Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 26 Ιουνίου 2018 17:38

«Φιλί της ζωής» για το Αγρίνιο η κάθετη σύνδεση με την Ιόνια οδό

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Σε θετική κατεύθυνση η υλοποίηση του έργου που θα βγάλει από την απομόνωση το Αγρίνιο.

Η Ιόνια οδός αποτελεί ένα από τα πιο σπουδαία έργα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας που έρχονται τόσο να διευκολύνει την μετακίνηση και να αυξήσει την ασφάλεια των οδηγών, όσο να ανοίξει νέους ορίζοντες για το νομό μας.

Βέβαια, από το σημαντικό έργο δεν λείπουν και τα λάθη σχετικά με την σύνδεση του αυτοκινητόδρομου με δυο μεγάλα αστικά κέντρα του νομού, το Αγρίνιο και το Μεσολόγγι.

Αν στο Μεσολόγγι είναι μικρό το κακό, τότε το Αγρίνιο έχει υποστεί τεράστια ζημιά αφού ο αυτοκινητόδρομος αφήνει εκτός το μεγαλύτερο αστικό κέντρο και οι κάτοικοί του ή οι επισκέπτες του πρέπει να διανύσουν απόσταση 22 χιλιομέτρων από την Ιόνια Οδό για να φτάσουν στο Αγρίνιο.

Ένα μεγάλο βήμα έγινε σε μία από τις βασικές διεκδικήσεις της τοπικής κοινωνίας του Αγρινίου καθώς πρόσφατα ολοκληρώθηκε η μελέτη σύνδεσης της πόλης με τον αυτοκινητόδρομο της Ιόνιας Οδού. Την χρηματοδότηση ανέλαβε με πρωτοβουλία της η εταιρεία Συμβούλων Μηχανικών RACE η οποία στα πλαίσια υλοποίησης της πολιτικής της για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη εκπόνησε τη Συγκοινωνιακή Μελέτη της οδικής σύνδεσης της πόλης του Αγρινίου με τον αυτοκινητόδρομο της Ιόνιας Οδού.

Η μελέτη σύνδεσης του Αγρινίου με την Ιόνια οδό παρουσιάστηκε στον Δήμαρχο Αγρινίου, Γιώργο Παπαναστασίου, από τον επικεφαλής της Race Μελετητικής και Αγρινιώτη μηχανικό, Χρήστο Ράδο, ο οποίος μαζί με τους συνεργάτες του εκπόνησε δωρεάν την μελέτη και την δώρισε στο Ελληνικό Δημόσιο προκειμένου να χρησιμοποιηθεί κατάλληλα στα πλαίσια της εθνικής προσπάθειας ανασυγκρότησης των συγκοινωνιακών υποδομών της χώρας.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της εφημερίδας «η Αιτωλοακαρνανία» από το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών το έργο αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του 2019,ενώ στο επόμενο διάστημα αφότου ξεπεραστούν ορισμένα γραφειοκρατικά εμπόδια λόγω της δωρεάς της μελέτης, τότε θα γίνει η αξιολόγηση από το Υπουργείο, θα προχωρήσει η δημοπράτηση και στη συνέχεια οι απαλλοτριώσεις.

Η μελέτη σύνδεσης

Είναι ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού 77 εκατ. ευρώ που προβλέπει μεταξύ άλλων τη δημιουργία νότιας περιμετρικής οδού στο Αγρίνιο (συνδέεται με κόμβους με τον Ρεμπελιά και το νέο νοσοκομείο), σύνδεσης του δρόμου με το Βιοτεχνικό Πάρκο που επιδιώκεται να δημιουργηθεί κοντά στα Καλύβια, προβλέπει πιθανή αξιοποίηση του στρατιωτικού αεροδρομίου του ΝΑΤΟ, ανισόπεδους κόμβους, υπόγειες διαβάσεις κλπ.

