Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  7:09 μμ
 
wm small
Παρασκευή, 14 Σεπτεμβρίου 2018 17:23

«Η συζήτηση για το μέλλον της ΕΕ Ελλάδα - Ευρώπη: Προκλήσεις και Προοπτικές»

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ευρωπαϊκό διήμερο στη Δυτική Ελλάδα και Συναυλία του Γιάννη Μαρκόπουλου στο χώρο του Ρωμαϊκού Υδραγωγείου στη Μικρή Περιμετρική

Με την ολοκλήρωση του έργου της Μικρής Περιμετρικής συνδυάζεται το Διευρυμένο Περιφερειακό Συνέδριο, που θα πραγματοποιηθεί σε Πάτρα και Αγρίνιο την Παρασκευή 21 και το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2018, αντίστοιχα. «Επιλέγουμε να παραδώσουμε  αυτό το  εμβληματικό έργο,  τις ημέρες που θα πραγματοποιηθεί  στη Δυτική Ελλάδα  το  Διευρυμένο Περιφερειακό Συνέδριο, γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Μικρή Περιμετρική υλοποιήθηκε με ευρωπαϊκούς πόρους» εξήγησε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε σήμερα Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2018 και πρόσθεσε:

«Αξιοποιούμε κάθε ευρώ προς όφελος των πολιτών μας. Διαχειριζόμαστε τους πόρους με διαφάνεια και τους αξιοποιούμε ορθά,  ώστε να μην χάνονται ευκαιρίες  και να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε  τις προκλήσεις του μέλλοντος».

Συνεχίζοντας, ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στα οφέλη που αποκομίζει η πόλη από το έργο, τονίζοντας: «Συνδυάζει την οδική κυκλοφορία με την ιστορία της πόλης,  αλλά και την αστική ανάπλαση με τη λειτουργικότητα στην καθημερινότητα των πολιτών. Η Άνω Πόλη αλλάζει.  Αποκτά εκτεταμένα δίκτυα πεζοδρομήσεων, χώρους αναψυχής και πρασίνου,  και ένα γήπεδο για αθλοπαιδιές,  υποδομές που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής στη γειτονιά» πρόσθεσε ο κ. Κατσιφάρας, ενώ σε ό,τι αφορά τις κυκλοφοριακές μεταβολές που επέρχονται, επεσήμανε: «Αυτές τις αλλαγές θα τις ζήσουμε μαζί. Εμείς, θα παρακολουθούμε διαρκώς την εξέλιξη της κυκλοφορίας και θα παρεμβαίνουμε όπου και όταν χρειάζεται, με βάση τα πραγματικά δεδομένα που θα διαμορφωθούν, ώστε η λειτουργικότητα του έργου να προσαρμόζεται στις ανάγκες”.

Διάλογος για το μέλλον της Ευρώπης

Στο Διευρυμένο Περιφερειακό Συνέδριο που θα γίνει στην Πάτρα την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2018 και στο Αγρίνιο το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2018, αναφέρθηκε ο Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα Λεωνίδας Αντωνακόπουλος. Όπως είπε, την  Παρασκευή και ώρα 10.00 π.μ στον πολυχώρο εκδηλώσεων  Royal, (Aκτή Δυμαίων 51), στην Πάτρα, θα πραγματοποιηθεί  ημερίδα με θέμα: "Η συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης: Ελλάδα- Ευρώπη, Προκλήσεις και Προοπτικές ". Πρόκειται για έναν ανοικτό διάλογο με φορείς και πολίτες για το κοινό ευρωπαϊκό μας μέλλον. Στην εκδήλωση θα περιλαμβάνεται και ειδική ενότητα «Γράφοντας για την Ευρώπη: Θέματα και Εργαλεία» για την ενημέρωση των δημοσιογράφων και εκπροσώπων του Τύπου και των Μ.Μ.Ε. της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Θα συμμετάσχουν ως ομιλητές ευρωβουλευτές, στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εμπειρογνώμονες καθώς και εκπρόσωποι της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης. «Είναι  μια κρίσιμη στιγμή για την Ευρώπη κι επιβάλλεται οι πολίτες να συμμετάσχουν στο διάλογο για να διαμορφώσουν την Ευρώπη του μέλλοντός μας» τόνισε ο κ. Αντωνακόπουλος. Αντίστοιχη ημερίδα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο και ώρα 10.30 π.μ, στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας (Παπαστράτου 53), στο Αγρίνιο.

