Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  9:39 πμ
 
wm small
Σάββατο, 22 Σεπτεμβρίου 2018 01:27

Για άλλα δύο χρόνια σε ισχύ η απόφαση για το κυνήγι στον Αμβρακικό

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκρ. Φάμελλου παρατάθηκε για δύο χρόνια, μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου του 2020 η χρονική διάρκεια ισχύος της προηγούμενης απόφασης (αριθμ. 135500/2541/1-9-2013 ΦΕΚ 2293/Β΄/2013) που ρυθμίζει την άσκηση θήρας στον Αμβρακικό.

Η απόφαση δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ (αριθμ. 4142/20-09-2018) και σύμφωνα με αυτήν διατηρούνται οι εξαιρέσεις που αφορούν στις ζώνες άσκησης θήρας, στο πλαίσιο της ετήσιας ρυθμιστικής απόφασης του Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Στις περιοχές, που περιλαμβάνονται στην απόφαση εξακολουθεί να επιτρέπεται η θήρα.

Με την ίδια απόφαση του αναπλ. Υπουργού κ. Φάμελλου παράλληλα, εγκρίνεται και το Τοπικό Σχέδιο Δράσης για την προστασία προστατευόμενων και μη ειδών της άγριας πανίδας στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Αμβρακικού.

Οι εμπλεκόμενοι φορείς σε συνεργασία με τις Κυνηγετικές Οργανώσεις, θα μεριμνούν :

1. Για τη διαρκή αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών παρακολούθησης και εποπτείας των περιοχών στις οποίες επιτρέπεται ή μη, η άσκηση θηρευτικών δραστηριοτήτων και τη λήψη τοπικών μέτρων ενισχυτικών για την αποτελεσματικότερη θηροφύλαξη.

2. Για την αξιοποίηση πλωτών και λοιπών μέσων, τη λειτουργία παρατηρητηρίων και την επισκευή των υπαρχουσών υποδομών για τους παραπάνω σκοπούς.

3. Για τη δημιουργία χάρτη με τις θέσεις επόπτευσης στο εθνικό πάρκο.

4. Για τη συνεργασία τους για την τήρηση κοινής μεθοδολογίας καταγραφής περιστατικών λαθροθηρίας (σύνταξη κοινού πρωτοκόλλου καταγραφής).

5. Για την πραγματοποίηση συστηματικών έλεγχων από τους δασικούς υπαλλήλους και τους ιδιωτικούς φύλακες θήρας των Κ.Ο, για τον έλεγχο της παράνομης χρήσης μολύβδινων σκαγιών εντός των ορίων του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Αμβρακικού και

6. Για την εκπόνηση, προγράμματος επιστημονικής παρακολούθησης της επίδρασης της άσκησης της θήρας σε θηρεύσιμα και μη είδη, λαμβάνοντας υπόψη τα διεθνή πρότυπα. Η διάρκεια του προγράμματος επιστημονικής παρακολούθησης θα πρέπει να είναι τουλάχιστον τριετούς διάρκειας.

Το ΔΣ της Ε’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου εκφράζει την ικανοποίησή του για την υπογραφή της συγκεκριμένης απόφασης και την παράταση ισχύος της άσκησης θήρας στον Αμβρακικό, κάτι που επιβεβαιώνει για πολλοστή φορά και μάλιστα με τον πλέον επίσημο τρόπο, από το καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργείο, το επιτυχημένο μοντέλο που εφαρμόζεται από το 2013 στον υγρότοπο, σε σχέση με την κυνηγετική δραστηριότητα.

pamepreveza.gr

 

Διαβάστηκε 1850 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.