Πρόκειται σε κάθε περίπτωση για ένα μακρόπνοο έργο, που η εκπόνηση και παράδοση αυτής της μελέτης, φέρνει πιο κοντά την υλοποίηση του, εφόσον βέβαια ασκηθεί η αναγκαία πίεση από τους τοπικούς φορείς, ώστε καταρχήν να “τρέξει” η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που καλείται το Υπουργείο Υποδομών να αναθέσει και στη συνέχεια βέβαια να εξευρεθούν οι πόροι για την δημοπράτηση και κατασκευή του.

Αξίζει να σημειωθεί πως το έργο περιλαμβάνει και απαλλοτριώσεις 1.400 στρεμμάτων, το κόστος των οποίων ανέρχεται σε περιπου 10 εκατ. ευρώ.

Βήμα-βήμα προς υλοποίηση

Η εταιρεία RACE ξεκίνησε με δική της πρωτοβουλία την εκπόνηση της μελέτης από τον Μάρτιο του 2017. Τον Ιούνιο υπήρξε συνάντηση με το Δήμο Αγρινίου και τον Δήμαρχο Γιώργο Παπαναστασίου όπου παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν τα πρώτα αποτελέσματα. Τον Αύγουστο υπήρξε συνάντηση στο Υπουργείο Υποδομών με τον Υπουργό Χρήστο Σπίρτζη και τον Γενικό Γραμματέα Υποδομών Γιώργο Δέδε όπου υπήρξε αποδοχή της πρόταση της μελέτης και συνεχίστηκε η εκπόνηση της.

Εν συνεχεία, σε ικανοποιητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2018 με τον Δήμαρχο Αγρινίου να παρουσιάζει την μελέτη για την κάθετη σύνδεση του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό στον Υπουργό Μεταφορών και Υποδομών, Χρήστο Σπίρτζη.

Ο Υπουργός ενημερώθηκε για την πορεία των ενεργειών που αφορούν στην εξέλιξη του έργου και την δρομολόγηση των επόμενων διαδικασιών και εμφανίστηκε αισιόδοξος για την άμεση υλοποίηση του βαρυσήμαντου έργου που αποτελεί δέσμευση και του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.

Στη συνέχεια θα πρέπει να γίνει η εκπόνηση και έγκριση της Περιβαλλοντικής Μελέτης, η εξασφάλιση της χρηματοδότησης (πιθανότατα από το ΠΔΕ), τα τεύχη δημοπράτησης και η δημοπράτηση που ενδέχεται να γίνει με τη μέθοδο της μελέτης-κατασκευής. Ο εκτιμώμενος χρόνος των έργων (εφόσον έχουν συντελεστεί οι απαλλοτριώσεις) εκτιμάται σε 24 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης κατασκευής.

Η λύση και το κόστος

Σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com επιλέχθηκε η σύνδεση μέσω του Α/Κ Αγγελοκάστρου χρησιμοποιώντας την μεθοδολογία Value Engineering του διεθνούς οργανισμού SAVE (Society of American Value Engineers), η οποία έδωσε τον μεγαλύτερο δείκτη Λειτουργικότητας προς Κόστος (Value = Functions/Cost) και περιέχει δύο σκέλη. Το πρώτο είναι η σύνδεση της πόλης του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό που γίνεται μέσω κλειστού αυτοκινητόδρομου με δύο λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση και στηθαίο ασφαλείας τύπου New Jersey με συνολικό πλάτος 17,6 μέτρα. Η συνδετήριος μήκους 13,4χλμ θα ξεκινά όπως ειπώθηκε παραπάνω από τον Ανισόπεδο Κόμβο Αγγελοκάστρου, θα διαθέτει ένα ακόμα Α/Κ στην περιοχή ΒΙΟΠΑ Αγρινίου και θα καταλήγει στην συνοικία Δοκίμι, στο Αγρίνιο.