Καταλήγοντας ο Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα μίλησε με θερμά λόγια για τις επιδόσεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και προσωπικά για τον Περιφερειάρχη, επισημαίνοντας ότι με σωστή στοχοθέτηση και ιεράρχηση των αναγκών, διαμορφώθηκε ένας ολοκληρωμένος περιφερειακός σχεδιασμός που αξιοποιεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους ευρωπαϊκούς πόρους.

Φεγγαράδα στους δρόμους του ΕΣΠΑ

Στις παράλληλες εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν, αναφέρθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Κωνσταντίνος Καρπέτας, ο οποίος τόνισε: «Πρόκειται για ένα σημαντικό, ιστορικό, ευρωπαϊκό διήμερο. Πυκνό εκδηλώσεων και δράσεων. Συγκεκριμένα,  ενόψει της παράδοσης  του οδικού, πολιτιστικού έργου της   Μικρής Περιμετρικής που συμπίπτει με τον  εορτασμό της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας, την Παρασκευή 21/9, προγραμματίζονται εκδηλώσεις  με θέμα «κυκλοφορούμε με φεγγαράδα στους δρόμους του ΕΣΠΑ», οι οποίες κορυφώνονται με ανοικτή συναυλία που θα δώσει στις 8.30 μ.μ, ο κορυφαίος έλληνας μουσικοσυνθέτης Γιάννης Μαρκόπουλος, υπό τον τίτλο «Χρώματα και Αρώματα», στον Αρχαιολογικό χώρο του Ρωμαϊκού Υδραγωγείου στη  Μικρή Περιμετρική.                          

«Θα μας ταξιδέψει με τα διαχρονικά  μουσικά του έργα, σε μια υψηλής ποιότητας μουσική πανδαισία» σημείωσε ο κ. Καρπέτας και πρόσθεσε ότι τα έργα θα ερμηνεύσουν η φημισμένη υψίφωνος Έλενα Κελεσίδη, όπως επίσης  οι καλλιτέχνες: Κώστας Μακεδόνας, Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης, Δάφνη Ζουρνατζή. Θα συμμετέχει και το  φωνητικό σύνολο Libro Coro σε διδασκαλία Ανθής Γουρουντή και η Ορχήστρα Παλίντονος, υπό την διεύθυνση του συνθέτη.

Επιπλέον, σε συνεργασία με τον Ποδηλατικό Όμιλο Πατρών, θα πραγματοποιηθεί «ποδηλατάδα», στον αστικό ιστό της Πάτρας, η οποία θα ξεκινήσει στις 7 μ.μ από το πάνω μέρος της πλατείας Γεωργίου  και  θα διασχίσει   την οδό Κορίνθου έως τον κόμβο Κουρτέση. Στην συνέχεια οι ποδηλάτες θα εισέλθουν στη Μικρή Περιμετρική και θα φτάσουν ως  τον Αρχαιολογικό χώρο του Ρωμαϊκού Υδραγωγείου, όπου θα πραγματοποιηθεί η συναυλία.

Η ολοκλήρωση της Μικρής Περιμετρικής

Για τις τεχνικές, νομικές και γραφειοκρατικές δυσκολίες που χρειάστηκε να αντιμετωπιστούν για την αποπεράτωση του έργου μίλησε ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος, τονίζοντας πόσο αποτελεσματικά λειτούργησε η αιρετή Αυτοδιοίκηση, καθώς, όπως είπε, παρέλαβε ένα αραχνιασμένο έργο και το παραδίδει ολοκληρωμένο. Ο κ. Αλεξόπουλος εξήρε τη συνεισφορά του ίδιου του κ. Κατσιφάρα, τονίζοντας ότι η αποπεράτωση της Μικρής Περιμετρικής ήταν προσωπικό στοίχημα του Περιφερειάρχη, που μετατράπηκε σε στοίχημα συνολικά για την Περιφερειακή Αρχή, η οποία αισθάνεται δικαιωμένη με το αποτέλεσμα. «Η παράδοση της Μικρής Περιμετρικής, σε συνδυασμό με τη λειτουργία της Κανακάρη αλλάζει την καθημερινότητα των πολιτών, αλλά και την όψη της πόλης» πρόσθεσε ο Αντιπεριφερειάρχης.   

