Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  10:32 πμ
 
wm small
Τετάρτη, 25 Ιουλίου 2018 01:46

Καλοκαίρι στο Μεσολόγγι: Η αύρα μιας «ιερής» πόλης και η αρμύρα της λιμνοθάλασσας (www.lifo.gr)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Πίσω από τα τείχη και τα παλιά κανόνια της πόλης κρύβεται ένα ολόκληρο σύμπαν που αξίζει να ανακαλύψετε…

Kάθε ελεύθερος άνθρωπος είναι δημότης Μεσολογγίου». Αυτή την επιγραφή θα δείτε μπαίνοντας από τη βόρεια πύλη στην πόλη, που έχει το προνόμιο να αποκαλείται «ιερή» χάρη στην ιστορία της, η οποία φτάνει 192 χρόνια πίσω, όταν οι κάτοικοί της αποφάσισαν να κάνουν τη μεγάλη Έξοδο, αν και γνώριζαν πως ήταν εξαιρετικά δύσκολο να επικρατήσουν εναντίον των Τούρκων πολιορκητών. Το Μεσολόγγι και η ιστορία του πάνε χέρι-χέρι μέχρι σήμερα.

Δίπλα στη βόρεια πύλη της πόλης βρίσκεται ο Κήπος των Ηρώων, όπου έχουν ταφεί όλοι εκείνοι που έχασαν τη ζωή τους κατά την Έξοδο. Τα μνημεία των πεσόντων και τα γλυπτά γνωστών και άγνωστων καλλιτεχνών πλαισιώνονται από πανύψηλους φοίνικες, πεύκα και ευκάλυπτους που κάνουν ιδανική σκιά όταν η θερμοκρασία στον κήπο ανεβαίνει τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού.

Το Μεσολόγγι έχει μια διαφορετική αύρα. Αποτελεί, ίσως, τη μοναδική πόλη στην Ελλάδα που έχει τόσο μεγάλη αναλογία μεταξύ κατοίκων και ποδηλάτων. Ενώ στις περισσότερες πόλεις πρέπει να προσέχουμε μήπως μας χτυπήσει αυτοκίνητο, στο Μεσολόγγι πρέπει να ελέγχουμε μήπως μας παρασύρει ποδηλάτης.

Στα στενά της πόλης θα βρείτε τη Δημοτική Πινακοθήκη, που είναι επισκέψιμη και όπου έχετε τη δυνατότητα να παρατηρήσετε έργα μεγάλης καλλιτεχνικής αξίας, όπως το αντίγραφο της «Εξόδου του Μεσολογγίου», την κατοικία ενός εκ των πρώτων πρωθυπουργών του ελληνικού κράτους, του Χαρίλαου Τρικούπη, αλλά και αυτή του εθνικού μας ποιητή Κωστή Παλαμά.

Το Μεσολόγγι έχει μια διαφορετική αύρα. Αποτελεί, ίσως, τη μοναδική πόλη στην Ελλάδα που έχει τόσο μεγάλη αναλογία μεταξύ κατοίκων και ποδηλάτων. Ενώ στις περισσότερες πόλεις πρέπει να προσέχουμε μήπως μας χτυπήσει αυτοκίνητο, στο Μεσολόγγι πρέπει να ελέγχουμε μήπως μας παρασύρει ποδηλάτης.

Είναι, θα έλεγε κανείς, μια πόλη γεμάτη ποδηλάτες και φαντάρους. Στο Μεσολόγγι βρίσκεται ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα εκπαίδευσης νεοσύλλεκτων στην Ελλάδα. Περπατώντας στα σοκάκια της πόλης, είναι πολύ πιθανό να δείτε αρκετούς, όχι απαραίτητα χαρούμενους, καθώς θα προτιμούσαν να βρίσκονται στο σπίτι τους και όχι στις σκοπιές μέσα στον καλοκαιρινό καύσωνα.

https://iaitoloakarnania.gr/wp-content/uploads/2018/07/flamingo.jpg
Αν είστε τυχεροί, μπορεί να πετύχετε μέχρι και φλαμίνγκο, όχι τα πλαστικά, τα κανονικά, μαζί με τα άλλα 200 είδη πτηνών που ζουν στη λιμνοθάλασσα.

Αν, όμως, ξεχωρίζει για κάτι το Μεσολόγγι, αυτό είναι η λιμνοθάλασσά του, ένας από τους μεγαλύτερους υδροβιότοπους στην Ευρώπη. Συμβουλή: Πάρτε ένα ποδήλατο και κάντε πετάλι μέχρι τις διάσημες αλυκές, εκεί όπου οι αχτίδες του ήλιου αντανακλούν πάνω στους διάσημους λόφους με αλάτι.

Αν είστε τυχεροί, μπορεί να πετύχετε μέχρι και φλαμίνγκο, όχι τα πλαστικά, τα κανονικά, μαζί με τα άλλα 200 είδη πτηνών που ζουν στη λιμνοθάλασσα. Ο συγκεκριμένος υδροβιότοπος είναι προστατευόμενος. Το ψάρεμα επιτρέπεται μόνο με τον παραδοσιακό τρόπο και για μικρές ποσότητες.

Η ποιότητα του φαγητού στο Μεσολόγγι ξεχωρίζει επίσης. Κοντά στο λιμάνι μπορείτε να βρείτε ψαροταβέρνες με νόστιμα φαγητά. Ξεχωρίζει η ταβέρνα του Δημητρούκα. Αν βρεθείτε, δε, στο Μεσολόγγι τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβρη, μπορείτε να δοκιμάσετε από πρώτο χέρι το διάσημο αυγοτάραχο Μεσολογγίου με σφραγίδα ΠΟΠ και εξαγωγές μέχρι και στις ΗΠΑ.

Όλα αυτά δημιουργούν ένα ολόκληρο σύμπαν που προστατεύουν τα τείχη και τα παλιά κανόνια της πόλης, ένα σύμπαν που αξίζει να ανακαλύψετε.

Πηγή: www.lifo.gr

 

Διαβάστηκε 4332 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία