Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  1:25 πμ
 
wm small
Τετάρτη, 04 Ιουλίου 2018 18:12

Το αρχαίο θέατρο Μακύνειας με την ειδυλλιακή θέα στην Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ένα από τα άγνωστα αρχαία θέατρα της Αιτωλοακαρνανίας βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τη Ναύπακτο.

Το αρχαίο Θέατρο Μακύνειας βρίσκεται στη θέση «Παλιόκαστρο» σε ένα μικρό πλάτωμα στην ακρόπολη της αρχαίας Μακύνειας. Από τα εδώλια του θεάτρου μπορεί κανείς να θαυμάσει την θέα προς τον Πατραϊκό και Κορινθιακό κόλπο, τη Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, αλλά και τα βουνά της Αχαΐας, Παναχαϊκό και Ερύμανθο.

Το θέατρο είναι μονόσφηνο και ίσως χρησιμοποιήθηκε και ως βουλευτήριο. Έχει τοξοειδή ορχήστρα χωρίς οχετό και στενό κοίλο χωρίς διάζωμα, με δεκατέσσερις (14) συνολικά σειρές εδωλίων. Για ένα τόσο μικρό θέατρο δεν προνοήθηκαν κλίμακες ανόδου στο κοίλο.

Στο υψηλότερο σημείο του θεάτρου προορίσθηκε να κάθονται τα επίσημα ή τιμώμενα πρόσωπα. Εκεί το τοξοειδές περίγραμμα του κοίλου διακόπτεται κάθετα από τρεις ευθύγραμμες και παράλληλες σειρές εδωλίων με διάκενο περίπου ένα μέτρο, μεταξύ πρώτης και δεύτερης, και εγκάρσιες πλάκες στην τρίτη βορειότερη σειρά ως ερεισίνωτα, που αναμφίβολα αποτελούσαν την προεδρία. Έτσι οι επίσημοι εκτός από τα δρώμενα στη σκηνή έβλεπαν και τους θεατές. Προ των θέσεων των επισήμων υπάρχει λίθινος θρόνος που προοριζόταν για το τιμώμενο πρόσωπο.

Στα ανατολικά του θεάτρου βρίσκεται η σκηνή, η οποία όμως έχει καταρρεύσει λόγω της απότομης κλίσης της πλαγιάς στην οποία είναι κτισμένη, ενώ πιθανή είναι και η σταδιακή αφαίρεση του οικοδομικού υλικού και η επαναχρησιμοποίησή του σε νεότερες κατασκευές.

Λίγοι θεμέλιοι λίθοι που σώζονται, όχι όμως πάντοτε στην αρχική τους θέση, μας επιτρέπουν να ανασυνθέσουμε με επιφύλαξη την εικόνα της σκηνής. Υπολογίζεται ότι οι διαστάσεις της ήταν 21,60 μ. Χ 9,70 μ. Εκτός της σκηνής είναι ορατά και τα θεμέλια των στενών παρόδων του θεάτρου. Παρασκήνια δεν διακρίνονται ούτε άλλα στοιχεία του θεάτρου παρά μόνο ένα τμήμα αναλημματικού γωνιώδη τοίχου κατά τη νότια πλευρά του.

Το υλικό που είχε χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή του είναι ψαμμιτόλιθος και λόγω του εύθρυπτου υλικού της δόμησης του θεάτρου επείγει ο σχολαστικός καθαρισμός και η συντήρηση των κερκίδων και των άλλων λειτουργικών στοιχείων του.

Το θέατρο ανασκάφτηκε τα έτη 1988- 1989 από τον Δρ. Λάζαρο Κολώνα, προϊστάμενο της τότε αρμόδιας ΣΤ΄ ΕΠΚΑ Πατρών και τα έτη 2013-2014 από την Φ. Σαράντη, αρχαιολόγο της ΕΦΑ Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας.

Οδηγίες Πρόσβασης

Βγαίνοντας από την γέφυρα «Χαρίλαος Τρικούπης» με κατεύθυνση προς το Αντίρριο ακολουθούμε την παλιά εθνική Αντιρρίου-Ιωαννίνων και μόλις σε πέντε λεπτά φτάνουμε στον οικισμό Μακύνεια. Ακολουθούμε την οδό Αρχαίου Θεάτρου που με ένα ανηφορικό δρόμο οδηγεί σε ένα ορεινό σημείο λίγο έξω από το χωριό όπου δεσπόζει το αρχαίο θέατρο της Μακύνειας.

Από Γέφυρα «Χαρίλαος Τρικούπης»
Απόσταση: 8 χλμ.
Διάρκεια: 10 λεπτά
Βαθμός Δυσκολίας: Χαμηλός


Δημοσίευμα στην εφημερίδα «η Αιτωλοακαρνανία»
Τεύχος 1 | Ιούνιος 2018

 

iaitoloakarnania.gr

 

Διαβάστηκε 3011 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.