Τα χαρακτηριστικά του έργου έδωσε η Προϊσταμένη  της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» Άλκηστις Σταθοπούλου. Είπε πως πρόκειται για ένα σημαντικό έργο, έναν  δρόμο 3,2 χλμ που διευκολύνει τη ζωή των πολιτών και βελτιώνει τις μετακινήσεις. Υλοποιήθηκε με συγχρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, μέσω του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Δυτικής Ελλάδας. Η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ανέρχεται στο ύψος των  25,8 εκατ ευρώ.

Η παράδοση στην κυκλοφορία

Η Μικρή Περιμετρική ως οδικό έργο είναι πλέον ολοκληρωμένο και λειτουργικό. Θα παραδοθεί στην κυκλοφορία το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2018 και ώρα 14.30, όπως ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας.  Απομένουν μόνο ορισμένες εργασίες φύτευσης και ανάπλασης, οι οποίες  θα έχουν ολοκληρωθεί  μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, που  αποτελεί το συμβατικό χρόνο αποπεράτωσης του έργου.

Οι διοργανωτές

Το σύνολο των εκδηλώσεων διοργανώνεται από το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με την υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα 2014-2020», του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης “Europe Direct Patras” Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας.

Βίντεο:

- Η τοποθέτηση του Περιφερειάρχη Απόστολου Κατσιφάρα

- Η τοποθέτηση του Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα Λεωνίδα  Αντωνακόπουλου

- Η τοποθέτηση του Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Κωνσταντίνου Καρπέτα

- Η τοποθέτηση του Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Αχαΐας Γρηγόρη Αλεξόπουλο

- Η τοποθέτηση της  Προϊσταμένης  της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» Άλκηστις Σταθοπούλου, 

 

ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

«Η συζήτηση για το μέλλον της Ε.Ε. Ελλάδα - Ευρώπη: προκλήσεις και προοπτικές»

Πάτρα -  Παρασκευή, 21 Σεπτεμβρίου 2018- Ώρα προσέλευσης: 10.00

Κύρια Αίθουσα του Royal Theater,

Ακτή Δυμαίων 53, (παλαιό Πτωχοκομείο), Πάτρα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

10.00 - 10.30:       Προσέλευση

10.30 - 10.40:       Εισαγωγικές Παρατηρήσεις - Συντονισμός:

Λεωνίδας Αντωνακόπουλος, Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα

10.40 - 11.10:       Χαιρετισμοί:

Δημήτρης Παπαδημούλης- Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, βίντεο-μήνυμα

Α. Κατσιφάρας, Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας

Κ. Πελετίδης, Δήμαρχος Πατρέων(tbc)

Α΄ ΕΝΟΤΗΤΑ

«Η συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης - Ευρωπαϊκές εκλογές 2019»

Ομιλίες:

11.10-12.20:                      Μανώλης Κεφαλογιάννης, Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου     

                              

                               Μαρία Σπυράκη, Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

                               «Ευρωπαϊκές εκλογές 2019: η ευκαιρία για μια καλύτερη Ευρώπη»

 

                               Μιλτιάδης Κύρκος, Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

                               Νίκος Ανδρουλάκης, Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (tbc)

                              Γεώργιος Μαρκοπουλιώτης,Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα

                            Θοδωρής Γεωργακόπουλος, Διευθυντής Σύνταξης

«διαΝΕΟσις» (Οργανισμός Έρευνας και Ανάλυσης)

«Οι Έλληνες και η Ευρώπη: Τι πιστεύουμε, τι νομίζουμε

και τι θέλουμε για την Ευρωπαϊκή Ένωση και για το μέλλον της»

12.20 - 12.40:       Ερωτήσεις - Συζήτηση


 Β΄ ΕΝΟΤΗΤΑ

«Γράφοντας για την Ευρώπη:θέματα και εργαλεία για δημοσιογράφους»

 

