Πέμπτη, 18η Απριλίου 2024  4:20 μμ
 
wm small
Τετάρτη, 25 Ιουλίου 2018 00:43

Ο Εκπολιτιστικός Όμιλος Θέρμου στο Κρίκελλο στις εκδηλώσεις εις μνήμην της νίκης των Αιτωλών επί των Γαλατών το 279 π.Χ.

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ο Εκπολιτιστικός Όμιλος Θέρμου (Ε.Ο.Θ.) συμμετείχε στο διήμερο των εκδηλώσεων τιμής και μνήμης που οργανώθηκαν στο Κρίκελλο Ευρυτανίας, σε ανάμνηση της νικηφόρου μάχης που έδωσαν εκεί οι Αιτωλοί εναντίον των Γαλατών το 279 π.Χ.

Σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία και δεδομένα οι ορδές των Γαλατών με αρχηγό τον Βρένο, αφού νίκησαν τους Μακεδόνες, βάδιζαν ακάθεκτοι εναντίον των Δελφών με απώτερο σκοπό την αρπαγή των θησαυρών του Μαντείου και βεβαίως έχοντας απώτατο στόχο τους την εποίκηση της Ελλάδας. Οι Αιτωλοί, έχοντες την εποχή εκείνη την πρωτοκαθεδρία στα της Ελλάδος, οργάνωσαν την άμυνα των Ελλήνων και παρά τα τεχνάσματα των Γαλατών, κατάφεραν και τους κατενίκησαν. Τα υπολείμματα των Γαλατικών ορδών, κατευθύνθηκαν προς τα βάθη της Μικράς Ασίας, και εποίκησαν μία περιοχή κάπου εκεί που σήμερα είναι η Άγκυρα.

Στη θέση Κοκκάλια, λίγο έξω απ΄ το Κρίκελλο Ευρυτανίας ανηγέρθη οβελίσκος κι έγιναν κι εφέτος εκδηλώσεις στις 21 και 22 Ιουλίου 2018 σε ανάμνηση της πολύ σημαντικής νίκης των Αιτωλών εναντίον των Γαλατών.
Το Σάββατο 21 Ιουλίου 2018, παρουσία πολλών επισήμων και των τοπικών αρχών, αλλά και για πρώτη φορά φορέων του Θέρμου, έγιναν καταθέσεις στεφάνων στον οβελίσκο στα Κοκκάλια. Εκ μέρους των θεσμών και φορέων του Θέρμου, στεφάνους κατέθεσαν η αντιδήμαρχος Θέρμου κ. Γιάννα Καλημέρη, ο Πρόεδρος του Εκπολιτιστικού Ομίλου Θέρμου (Ε.Ο.Θ.) κ. Γιώργος Σαγώνας και ο Πρόεδρος της Εταιρείας Φίλων Μουσείου & Αρχαιολογικού ΧώρουΘέρμου κ. Αντώνης Βασιλόπουλος.
Ακολούθησε αγώνας ανωμάλου δρόμου με εκκίνηση από τα Κοκκάλια και τερματισμό στο Κρίκελλο.
Την επόμενη ημέρα, Κυριακή 22 Ιουλίου 2018 διεξήχθη στο Κρίκελλο πολύ ενδιαφέρουσα Ημερίδα. Η όλη εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμούς εκπροσώπων διαφόρων θεσμών και φορέων. Για λογαριασμό των θεσμών και φορέων του Θέρμου χαιρετισμό απηύθυναν ο κ. Νίκος Κωστακόπουλος ως εκπρόσωπος του Δήμου Θέρμου, ο κ. Γιώργος Σαγώνας Πρόεδρος του Ε.Ο.Θ. και η κ. Ανθή Παπαθανασίου εκπρόσωπος της Εταιρείας Φίλων Μουσείου Θέρμου.


Οι εισηγήσεις της Ημερίδας κατά σειράν είχαν ως ακολούθως:
Αιτωλία. Φυσικό περιβάλλον και αρχαιολογική κληρονομιά.
Video της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτ/νίας & Λευκάδος.
Κοκκάλια. Ιστορία και Φυσικό Περιβάλλον.
Εισηγητής: Μαρία Παπαϊωάννου, Δ/ντρια Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή. Αρχιτέκτων – μηχανικός, Πολεοδόμος, Γεωπόνος.
Κοκκάλια 279 π.Χ. Προμαχούντων Ευρυτάνων Αιτωλών συνετρίβησαν οι Γαλάτες κατά κράτος. Τοτε και οι δικές μας θέσεις.
Εισηγητής: Δημήτρης Φαλλής, Ιστορικός ερευνητής, συγγραφέας.
279 π.Χ. Νίκη Αιτωλών κατά των Γαλατών. Σκέψεις για τη δυναμική και τη λειτουργία του ιστορικού συμβάντος στο νύν. Ιστορικό συμβάν και σύγχρονη δράση.
Εισηγητής: Αντώνης Βασιλόπουλος, Αρχιτέκτων – μηχανικός, Πρόεδρος Εταιρίας Φίλων Μουσείου Αχαιολογικού Χώρου Θέρμου.
Στον απόηχο της νίκης των Αιτωλών κατά των Γαλατών. Το άγαλμα της Αιτωλίας στο Πανελλήνιο Ιερό των Δελφών και στο Ιερό του Απόλλωνος στον Θέρμο.
Εισηγητής: Γεώργιος Σταμάτης, Αρχαιολόγος Msc στην Πληροφορική Εφαρμοσμένη στην Αρχαιολογία.
Θέρμος, η έδρα της Αιτωλικής Συμπολιτείας. Η παρουσίαση των μνημείων της πολιτικής αγοράς και των ευρημάτων στο Νέο Μουσείο Θέρμου.
Εισηγητής: Δρ. Ολυμπία Βικάτου. Αρχαιολόγος, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτ/νίας και Λευκάδας.

Το συντονισμό των εργασιών της Ημερίδας είχε αναλάβει η κ. Σταυρούλα Πολονύφη, Συντηρήτρια Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτ/νίας και Λευκάδας.

Στη συνέχεια, στην πανέμορφη πλατεία του Κρίκελλου το Χορευτικό τμήμα του Εκπολιτιστικού Ομίλου Θέρμου (Ε.Ο.Θ.), με την καθοδήγηση του Χοροδιδασκάλου του κ. Θωμά Κυριαζή, υπό τη σκιά των αιωνώβιων πλατανιών της πόλης παρουσίασε ένα ημίωρο πρόγραμμα Παραδοσιακών Χορών και καταχειροκροτήθηκε από το κοινό.

Παραδοσιακούς Χορούς παρουσίασε και το Χορευτικό: Τεχνουργείο Ναυπάκτου.

Οι οργανωτές στη συνέχεια δεξιώθηκαν τους μετέχοντες στις εκδηλώσεις.

Ο Εκπολιτιστικός Όμιλος Θέρμου (Ε.Ο.Θ.), θέλει και από τη θέση αυτή να συγχαρεί όλους όσους οργάνωσαν, συμμετείχαν και συνέβαλαν στην επιτυχία των εκδηλώσεων. Θέλει και να ευχαριστήσει τους φίλους Κρικελλιώτες για τη φιλοξενία και να ευχηθεί σ΄ όλους οι εκδηλώσεις αυτού του διημέρου να αποτελέσουν την απαρχή πολιτισμικών ανταλλαγών οι οποίες και θα ενημερώνουν και θα ψυχαγωγούν και θα αποτελούν τις ισχυρές εστίες προβολής κι ανάδειξης των περιοχών μας.

agriniopress.gr

 

Διαβάστηκε 953 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.