Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  4:49 μμ
 
wm small
Σάββατο, 22 Σεπτεμβρίου 2018 20:29

Το πρώτο σχεδιάγραμμα του αεροδρόμιου Αγρινίου

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Του Λίνου Υφαντή,

Το πρώτο σχεδιάγραμμα του αεροδρομίου Αγρινίου διασώζει η Αγρινιώτικη εφημερίδα «Φως». Το σχεδιάγραμμα χρονολογείται  από το 1930, όταν άρχισε η λειτουργία του. Στον πηχαίο τίτλο της εφημερίδας παρουσιάζονται ως δημιουργοί του ο τότε Υπουργός της Αεροπορίας κος Ζάννας καθώς και ο τότε τμηματάρχης της Πολιτικής Αεροπορίας κ. Κορματζόπουλος.

Ο Ζάννας ήταν πολύ σημαντική προσωπικότητα καθώς  υπήρξε ο πρώτος υπουργός της Αεροπορίας. Συγκεκριμένα υφυπουργός, με υπουργό τον Βενιζέλο από 28 Δεκεμβρίου 1929 μέχρι 30 Μαρτίου 1930, και στη συνέχεια υπουργός μέχρι τις 25 Μαΐου του 1932. Ήταν ο εμπνευστής και δημιουργός της ενιαίας Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Ήταν  ο ίδιος πρώην αεροπόρος ως έφεδρος υπίλαρχος και είχε έντονη δράση στον Μακεδονικό αγώνα. Για αυτό ίσως η εφημερίδα τον παρουσιάζει με την στρατιωτική του περιβολή.

Όσο για το αεροδρόμιο, στον παραπάνω χάρτη αποτυπώνονται οι αεροδιάδρομοι και τα οικήματα που φτιάχτηκαν στο «Βοιδολίβαδο Δοκιμίου». Δυστυχώς όμως το αεροδρόμιο έπαψε πλέον να λειτουργεί ως πολιτικo. Έτσι ματαιώθηκε   το όραμα αυτό του Μεσοπολέμου για την πόλη του Αγρινίου.

agrinionews.gr

 

Διαβάστηκε 3155 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.