12.40 - 13.40:           Λεωνίδας Αντωνακόπουλος, Επικεφαλής του Γραφείου του   Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα

                             «Η στρατηγική του ΕΚ ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών 2019: προκλήσεις και στόχοι»

                             Κώστας Τσουτσοπλίδης, , Εκπρόσωπος Τύπου του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα                    

«Θέματα και Εργαλεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τους Δημοσιογράφους»

 

                             Αντώνης Τριφύλλης, μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου της διαΝΕΟσις , πρώην Δ/ντής  Επικοινωνίας του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου       

                             «Η δύναμη του ανορθολογισμού και η Ευρώπη στην καθημερινότητα''

 

 

                              Δημήτρης Παγίδας, Εκπρόσωπος Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO)

                              «Η πρόκληση της μετανάστευσης στην Ε.Ε.: η επιχειρησιακή υποστήριξη της EASO στην Ελλάδα»

13.40 - 14.30:       Ερωτήσεις - Συζήτηση

14.30:                      Λήξη εργασιών Συνεδρίου

 

19.00:                           Επίσκεψη - περιήγηση σε έργα ΕΣΠΑ: Μικρή Περιμετρική Πάτρας και Ρωμαϊκό Υδραγωγείο

                                    "Φεγγαράδα στους δρόμους του ΕΣΠΑ"

 

«Η συζήτηση για το μέλλον της ΕΕ

Ελλάδα - Ευρώπη: Προκλήσεις και Προοπτικές»

 

 

Αγρίνιο - Σάββατο, 22 Σεπτεμβρίου 2018 - Ώρα προσέλευσης: 10.30

Συνεδριακή Αίθουσα του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας,

Παπαστράτου 53 & Σμύρνης, T. K. 30131, Αγρίνιο

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

10.30 - 11.00:       Προσέλευση

11.00 - 11.10:       Εισαγωγικές Παρατηρήσεις - Συντονισμός:

Λεωνίδας Αντωνακόπουλος, Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα

11.10 - 11.30:       Χαιρετισμοί:

Δημήτρης Παπαδημούλης - Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου - βίντεο-μήνυμα

Π. Τσιχριτζής, Προέδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας

Α. Κατσιφάρας, Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας

Γ. Παπαναστασίου, Δήμαρχος Αγρινίου

 

Α΄ΕΝΟΤΗΤΑ

«Η συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης - Ευρωπαϊκές εκλογές 2019»

 

Ομιλίες:

11.30 - 12.10:         Μανώλης Κεφαλογιάννης, Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

                               Μαρία Σπυράκη, Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

                               «Ευρωπαϊκές εκλογές 2019: η ευκαιρία για μια καλύτερη Ευρώπη»

 

                                      Γεώργιος Μαρκοπουλιώτης,Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα

 

12.10 - 12.40:        Ερωτήσεις - Συζήτηση

Β΄ΕΝΟΤΗΤΑ

«Γράφοντας για την Ευρώπη: θέματα και εργαλεία για δημοσιογράφους»

12.40 - 13.40:        Λεωνίδας Αντωνακόπουλος, Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα

                             «Η στρατηγική του ΕΚ ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών 2019: προκλήσεις και στόχοι»

 

                               Κώστας Τσουτσοπλίδης, Εκπρόσωπος Τύπου του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα

                             «Θέματα και Εργαλεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τους Δημοσιογράφους»

                             Αντώνης Τριφύλλης, μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου της διαΝΕΟσις, πρώην Δ/ντής  Επικοινωνίας του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου       

                             «Η δύναμη του ανορθολογισμού και η Ευρώπη στην καθημερινότητα - Τι πιστεύουν οι Έλληνες 2018»

                                   Δημήτρης Παγίδας, Εκπρόσωπος Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO)

                              «Η πρόκληση της μετανάστευσης στην Ε.Ε.: η επιχειρησιακή υποστήριξη της EASO στην Ελλάδα»

                               Πάνος Σόμπολος, δημοσιογράφος

«Η ασφάλεια των πολιτών, προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης»

 

13.40- 14.10:        Ερωτήσεις - Συζήτηση

 

14.10                    Λήξη εργασιών Συνεδρίου

 

 

Διαβάστηκε 1648 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.