Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 02 Ιουλίου 2018 15:05

Άγνωστη φωτογραφία από την απελευθέρωση του Αγρινίου το 1944

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Άγνωστη φωτογραφία από την απελευθέρωση του Αγρινίου τον Σεπτέμβριο του 1944. Διακρίνονται αντάρτες του Ε.Λ.Α.Σ. να παρελαύνουν στην πόλη. Ο σχηματισμός τους είναι ανά τριάδες οι οποίες παιρνούσαν μέσα από το συγκεντρωμένο πλήθος. Τις δύο πρώτες τριάδες ακολουθούν έφιπποι αντάρτες.

Η φωτογραφία προέρχεται από τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας και συγκεκριμένα από το αρχείο του Πέτρου Ανταίου.

Ο Πέτρος Ανταίος (λογ. ψευδώνυμο του Σταύρου Γιαννακόπουλου), γεννήθηκε στην Προύσα και μεγάλωσε στην Μυτιλήνη, σε περίοδο ανθοφορίας της Λεσβιακής Πνευματικής Άνοιξης. Άρχισε να δημοσιεύει στα Νεοελληνικά Γράμματα από 18 χρονών. Σπούδασε στην Ανωτάτη Εμπορική και αργότερα στο Λογοτεχνικό Ινστιτούτο Γκόρκι της Μόσχας. Τις μέρες της εισβολής των ναζί στην Ελλάδα ίδρυσε τη «Φιλική Εταιρεία Νέων». Ήταν γραμματέας της ΚΕ του ΕΑΜ των νέων, από τους οργανωτές της ΕΠΟΝ και επικεφαλής των επονιτών ανταρτών του ΕΛΑΣ. Παρουσίασε έργα τριάντα σύγχρονων Ελλήνων συγγραφέων. Τα έργα του φώτιζαν τους αγώνες, τις δοκιμασίες και τις πνευματικές κατακτήσεις του ελληνικού λαού. Μετά τον επαναπατρισμό του εξέδωσε πολλά έργα του (μεταξύ των οποίων δύο μυθιστορήματα και μια συλλογή διηγημάτων) και μεταφράσεις Πούσκιν, Τολστόι, Μπούνιν, Μαγιακόφσκι, Ριμπακόφ, Τουργκένιεφ, Ντοστογιέφσκι κ.ά.

agrinionews.gr

 

Διαβάστηκε 3646 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.