Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  2:34 πμ
 
wm small
Παρασκευή, 20 Ιουλίου 2018 11:13

Η κα Ανθούλα Μακρή μιλάει στο AgrinioBestOf.gr για την ομάδα της «Ακτίνας Εθελοντισμού» του Δήμου Αγρινίου και τις δράσεις της.

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Στη σύγχρονη εποχή ο Εθελοντισμός έχει καθιερωθεί ως ο θεσμός που συμβάλλει στην αντιμετώπιση των κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών προβλημάτων, στοχεύει σαφώς στο συλλογικό όφελος και καλείται να αναπληρώσει τα κενά που δημιουργούν η αδυναμία του κράτους και οι μηχανισμοί της αγοράς. Ως εκ τούτου, εθελοντής είναι ο πολίτης που προσφέρει ανιδιοτελώς χρόνο ή γνώση για χρήσιμες δράσεις προς όφελος άλλων, χωρίς να περιμένει αντάλλαγμα. Για να μπορέσει όμως να καθιερωθεί μια τέτοια προσπάθεια, πρέπει να υπάρχει στα παρασκήνια ένας άνθρωπος ''κλειδί''. Στην προκειμένη περίπτωση ο άνθρωπος αυτός στον Δήμο Αγρινίου είναι η κυρία Ανθούλα Μακρή. Το έργο της παρακίνησε πολίτες, σχολεία, συλλόγους και κοινότητες, που έκαναν εξαιρετική προσπάθεια ανάδειξης, της δικής τους περιοχής ο καθένας, αναδεικνύοντας φυσικά και ιστορικά μνημεία, καλλωπίζοντας δημόσιους χώρους, μαζεύοντας σκουπίδια, φυτεύοντας δέντρα και άνθη κλπ, στηριζόμενη πάντα στις αρχές της ανακύκλωσης και του εθελοντισμού, μια ενεργό δράση, πρωτοφανή για τα σημερινά δεδομένα που ο καθένας μας επαναπαύεται στο ότι τα προβλήματα θα μας τα λύσει η κοινότητα, ο δήμος, το κράτος κλπ. Η Χρύσα Σπαή συναντήθηκε μαζί της και μίλησαν για τον εθελοντισμό παρέχοντας πολύτιμες πληροφορίες στους αναγνώστες του AgrinioBestOf.gr

 

image 06


Κα Μακρή πείτε μας δύο λόγια για σας;

Γεννήθηκα και μεγάλωσα Αγρίνιο καθότι ο παππούς μου μετακόμισε στο Αγρίνιο από τη Ριγάνη Ναυπακτίας όταν ο πατέρας μου ήταν ενός έτους. Η μητέρα μου κατάγεται από το Πετροχώρι Τριχωνίδος. Μετά το Λύκειο σπούδασα στην Αθήνα Νηπιαγωγός. Εργάστηκα για πολύ λίγο χρονικό διάστημα σε ένα παιδικό σταθμό. Μετά παντρεύτηκα και λόγο των επαγγελματικών υποχρεώσεων του συζύγου μου, εγκατέλειψα την δουλειά και ασχολήθηκα αποκλειστικά με την οικογένεια. Έχω δύο γιους 29 και 25 ετών. Έζησα σε διάφορες χώρες του εξωτερικού όπου παράλληλα με την οικογένεια έκανα και κάποια μεταπτυχιακά. Επιστρέφοντας Αγρίνιο το 2000 ασχολήθηκα με τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων των εκάστοτε σχολείων που φοιτούσαν τα παιδιά μου, άλλοτε σαν γραμματέας και άλλοτε σαν πρόεδρος. Επί μία δεκαετία διατέλεσα γραμματέας της Ένωσης γονέων και κηδεμόνων δημοσίων σχολείων Δήμου Αγρινίου.

Μιλήστε μας για το τι είναι Εθελοντισμός;

Εθελοντισμός είναι ανιδιοτελής προσφορά χωρίς το παραμικρό οικονομικό όφελος. Ο εθελοντισμός είναι ψυχή.

Πως σας γεννήθηκε η ιδέα του εθελοντισμού; Γιατί ασχοληθήκατε στον Δήμο Αγρινίου σαν υπεύθυνη στο αντίστοιχο τμήμα;

Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, πάντα πρόσφερα εθελοντικά. Οπου βρισκόμουνα ή ζούσα πρόσφερα εθελοντικά. Οσον αφορά τον Δήμο Αγρινίου, κατέβηκα με τον Γιώργο τον Παπαναστασίου, ο οποίος ήθελε να δημιουργησει γραφείο εθελοντισμού, γνώριζε ότι ασχολούμουνα πολλά χρόνια με τον εθελοντισμό και έτσι με τοποθέτησε υπεύθυνη του γραφείου εθελοντισμού του Δήμου Αγρινίου.

Υπάρχει συνεργασία με άλλους φορείς ώστε να υλοποιείται επιτυχώς το πρόγραμμα δράσης κάθε φορά;

Βεβαίως υπάρχει πάρα πολύ καλή συνεργασία με όλους τους αντιδημάρχους και με όλες τις υπηρεσίες όπως και με συλλόγους του Δήμου και περιφερειακά αυτού.