Θα περιλαμβάνει επίσης 5 κυκλικούς κόμβους (Round about), 3 Άνω Διαβάσεις, 5 Κάτω Διαβάσεις, 4 Γέφυρες, 14 Οχετούς, ανακατασκευή και κατασκευή νέου τοπικού οδικού δικτύου κάθετων και παράπλευρων οδών και την αποκατάσταση Αρδευτικού Δικτύου σε μήκος 4.5χλμ.

Το δεύτερο σκέλος αφορά το νέο προτεινόμενο Περιφερειακό Δακτύλιο Αγρινίου, στα όρια του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της πόλης ο οποίος θα έχει μήκος 6,8χλμ με διατομή δύο λωρίδων κυκλοφορίας με νησίδα στη μέση, φύτευση και ηλεκτροφωτισμό. Στο μεγαλύτερο τμήμα προβλέπεται παράπλευρο οδικό δίκτυο που θα εξυπηρετεί την ίδια την πόλη και δεν θα σχετίζεται με την κίνηση στον Περιφερειακό. Σε αυτό θα υπάρχει και ένας ποδηλατόδρομος μήκους 3χλμ με πρόθεση από το Δήμο να τον συνδέει με ένα μελλοντικό δίκτυο που θα αναπτυχθεί στο Αγρίνιο.

Η προτεινόμενη λύση θα μειώσει δραστικά το χρόνο μετακίνησης από το Αγρίνιο στην Ιόνια Οδό σε μόλις 6 λεπτά από 20 που είναι σήμερα, ενώ θα παρακάμπτει και το εξαιρετικά επικίνδυνο πέρασμα της Κλεισούρας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της μελέτης, τα οφέλη για την τοπική και εθνική οικονομία θα αποσβέσουν την επένδυση κατασκευής του έργου (συμπεριλαμβανομένης της δαπάνης απαλλοτριώσεων) μέσα σε 7 έτη από την λειτουργία του.

Ο προϋπολογισμός κατασκευής του έργου έχει εκτιμηθεί στα 77 εκατ. Ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ). Από αυτα τα 55εκατ.ευρώ αφορούν την συνδετήρια οδό και τα 22εκατ.ευρώ τον Περιφερειακό Δακτύλιο. Οι απαιτούμενες απαλλοτριώσεις αφορούν σε περίπου 1.400 στρέμματα με εκτιμώμενο κόστος 8,5-10εκατ.ευρώ. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το έργο έχει ενταχθεί στο ΠΔΕ.

Παναγιώτης Τσιχριτζής: «Ταλαιπωρία και κόστος για το Αγρίνιo»
Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας

«Έχει δημιουργηθεί πολύ μεγάλο πρόβλημα στο Αγρίνιο όχι τόσο για την μείωση των διερχόμενων από την πόλη, όσο για τους κατοίκους και τους επιχειρηματίες που δυσκολεύονται καθημερινά με την μετακίνησή τους. Δυστυχώς, επί σειρά ετών, οι πολιτικές ηγεσίες δεν έδωσαν σημασία και δεν πρόβλεψαν τη κάθετη σύνδεση του Αγρινίου με την Ιόνια οδό. Από την κακοκαιρία και την καθίζηση στο δρόμο της Κλεισούρας αναδείχθηκε ξανά το θέμα και πλέον οι ιθύνοντες αντιλήφθηκαν τον λάθος σχεδιασμό. Οι επιπτώσεις δεν έχουν φανεί ακόμη στη πόλη, αλλά είναι αυταπόδεικτο γεγονός ότι προκαλεί ταλαιπωρία και κόστος στο Αγρίνιο. Θεωρώ ότι ο κάθετος άξονας είναι μια σωστή λύση που θα στοιχίσει πολλά, αλλά θα βάλει ξανά το Αγρίνιο στον αυτοκινητόδρομο».

Δημοσίευμα στην εφημερίδα «η Αιτωλοακαρνανία»
Τεύχος 1 | Ιούνιος 2018

iaitoloakarnania.gr

Διαβάστηκε 2617 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 26 Ιουνίου 2018 18:45
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.