Τετάρτη, 24η Απριλίου 2024  6:38 μμ
 
wm small
Πέμπτη, 12 Ιουλίου 2018 11:11

Μαζί αυτοδιοικητικές και ευρωεκλογές τον Μάιο του 2019

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Δεκτή έκανε ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Σκουρλέτης την τροπολογία που κατέθεσαν 16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο νομοσχέδιο για τον «Κλεισθένη» και προβλέπει τη διεξαγωγή των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών την ίδια μέρα με τις ευρωεκλογές.

«Θεωρώ ότι πράγματι η μετάβαση πρέπει να γίνει στο νέο καθεστώς με τον ομαλό τρόπο κατά συνέπεια θα γίνει αποδεκτή η τροπολογία των βουλευτών και θα πάμε όπως το γνωρίζαμε σε αυτοδιοικητικές εκλογές τον Μάιο», είπε από το βήμα της Βουλής ο Πάνος Σκουρλέτης.

Ερμηνεύοντας την απόφαση του ο κ. Σκουρλέτης  επανέλαβε την πάγια θέση του, ότι η διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών πρέπει να διαχωριστεί από τις εθνικές εκλογές και τις ευρωεκλογές και τόνισε ότι οι εθνικές εκλογές θα διεξαχθούν τον Οκτώβριο του 2019.

Σφοδρή αντιπαράθεση

Η βουλευτική τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσαν σφοδρή αντιπαράθεση στην Βουλή.

Με την έναρξη της συνεδρίασης για το νομοσχέδιο του Κλεισθένη, ο αρμόδιος υπουργός, Πάνος Σκουρλέτης υποστήριξε την επίμαχη τροπολογία κατηγορώντας τη ΝΔ και προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως έλεγε στους Δημάρχους πως θα καταργήσει την απλή αναλογική μόλις γίνει κυβέρνηση. Επίσης τόνισε ότι οι εθνικές εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβρη του 2019.

Στην συνέχεια, τους τόνους ανέβασε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος λέγοντας πως η συγκεκριμένη τροπολογία εξυπηρετεί τα μικροκομματικά συμφέροντα της κυβέρνησης κατηγορώντας ότι πίσω από την πρωτοφανή μεθόδευσει ενδεχομένως να κρύβεται ο ίδιος ο πρωθυπουργός. «Κοροϊδεύετε τον λαό. Πρέπει να παραιτηθείτε. Δεν μπορείτε να παίζετε με την συνταγματικότητα» ανέφερε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος προς τον Π. Σκουρλέτη.

Η τροπολογία

Υπενθυμίζεται ότι αργά το βράδυ της Τρίτης 16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με την τροπολογία που κατέθεσαν πρότειναν ο πρώτος γύρος των δημοτικών να γίνει μια εβδομάδα πριν τις ευρωεκλογές και ο δεύτερος γύρος, όπου απαιτείται, την Κυριακή των ευρωεκλογών (δηλαδή, τον Μάιο του 2019 αντί για τον Οκτώβριο του ίδιου έτους που προέβλεπε το υπουργείο Εσωτερικών).

Ωστόσο, λίγες ώρες μετά την κατάθεση τροπολογίας με την οποία οι 16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούσαν κατ’ εξαίρεση οι επόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές να γίνουν μια εβδομάδα πριν τις ευρωεκλογές, επανήλθαν την σήμερα, Τετάρτη, με κατάθεση νέας τροπολογίας.

Συγκεκριμένα, με τη νέα τροπολογία πρότειναν τη διεξαγωγή των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών την ίδια ημέρα με τις ευρωεκλογές και όχι την προηγούμενη Κυριακή, όπως εισηγούνταν αρχικά.

Σενάρια εθνικών εκλογών

Η αλλαγή της ημερομηνίας φουντώνει τα σενάρια της τετραπλής κάλπης με την ταυτόχρονη διενέργεια δημοτικών, νομαρχιακών, εθνικών εκλογών και ευρωεκλογών τον Μάιο του 2019.

Την τροπολογία υπογράφουν βουλευτές από τον λεγόμενο κύκλο των «προεδρικών» και κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τον «Κλεισθένη» που αφορά στη «Μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

in.gr

 

Διαβάστηκε 2874 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.