Πόσοι εθελοντές υπάρχουν αυτή την στιγμή στον Δήμο;

Υπάρχουν περι τους 300 εθελοντές με τους περισσότερους ενεργούς. Βέβαια πρέπει να πούμε ότι ο εθελοντής προσφέρει ανάλογα με τον διαθέσιμο χρόνο του και την ώρα του. Παίζει επίσης ρόλο αν είναι εδώ στο Αγρίνιο καθότι υπάρχουν εθελοντές που μένουν εκτός Δήμου Αγρινίου και έρχονται περιστασιακά. Αλλά γενικά η προσφορά είναι στα μέτρα της δυνατότητας του εθελοντή.

image 08 

Μιλήστε μας για μια πρόσφατη δράση που συμμετείχατε;

Ηταν το τριήμερο 13-14-15 Ιουλίου όπου στον Δρυμώνα Θέρμου έγινε η 12η Πανελλήνια Εξόρμηση Ερασιτεχνών Αστρονόμων. Η δράση αυτή απασχόλησε 26 εθελοντές οι οποίοι πήραν εύσημα για αυτό. Όλα πήγαν καλά καθότι η διοργάνωση ήταν άρτια από όλες τις πλευρές και η βοήθεια των εθελοντών μας πολύτιμη.

Πως μοιράζονται με αρμονία οι υποχρεώσεις των εθελοντών;

Τους καλούμε, τους ενημερώνουμε για την δράση και τους ρωτάμε για το τι είναι ο καθένας ικανός να αναλάβει. Φυσικά λαμβάνοντας υπόψιν τα προσόντα τους και τα θέλω τους. Ο καθένας μπορεί να επιλέξει να αναλάβει ένα συγκεκριμένο κομμάτι της δράσης που τον εκφράζει καλύτερα.

Ο εθελοντισμός από μόνος του είναι δυνατή δράση που καταφέρνει τα ακατόρθωτα ορισμένες φορές γιατί λειτουργεί ως δεμένη ομάδα ; μπορείτε να το σχολιάσετε αυτό;

Γιατί μας συνδέει το ίδιο όνειρο. Το όνειρο της προσφοράς, της αλληλεγγύης, της ανιδιοτέλειας. Οφείλω να σας πω ότι εδώ δεν πληρωνόμαστε, οπότε και αυτό είναι κάτι που μας συνδέει.

Μιλήστε μας για τις δράσεις εθελοντισμού που θα συμμετάσχετε στην πόλη μας το ερχόμενο διάστημα;

Θα πάρουμε μέρος στις 24 Ιουλίου στην λαμπαδηδρομία όπου ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών θα κάνει την Πανελλήνια αφή της φλόγας στο πάρκο στις 19:00, μετά θα συμμετάσχουμε τέλος Αυγούστου που θα γίνει το φεστιβάλ φολκλόρ, μετά τον Σεπτέβριο που θα γίνει ο ημιμαραθώνιος «Μιχάλης Κούσης, μετά στην Ευρωπαική ημέρα χωρίς αυτοκίνητο, και μετά στο Καρδιολογικό Συνέδριο. Αυτές είναι οι γνωστοποιημένες μας δράσεις μέχρι στιγμής.

image 02
Ένα μήνυμα προς τους αναγνώστες μας γιατί πρέπει και πως μπορούν να γίνουν ενεργοί εθελοντές.

Ο εθελοντισμός είναι ιδέα, είναι όραμα, πρέπει να το έχεις. Ο εθελοντισμός σου δίνει χαρά και σου ανοίγει άλλους ορίζοντες. Προσφέροντας εθελοντική εργασία παίρνεις τόσα πολλά, που είναι σαν να ξαναγεννιέσαι. Για να μπεί κάποιος στην ομάδα της «Ακτίνας Εθελοντισμού» μπορεί να συμπληρώσει μια αίτηση στα γραφεία μας που βρίσκονται Λορέντζου Μαβίλη 1 στον παλαιό σταθμό του τραίνου στο Αγρίνιο, τα τηλεφωνά μας είναι 2641360333, 2641360336. Το κινητό μου για χρόνο εκτός γραφείου είναι 6982336463 και μέσα από την ιστοσελίδα του Δήμου ( στο e-υπηρεσίες)

Ευχαριστούμε πάρα πολύ και ευχόμαστε καλή συνέχεια.

Ακολουθούν φωτογραφίες από διάφορες δράσεις:

drasi 1

drasi 2

drasi 3

drasi 6
Με πληροφορίες και φωτογραφίες από parakampylianews.blogspot.com

Τμήμα Παραγωγής Ειδήσεων και Ενημέρωσης του AgrinioBestOf.gr


Η "Ακτίνα Εθελοντισμού" στην 12η Πανελλήνια Εξόρμηση
Ερασιτεχνών Αστρονόμων στον Δρυμώνα Θέρμου (13.14.15/7/2018)

drionas astrono 01

drionas astrono 02

drionas astrono 03

drionas astrono 04

drionas astrono 05

drionas astrono 06

drionas astrono 07

drionas astrono 08

drionas astrono 09

drionas astrono 10

drionas astrono 11

drionas astrono 12

drionas astrono 13

drionas astrono 14

drionas astrono 15

 

Διαβάστηκε 7660 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 06 Φεβρουαρίου 2021 00:02
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Χρύσα Σπαή

Η Χρύσα Σπαή τελείωσε Δημοσιογραφία στα Δ.Ι.Ε.K. Αγρινίου και συνεργάζεται με το AitoloakarnaniaBest.gr γράφοντας άρθρα και κάνοντας συνεντεύξεις. Πιστεύει οτι η περιοχή μας έχει να δείξει ενδιαφέρουσα πολιτιστική κίνηση, ενδιαφέροντες ανθρώπους και υπέροχα τοπία και μέσω της δουλειάς της στο παρών site, θα προσπαθήσει να τα αναδείξει. Εκτός αυτού έχει επιμορφωθεί σε θέματα συνεχούς επαγγελματικής κατάρτισης, τουρισμού, μάρκετινγκ και διαφήμησης. Διαθέτει επίσης τίτλους σπουδών ηθοποιίας και βιβλιοθηκονομίας. 

facebook.com/profile.php?id=100009676997033