Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  12:02 μμ
 
wm small
Κυριακή, 08 Ιουλίου 2018 17:54

Ευάγγελος Κοντογιάννης: Ο δικός μας πολυβραβευμένος καλλιτέχνης που φιλοτέχνησε τα 1000 πρόσωπα του Χάρυ Κλυν

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το




Πριν λίγο καιρό και με αφορμή τον θάνατο του μεγάλου κωμικού και σατυρικού ηθοποιού Χάρρυ Κλυν εντοπίσαμε έναν εκπληκτικό πίνακα στο διαδίκτυο με τίτλο "τα 1000 πρόσωπα του Χάρρυ Κλυν", ο οποίος αποτελείται από όλα τα πρόσωπα που υποδύθηκε κατά καιρούς ο μεγάλος ηθοποιός.

Ο πίνακας υπήρξε δημιουργία ενός διακεκριμένου και πολυβραβευμένου ζωγράφου,ο οποίος δεν βρίσκεται πια στην ζωή: Του συντοπίτη μας Ευάγγελου Κοντογιάννη απο τα Σταματογιανέικα Σκουτεράς .Αναμφίβολα ο Ευάγγελος Κοντογιάννης υπήρξε ένας μεγάλος καλλιτέχνης!

Επικοινωνήσαμε με την κόρη του Μαρία για να μάθουμε λεπτομέρειες


Ο Ευάγγελος Κοντογιάννης λοιπόν,γεννήθηκε στα Σταματογιανέικα Σκουτεράς Αγρινίου τον Αύγουστο του 1943 ,και παντρεύτηκε την Αρετή Μπακογιάννη απο την Ποταμούλα Αγρινίου με την οποία απέκτησε 3 παιδιά, την Ελευθερία την Μαρία και τον Λάμπρο.
 
Η Μαρία κληρονόμησε το πηγαίο ταλέντο του πατέρα της και ασχολείται ερασιτεχνικά με την ζωγραφική.


Ο Ευάγγελος Κοντογιάννης απεβίωσε τον Οκτώβριο του 2012 σε ηλικία 69 ετών. Άφησε πίσω του πλούσιο καλλιτεχνικό έργο που αριθμεί πάνω από 3.000 πίνακες Έκανε πλήθος εκθέσεων και πήρε πολλές βραβεύσεις και διακρίσεις.

Αξιοσημείωτη είναι η έκθεση στην Ποταμούλα Αγρινίου το 1988 η οποία, συγκέντρωσε πλήθος κόσμου .Στην έκθεση αυτή ο καλλιτέχνης έδωσε  πάνω από 50 έργα του. Πολλούς από τους πινάκες του τους έχει χαρίσει..

Βιογραφικό σημείωμα.
Τo έτος 1959 εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Αθήνα όπου ασχολήθηκε με τo εμπόριο ενώ τις ελεύθερες ώρες του ασχολήθηκε έντονα με την ζωγραφική στην οποία αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του


Οι ζωγραφικές του επιτυχίες είναι αποτέλεσμα ενός πηγαίου ταλέντου και μιας σκληρής προσπάθειας βασισμένης στην υπομονή και την μεγάλη του αγάπη για την ζωγραφική.
Για να διευρύνει τους ορίζοντες μάθησης του παροκολούθησε από κοντά την τεχνική καταξιωμένων και διεθνώς αναγνωρισμένων ζωγράφων. Μαθήτευσε στην στην Σχολή καλών τεχνών του βραβευμένου διεθνώς Ιταλού ζωγράφου SOFO STAFFA CLAUDIO. Εκεί παρακολούθησε μαθήματα ζωγραφικής, αγιογραφίας, γραμμικού σχεδίου, προοπτικής, ατμόσφαιρας και διαβαθμίσεως χρωμάτων Κατόπιν συνέχισε κοντά στον παγκοσμίως αναγνωρισμένο και βραβευμένο πολλές φορές Ιάπωνα ζωγράφο TΟΜΑΚΙ ΑΟΥΑΜΑ όπου παρακολούθησε μαθήματα μικτής τεχνικής και Κολάζ.


Υπήρξε τακτικό μέλος σε δύο συλλόγους αναγνωρισμένους από το Υπουργείο Πολιτισμού,διοικητικό μέλος στον σύλλογο Άπελλής και μέλος στο 7μελές Καλλιτεχνικής Επιτροπής,καθώς και Πρόεδρος του Πειθαρχικού στην Εταιρεία Γραμμάτων & Τεχνών Πειραιά, η οποία αριθμούσε 200 μέλη καλλιτέχνες από όλη την Ελλάδα.

Έχει κάνει 28 ατομικές εκθέσεις και 8 ομαδικές» Πήρε μέρος στην 6η Πανελλήνια Ετήσια Έκθεση στην αίθουσα Παρνασσού όπου μεταξύ 700 διαγωνιζομένων εκθετών έφερε 60η σειρά με διάκριση στην τοπιογραφία. Σε νεώτερη συμμετοχή του στον ίδιο χήρο (16η Πανελλήνιο Ετήσια Έκθεση στην αίθουσα Παρνασσού) πήρε έπαινο για το έργο του "Ο Άνθρωπος με τα Χίλια Πρόσωπα".

Πήρε μέρος στην 2η Ομαδική Έκθεση του Συλλόγου Απελλής στον Παρνασσό, στην 3η Ομαδική στο ΚΕΟ, στην 4η Ομαδική στο 6ο διαμέρισμα του Δήμου Αθηναίων και στη 1η έκθεση Αιτωλοακαρνάνων Ζωγράφων στο Παπαστράτειο Λύκειο.


