Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  1:16 πμ
 
wm small
Δευτέρα, 20 Αυγούστου 2018 16:57

Αύγουστος, ο άλλοτε μήνας του καπνού στο Αγρίνιο

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Του Γιάννη Γιαννακόπουλου.

Μία ιδιαίτερη καλημέρα σήμερα τέλη Αυγούστου.

Aς θυμηθούμε, τουλάχιστο οι Αγρινιώτες, λίγο τις παλαιότερες εποχές που το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου σήμαινε και το τέλος της διαδικασίας του αρμαθιάσματος του καπνού.
Τελείωναν τα βάσανα του πρωινού ξυπνήματος για το μάζεμα του καπνού και της ολοήμερης καθήλωσης που απαιτούσε το αρμάθιασμα.

Μνήμες βαθιά χαραγμένες στις ψυχές μας που σε πολλές περιπτώσεις αποτελούσαν και πηγή καλλιτεχνικής έμπνευσης όπως ήταν η περίπτωση του αείμνηστου καπνοπαραγωγού Νώντα Κόκκιου.
Πάντως το Αγρίνιο, η κατ’ εξοχή πόλη του καπνού που δεν κατόρθωσε όμως να δημιουργήσει ένα μουσείο αναφορικά με το προϊόν αυτό που για πολλές δεκαετίες αποτελούσε τη βασική πηγή εισοδήματος στην περιοχή. Σήμερα η καλλιέργεια του καπνού δεν υπάρχει. Παραμένουν όμως οι μνήμες.
Ας επιστρέψουμε στο 1993, σε μία εποχή που άρχισε να φαίνεται ότι η καλλιέργεια του καπνού θα σβήσει. Τότε το πνευματικό κέντρο του Δήμου Αγρινίου παρουσίασε μία έκθεση με έργα ζωγραφικής που φιλοτεχνήθηκαν από τον καπνοπαραγωγό αείμνηστο Νώντα Κόκκιο.

Η έκθεση αυτή προκάλεσε το ενδιαφέρον και εκτός της περιοχής του Αγρινίου. Μεταξύ άλλων παρουσιάστηκε και στην εκπομπή «Πρωινό Παράθυρο” του Μega Channel που παρουσίαζε ο Γιάννης Δημαράς με την αείμνηστη Ρίκα Βαγιάννη.

Υ.Γ. Στην προσφώνηση από τη Ρίκα Βαγιάννη ο Νώντας αναφέρεται ως Κόκκινος αντί Κόκκιος, προφανώς από κάποιο λάθος.

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 2678 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.