Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 27 Ιουλίου 2018 13:14

Η ιστορία του Αγρινιώτη ιερέα Σπυρίδωνα Παπαποστόλου που έχασε τη ζωή του στο Μάτι- Γιατί είναι μεγάλο το πένθος στο Χαλάνδρι

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

«Ο ιερέας πρέπει να είναι ο πρώτος εθελοντής». Αυτά τα λόγια συνήθιζε να λέει ο πρωτοπρεσβύτερος πατέρας Σπυρίδων Παπαποστόλου που έχασε τη ζωή του στη θάλασσα όπου έσπευσε να βρει καταφύγιο για να σωθεί από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι.

Η απώλεια του Αγρινιώτη Ιερέα προκάλεσε μεγάλη θλίψη στο Χαλάνδρι όχι μόνο γιατί διετέλεσε επί σειρά ετών προϊστάμενος του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου αλλά και γιατί είχε επιδείξει πλούσιο κοινωνικό έργο.
Χαρακτηριστικό είναι πως ο δήμος Χαλανδρίου εξέδωσε ανακοίνωση και το θέμα συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο που συνεδρίασε εκτάκτως για την έκδοση Ψηφίσματος. ενώ τα δημοσιεύματα του τοπικού τύπου και οι ανακοινώσεις αποκαλύπτουν την προσφορά του.

«Η προσφορά του στην περιοχή μας ήταν πολύπλευρη, ανεκτίμητη και η απώλειά του δυσαναπλήρωτη», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο δήμος Χαλανδρίου, με τη δημοτική αρχή και το δημοτικό συμβούλιο να εκφράζουν τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια στους οικείους του.

Ο πατήρ Σπυρίδων Παπαποστόλου γεννήθηκε στο Αγρίνιο το 1935 , παιδί υπερπολύτεκνης (με επτά παιδιά) οικογένειας από πατέρα ιερέα με καταγωγή από την Πετρώνα Βάλτου. Ήταν έγγαμος και πατέρας δύο παιδιών. Το πατέρα του, Αθανάσιο, τον θυμούνται ο περισσότεροι Αγρινιώτες ως εφημέριο στον Μητροπολιτικό αλλά και σε άλλους ναούς.
Ο π. Σπυρίδων φοίτησε στη Ριζάρειο Ιερατική Σχολή και στο Τμήμα Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Χειροτονήθηκε το 1968 και διορίστηκε κατευθείαν στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στο Χαλάνδρι. .
Αμέσως επιδόθηκε σε έργα επέκτασης και εξωραϊσμού του ναού προσφέροντας και προσωπική εργασία και επί ημερών του λειτούργησε το Πνευματικό Κέντρο του Ναού. Αξιοποίησε μάλιστα παλαιά δεξαμενή για να μετατραπεί σε ναό προς τιμήν του Αγίου Νεκταρίου. Καθιέρωσε τη δεύτερη λειτουργία τις Κυριακές με τη συμμετοχή της χορωδίας που είχε ιδρύσει ο αδελφός του, Τάκης Παπαποστόλου.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξε για τους νέους του Χαλανδρίου ενισχύοντας τις κατασκηνώσεις και τα κατηχητικά και ανέπτυξε σπουδαίο κοινωνικό έργο ενώ επί προεδρίας του το ίδρυμα Κουρτέση βγήκε από την αδράνεια και φιλοξένησε δωρεάν ως παιδικός σταθμός τα παιδιά άπορων οικογενειών της πόλης, Υπήρξε για πολλά χρόνια πρόεδρος του ιδρύματος Ζήση και του Σώματος Εθελοντών θεωρώντας ότι η ιερατική ιδιότητα θα πρέπει να είναι συνυφασμένη με το εθελοντικό έργο.

Η ανακοίνωση του Σώματος Εθελοντών Χαλανδρίου

Το Σώμα Εθελοντών Χαλανδρίου εκφράζει τη βαθειά του θλίψη για τον θάνατο του πατέρα Σπυρίδωνα Παπαποστόλου, επίτιμου πρόεδρου του Σώματος.
Ο πατήρ Σπυρίδων ήταν από αυτός που με πολλή προθυμία πλαισίωσε την ομάδα των εθελοντών και πάντα συνέδραμε τις δραστηριότητές τους, αποφεύγοντας την αναφορά του ονόματός του. Πάντα πρόσφερε κάθε είδους βοήθεια, ισχυριζόμενος ότι δεν προερχόταν από τον ίδιο, αλλά από προσφορές άλλων πολιτών. Είχε δηλώσει ότι θα βρίσκεται σε ετοιμότητα για όλους τους τομείς δράσεων του Σώματος Εθελοντών (περιβάλλον, πρόνοια, έκτακτων αναγκών κ.λ.). Είχε οργανώσει ομάδες εθελοντικής προσφοράς για ασθενείς, ηλικιωμένους και άπορους και παρακινούσε τους νέους να αξιοποιούν τις ικανότητές τους και τις γνωριμίες τους για να είναι χρήσιμοι στην κοινωνία. Πολλές φορές η δράση του ξεπερνούσε τα όρια του Χαλανδρίου. Όπως θυμούνται οι συνεργάτες του, δήλωνε: «ο ιερέας πρέπει να είναι ο πρώτος εθελοντής».
Το Σώμα Εθελοντών έχασε ένα ειλικρινή υποστηρικτή, ο ουρανός κέρδισε έναν πολύ πρόθυμο εθελοντή για μεσιτεία στις ανάγκες των ανθρώπων.
Τα πολύ θερμά συλλυπητήριά μας στην οικογένειά του.
Το συντονιστικό του Σώματος Εθελοντών Χαλανδρίου.

Το ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου:

Το Δ.Σ. Χαλανδρίου εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη  του για την απώλεια του π. Σπυρίδωνα Παπαποστόλου και την ολόθερμη συμπαράστασή του στους οικείους του.

Ο π. Σπυρίδωνας αποτέλεσε μια εμβληματική, πνευματική μορφή της πόλης μας. Από το 1968 που διορίστηκε στον Ι. Ν. του Αγίου Νικολάου, συνετέλεσε αποφασιστικά, με την πίστη και το πάθος του, στην ανάπτυξη κοινωνικών δράσεων που εμψύχωσαν και ανακούφισαν τους συμπολίτες μας. Ξεχώριζε για τη νηφαλιότητα,  τη διακριτικότητα, την ενεργητικότητα και την ιδιαίτερη αγάπη του για τη νεολαία.Ο π. Σπύρος είχε πάντα ένα καλό και παρηγορητικό λόγο  για τον καθένα  και θα μείνει στη μνήμη της πόλης μας σαν ο ιερέας που έδειξε πώς  το «αγαπάτε αλλήλους» μπορεί να γίνει τρόπος ζωής.

Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίζει ομόφωνα:

-Να δώσει το όνομα του πρωτοπρεσβύτερου π. Σπυρίδωνος Παπαποστόλου σε δρόμο της πόλης ή σε κοινόχρηστο χώρο.
-Να παραστεί στη νεκρώσιμη ακολουθία.
-Να καταθέσει στεφάνι.
-Να δημοσιευτεί το παρόν ψήφισμα στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.
-Να προτείνει στην Εκκλησία της Ελλάδος να δοθεί το όνομα του εκλιπόντος στο Πνευματικό Κέντρο του Ι.Ν Αγίου Νικολάου, το οποίο  λειτούργησε με δική του πρωτοβουλία.

agrinionews.gr

 

Διαβάστηκε 3770 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.