Επίσης έχει εκθέσει στο πολιτιστικό κέντρο της πρώην Σχολής Ευελπίδων, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων στην οδό Ακαδημίας, στο Πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Αιγάλεω και σε πολλές άλλες εκδηλώσεις. Μέχρι σήμερα του έχουν απονεμηθεί 24 αναμνηστικά Διπλώματα και πολλά βραβεία. ,Επίσης έχει βραβευθεί με το πολύτιμο τρόπαιο και βραβείο "Χρυσό αστέρι της Βεργίνας και Κεφαλή του Μ. Αλεξάνδρου για το εμπνευσμένο από κοινωνικά θέματα έργο του "θέμα για συζήτηση”






Πολλά έργα του, βρίσκονται σήμερα σε διάφορους σοβαρούς συλλέκτες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Εργα του βρίσκονται στην πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων και στο Πνευματικό Κέντρο, 2 έργα του στο Πολιτιστικό Κέντρο της πρώην Σχολής Ευελπίδων, 4 στην Πινακοθήκη του ΚΕΟ, 1 στον Σύλλογο Ορεινής Τριχωνίδας, 1 έργο στον Δήμο Αιγάλεω* 10 έργα στην Αυστραλία, 13 στην Αμερική, 3 στην Σουηδία και 18 έργα του στον Καναδά. Τα έργα του είναι ελαιογραφίες σε μουσαμά, τοπιογραφίες, θαλασσογραφίες, προσωπογραφίες, νεκρά φύση, μοντέρνα ζωγραφική και άλλα θέματα εμπνευσμένα από τα προβλήματα που απασχολούν σήμερα τον άνθρωπο. Με την πρώτη ματιά μπορεί κανείς να ξεχωρίσει την αυθεντικότητα, την μοναδικότητα και την ζωντάνια των έργων του που σημαδεύονται από την απαράμιλλη προσωπική του τεχνική.


Μέσα από την πάλη των χρωματοσχημάτων του και από την άμεση αισθητική τους συγκίνηση, ο καλλιτέχνης μας διευρύνει τους ορίζοντες της επικοινωνίας και με πρωτόγνωρη διάθεση μας μεταφέρει στο σήμερα των γεγονότων αλλά και μας περιπλανά στις μνήμες μας με τις ετερόκλητες προτάσεις του όχι τυχαία αλλά με αυτή την εσω-εξωτερική αναζήτηση μας αφυπνίζει και μας θυμίζει πως η ανταλλαγή συγκρούσεων ασχημίζουν την ζωή, αμαυρώνουν τις νοσταλγικές μνήμες και μας εμποδίζουν την πορεία μας για καινούργιες αναζητήσεις. Μας είναι γνωστό πως ο δημιουργός της συγκεκριμένης προσφοράς δεν περιορίσθηκε μόνο στο όποιο καλλιτεχνικό εικονικό αποτέλεσμα αλλά και στέκεται στα σημεία αναφοράς της καθημερινότητας με τις παραστατικές αναφορές του.

Εργασία δομημένη με κίνηση, ρυθμό, ροή, υπέρμετρη ευαισθησία, ποίηση, λυρισμό και ειδυλλιακά περιβάλλον.

Άλλοτε μας μεταφέρει με τη διηγηματική του αισθητική και με τη διευριμένη γνώση του με ανεπιτήδευτη ειλικρίνεια στην καθημερινότητα της ζωής και προσδίδει την πεζότητα αυτού του κόσμου που άξιζε καλύτερης διαχειρίσεως και μεταχειρήσεως.

Η προσφορά του ασφαλώς και δεν έχει μόνο αυτή την όψη του ελεγειακού χαρακτήρα αλλά και μας δίδει και μιας άλλης γεύσεως και ισορροπίας προσφορά που στο σχέδιο, τη σύνθεση και το χρώμα ζούμε και εικόνες ευαίσθητων στιγμών και περιβάλλοντος.

Εργα ειδυλλιακά, ρομαντισμού, τρυφερότητας, συμβολικής και ονειρικής γραφής μέσα στα οποία μας φιλοξενεί και μας ξεκουράζει με το οδοιπορικά του της ηρεμίας και της πραότητας με την μορφοπλαστική του φαντασία. Έργα μελετημένα, δοσμένα με πολύ κόπο και αγάπη με απώτερο σκοπό να ξεκουράσουν τον κοπιώντα και φορτισμένο άνθρωπο, γιαυτό και οι αισθητικές του απαιτήσεις έδωσαν στο φιλότεχνο κοινό την ικανοποίηση της απαιτήσεως με το πληθωρικό και πλούσιο θεματικό του περιεχόμενο που είναι πεπληρωμένο από αισθητικό σχεδίασμά, αυθορμητισμό και εμπνευσμένη απόλαυση εκφράσεως και ατό αρμονία χρωμάτων. Έργα καλλιτεχνικής αναζητήσεως που σφύζουν οπό ζωή.


ΒΑΛΑΒΑΝΗΣ I. ΚΥΡΙΑΚΟΣ
"Ο Σμυρναίος" Δημοσιογράφος, τεχνοκριτικός, Επίτιμος Πρόεδρος Πανελληνίου Ενώσεως Λογοτεχνών, τακτικό μέλος της Διεθνούς Εταιρείας Κριτικών Λογοτεχνίας, και Πρόεδρος της Εταιρείας Γραμμάτων και Τεχνών

Το δημοσίευμα είναι αφιερωμένο στην μνήμη του...


Πίνακας της κόρης του Μαρίας Κοντογιάννη


 
 
parakampylianews.blogspot.com
 
Διαβάστηκε 3699 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 08 Ιουλίου 2018 21:26
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.