Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  7:38 πμ
 
wm small
Τρίτη, 31 Ιουλίου 2018 22:05

Περί φόρων και… πλουσίων

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Γράφει ο Γιάννης Κανής*

Για να κατανοηθούν τα φορολογικά συστήματα, έχουν γραφεί πάρα πολλά και οι αναλυτές παραθέτουν διάφορα και απ’ ότι φαίνεται θα συνεχίζουν να το κάνουν. Το βέβαιο όμως είναι ότι θα εξακολουθούμε να πορευόμεθα εν συγχύσει…

Θα μοιραστώ μαζί σας ένα παράδειγμα που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο και έχει δημοσιευθεί και στα Ελληνικά. Κατά την άποψή μου το παράδειγμα είναι άκρως διαφωτιστικό, για όσους βεβαίως θέλουν και μπορούν χωρίς “αγκυλώσεις” να το αντιληφθούν. Είναι λοιπόν 10 φίλοί που συναντιούνται κάθε Σάββατο να πιουν τις μπύρες τους (βρετανικής προελεύσεως το παράδειγμα, σε ευρώ βεβαίως) ο συνολικός λογαριασμός είναι 100 ευρώ (επειδή ακόμη είμαστε τυχεροί που είμαστε στο ευρώ, για πολλούς λόγους που δεν είναι της παρούσης) αποφάσισαν να πληρώνουν ανάλογα με την οικονομική τους κατάσταση (δηλαδή όπως το φορολογικό σύστημα). Έτσι η συμμετοχή του καθενός προκύπτει ως κάτωθι:

• Οι τέσσερις πρώτοι (οι φτωχότεροι) δεν πληρώνουν τίποτα.
• Ο πέμπτος πληρώνει 1 ευρώ.
• Ο έκτος πληρώνει 3 ευρώ.
• Ο έβδομος πληρώνει 7 ευρώ.
• Ο όγδοος πληρώνει επίσης 12 ευρώ.
• Ο ένατος πληρώνει 18 ευρώ.
• Ο δέκατος (ο πλουσιότερος) πληρώνει 59 ευρώ.

Κάθε βδομάδα τα πίνουν και όλοι είναι ευχαριστημένοι. Μια μέρα ο μπάρμαν, φρονίμως ποιών για τη διατήρηση της πελατείας (κράτος) ανακοινώνει στους τακτικούς και καλούς πελάτες του μια έκπτωση της τάξεως των 20 ευρώ. Στο εξής θα πληρώνουν 80 ευρώ. Αρχικά η παρέα σκέφτηκε να μοιραστούν τα 20 ευρώ σ’ αυτούς, τους 6 δηλαδή, που πληρώνουν, ώστε οι 4 να εξακολουθούν να πίνουν (κάρτα σίτισης) και οι υπόλοιποι να επωφεληθούν κατά 3,33 ευρώ (20,00€:6). Αμέσως όμως διαπίστωσαν το παράλογο να επιδοτούν τον πέμπτο και τον έκτο που πλήρωναν 1 και 3 ευρώ αντιστοίχως, για να πίνουν μπύρες!!! Τότε παρενέβη ο μπάρμαν και υπέδειξε την μοιρασιά των 20 ευρώ ανάλογα με την οικονομική τους κατάσταση. Οι πρώτοι 4 θα εξακολουθήσουν να απολαμβάνουν τις μπύρες τους τσάμπα και οι υπόλοιποι θα είχαν τις εξής μειώσεις:

• Ο πέμπτος δεν θα πληρώνει τίποτα, (πλήρωνε 1 ευρώ) όφελος 100%.
• Ο έκτος (πλήρωνε 3 ευρώ) θα πληρώνει 2 ευρώ, όφελος 33%.
• Ο έβδομος (πλήρωνε 7 ευρώ) θα πληρώνει 5 ευρώ, όφελος 28%.
• Ο όγδοος (πλήρωνε 12 ευρώ) θα πληρώνει 9 ευρώ, όφελος 28%.
• Ο ένατος (πλήρωνε 18 ευρώ) θα πληρώνει 15 ευρώ, όφελος 22%.
• Ο δέκατος (πλήρωνε 59 ευρώ) θα πληρώνει 49 ευρώ, όφελος 16%.

Τοιουτοτρόπως οι έξι που πλήρωναν, θα είχαν σημαντικές μειώσεις ανάλογα με την οικονομική τους κατάσταση και οι τέσσερις, οι φτωχότεροι θα εξακολουθούσαν να απολαμβάνουν τις μπύρες τους με τα λεφτά των άλλων (σοσιαλισμός – κράτος πρόνοιας).

Μόλις βγήκαν απ’ το μπαρ άρχισαν τις συγκρίσεις των μειώσεων. Ο έκτος που πλήρωνε 3 ευρώ διαμαρτυρήθηκε λέγοντας ότι πήρε μόνο 1 ευρώ από τα 20 των φοροαπαλλαγών, ενώ αυτός, δείχνοντας το δέκατο, ωφελήθηκε 10 ευρώ! Με τη σειρά του ο πέμπτος διαμαρτυρήθηκε και αυτός λέγοντας ότι δεν είναι δίκαιο αυτό. Αυτός, ο δέκατος ωφελήθηκε δεκαπλάσια από εμένα!! Στο χορό μπαίνει ο έβδομος λέγοντας: «Έτσι είναι αυτός ο πλούσιος, έχει έκπτωση 10 ευρώ, ενώ εγώ μόνο δύο. Αυτό γίνεται πάντοτε κύριοι!!». «Οι πλούσιοι που δεν έχουν ανάγκη παίρνουν τις μεγαλύτερες εκπτώσεις!!». «Για περιμένετε ένα λεπτό» φώναξαν οι τέσσερις που δεν πλήρωναν τίποτα «Εμείς δεν πήραμε απολύτως τίποτα, αυτό το νέο φορολογικό σύστημα εκμεταλλεύεται τους φτωχούς!!» (παλαβές διεκδικήσεις).

Λέγοντας αυτά, όλοι μαζί, πλάκωσαν στο ξύλο τον πλούσιο, ο οποίος έφυγε τρικλίζοντας και ζαλισμένος. Το επόμενο Σάββατο ξαναμαζεύτηκαν για μπύρες, αλλά ο δέκατος – πλούσιος, δεν εμφανίστηκε μετά τον ξυλοδαρμό του. αφού ήπιαν, τις μπύρες τους, όταν ήρθε ο λογαριασμός διαπίστωσαν κάτι πολύ σημαντικό. Δεν είχαν τη δυνατότητα να πληρώσουν ούτε το μισό λογαριασμό!!! Κάποιος απ’ το διπλανό τραπέζι τους πληροφόρησε με νόημα ότι είδε το φίλο τους, το δέκατο, να συχνάζει στα μπαρ «Κύπρος» και «Βουλγαρία» με φιλικότατες παρέες… Και συνέχισε «Μετά τον Αύγουστο θα βρείτε αντικαταστάτη; Ή θα στεγνώσετε εντελώς;…

*Πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Μεσολογγίου
Μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεσολογγίου – Ναυπακτίας
Μέλος του Forum Πολιτών Δήμου Μεσολογγίου

agrinionews.gr

 

Διαβάστηκε 3237 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.