όρεξη, μεράκι και διάθεση για κοινωνικό έργο».

Σχετικά με την αγάπη της για τον εθελοντισμό τονίζει:

«Από μικρό παιδί θυμάμαι να προσφέρω. Παράλληλα με την οικογένεια ,ασχολήθηκα με τον εθελοντισμό και την προσφορά. Ενστερνίστηκα τον εθελοντισμό στην Νέα Υόρκη. Από εκεί και πέρα ήταν μονόδρομος. Το 2011, αποφοιτώντας και ο μικρός γιος ασχολήθηκα ενεργά  πλέον με εθελοντισμό, όχι μόνο στο Αγρίνιο αλλά και σε άλλες πόλεις. Η προσφορά είναι κάτι που με γεμίζει σαν άνθρωπο και προσπαθώ αυτή την ενέργεια να τη διοχετεύω στην «Ακτίνα Εθελοντισμού».

Για τις προκλήσεις που συναντά ο εθελοντισμός στις μέρες μας και τη συμμετοχή των εθελοντών συμπληρώνει:

«Θεωρώ πως όχι δεν είναι δύσκολο, είναι όμως ναι, χρονοβόρο  γιατί θέλει πολύ καλή  οργάνωση. Ο εθελοντισμός και η προσφορά είναι κάτι το πηγαίο, το έχεις ή όχι. Μέσα όμως από την σωστή ενημέρωση μπορεί να καλλιεργηθεί. Έχω συγκινηθεί με την ανταπόκριση των συμπολιτών μας  και ειδικά των νέων παιδιών. Θεωρώ πως ναι υπάρχει ικανοποιητική συμμετοχή και όσο περνάει ο καιρός και οι δράσεις της ακτίνας εθελοντισμού γίνονται ευρέως γνωστές, ιδίως μέσω των social media όλο και αυξάνεται η συμμετοχή των πολιτών. Ο εθελοντισμός είναι μια γιορτή και οι εθελοντές μια οικογένεια».

Ακτίνα Εθελοντισμού Δήμου Αγρινίου

«Στηρίζω-Θέλω-Μπορώ»

Ο εθελοντισμός δεν είναι απλά ένας όρος, είναι στάση ζωής και δρα εποικοδομητικά στο κοινωνικό στερέωμα καθώς αφορά όλους ανεξάρτητα από κοινωνικές και οικονομικές διακρίσεις, προάγει την ενεργή συμμετοχή των πολιτών στην προάσπιση των θεμελιωδών τους δικαιωμάτων και ενδυναμώνει την κοινωνική αλληλεγγύη και συνοχή.

Ο εθελοντισμός δίνει νόημα και περιεχόμενο σε πανανθρώπινες αξίες, λιγότερο ή περισσότερο ξεχασμένες, όπως είναι η κοινωνική αλληλεγγύη, η κοινωνική προσφορά, η αγάπη προς τον συνάνθρωπο.

Ο σύγχρονος εθελοντισμός προχωρά πέρα από τις παραδοσιακές του μορφές (φιλανθρωπία, αλληλοβοηθητικά σωματεία), περικλείει μια δυναμική και ενεργή συμμετοχή των εθελοντών, που εμπλέκονται σε φορείς ή οργανώσεις.

Γιατί να γίνω μέλος στην «Ακτίνα Εθελοντισμού»:

  • Προσφέρω
  • Βοηθάω κάποιον που έχει ανάγκη
  • Συμβάλλω στην προσπάθεια για μια πιο δίκαιη κοινωνία
  • Αποκτώ εμπειρίες
  • Γνωρίζω ανθρώπους – επικοινωνώ – σέβομαι
  • Αισθάνομαι χρήσιμος
  • Συμπονώ – συμπάσχω
  • Μοιράζομαι
  • Συμπαραστέκομαι

Οι εθελοντές στο Δήμο Αγρινίου απασχολούνται στους τομείς της υγείας, της κοινωνικής αλληλεγγύης, της παιδείας, του περιβάλλοντος, του πολιτισμού, του αθλητισμού και του τουρισμού.

Γίνε και εσύ εθελοντής. Δήλωσε συμμετοχή στην «Ακτίνα Εθελοντισμού» του Δήμου.

Για περισσότερες πληροφορίες, στην υπεύθυνη εθελοντισμού και κοινωνικής αλληλεγγύης κα. Μακρή Ανθούλα – Τηλ. Επικοινωνίας: 6982336463/ 2641360333


Δημοσίευμα στην εφημερίδα «η Αιτωλοακαρνανία»
Τεύχος 3 | Σεπτεμβριος 2018

iaitoloakarnania.gr

 

Διαβάστηκε 2829 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 03 Οκτωβρίου 2018 18:23
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.