Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 23 Ιουνίου 2018 16:41

Ποια θα ήταν η τύχη της περιοχής αν δεν γίνονταν η λίμνη Κρεμαστών

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Μεγάλη κουβέντα έχει ξεκινήσει για τις συνέπειες που έφερε ( η που θα φέρει ) στην περιοχή μας η χρησιμοποίηση των εναλλακτικών μορφών ενέργειας. Πολλά είναι τα ερωτήματα για το αν καταστράφηκε ή όχι ή για το αν ωφελήθηκε η όχι μια περιοχή. Η απάντηση σε αυτό δεν μπορεί να είναι ένα ξερό όχι, αλλά στο άρθρο αυτό θα αναλυθεί η περίπτωση των υδροηλεκτρικών και δη των Κρεμαστών. Αυτή άλλωστε είναι η πρώτη «επίσκεψη» έργων εναλλακτικής ενέργειας.

Πόσοι ήταν και πόσοι έφυγαν

Ας πιάσουμε το ζήτημα εκεί που σταμάτησε και συγκεκριμένα στην απογραφή του πληθυσμού το 1961.

Παραθέτουμε αρχικά τους πληθυσμούς των χωριών που πνίγηκαν :

Άγιος Βασίλειος: 389, Επισκοπή Ευρυτανίας: 361, Σιδήρων: 222

Παραθέτουμε στη συνέχεια οικισμούς που επηρεάστηκαν έμμεσα από το φράγμα Κρεμαστών λόγω της δημιουργίας στάσιμων νερών:

Οι παρακάτω οικισμοί άνηκαν στην Κοινότητα Αγίου Βλασίου (788 κάτοικοι συνολικά)

Αγία Παρασκευή: 132, Κάτω Άγιος Βλάσιος: 112, Πήδημα ( Προύλπος): 61

Στη συνέχεια:

Αγαλιανός: 297, Βαϊνάρι: 72 ( Κοινότητα Αμπελίων 559), Χούνη: 846 εκ των οποίων:Λάκκαι: 145, Παλιοχώρια: 109. Ψηλόβραχος: 254

Αν δούμε τους πληθυσμούς των παραπάνω περιοχών 50 χρόνια μετά, τα πράγματα είναι απογοητευτικά. Συγκεκριμένα εξαφανίστηκαν απευθείας στην πραγματικότητα οι 1000 και πλέον κάτοικοι των πνιγμένων χωριών. Έμμεσα εξαφανίστηκαν άλλοι 1000 γιατί οι κάτοικοι του Αγαλιανού και της Χούνης έχασαν εύφορες εκτάσεις, οι οποίες πνίγηκαν και τους συντηρούσαν οικονομικά.

Θα συγκρατούσε η μεταπολεμική αστυφιλία της δεκαετίας ’70 και ’80 τους πληθυσμούς της κοιλάδας των Κρεμαστών; 

Η απάντηση είναι όχι κατά πολύ μεγάλο ποσοστό. Ίσα ίσα που η ΔΕΗ άνοιξε θέσεις εργασίες και συγκράτησε η ανανέωσε  για λίγο ακόμα πληθυσμούς από τα γύρω χωριά που πνίγηκαν δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίες τη δεκαετία του 70 έως τα μέσα του ’80. Στην πραγματικότητα το φράγμα των Κρεμαστών αποτέλεσε φράγμα και για αυτούς τους πληθυσμούς συν την οικονομική δραστηριότητα των γύρω χωριών.

Δεκαετία 90-2000: Περισσότερα χιόνια, ποταμός και αντιπλημμυρικά έργα, Ήπια ανάπτυξη ή ζοφερό μέλλον εγκατάλειψης; Ποια χωριά θα αναβαθμίζονταν;

Το ανθρώπινο δυναμικό και η δομή του Καποδίστρια έδειξαν ότι δεν μπορούσαν να δημιουργήσουν νέο χαρακτήρα στην περιοχή των Παρακαμπυλίων και της κοιλάδας των Κρεμαστών, αν δεν υπήρχε η λίμνη.

Η περιοχή θα διατηρούσε μια απέραντη κοιλάδα με ελαιόδεντρα κυρίως. Ο μετασχηματισμός της οικονομίας που απαιτεί μεγάλες καλλιεργήσιμες εκτάσεις θα συγκρατούσε ίσως 200 μόνιμους κατοίκους περισσότερο, όχι παραπάνω. Αυτοί θα κατανέμονταν κυρίως στους οικισμούς Βαϊνάρι, Προύλπος, Αγία Παρασκευή και Άγιος Βασίλειος, οι οποίοι θα συνδέονταν με ένα νέο οδικό δίκτυο. Πιθανόν αυτό να αποτελούσε και τη χάραξη νέας οδικής σύνδεσης Αγρινίου-Καρπενησίου καθώς θα ακολουθούσε την παράλληλη ροή του Αχελώου. Το ποτάμι όμως θα συνέχιζε να είναι αστάθμητος παράγοντας και θα χρειαζόνταν μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα. Το ανάγλυφο του εδάφους που διέκοπτε τις εύφορες πεδιάδες και η ακανόνιστη ροή του νερού δεν θα μετέτρεπε σε καμία περίπτωση την κοιλάδα των Κρεμαστών σε εύφορο κάμπο τύπου  Οινιαδών.

Από την άλλη τα ορεινά χωριά Χούνη, Καραμανέικα, Άγιος Βλάσης και Πεντάκορφο θα ήταν πιο ελκυστικά γιατί θα είχαν περισσότερες χιονοπτώσεις. Με βάση όσα πρόχειρα έγιναν στην ανάπτυξη όμως, αυτό θα σήμαινε 3-4 εστιατόρια παραπάνω και 3-4 ενοικιαζόμενα επίσης και τίποτε άλλο.

Συμπέρασμα:  Η περιοχή δεν θα είχε ιδιαίτερη διαφορετική μοίρα, ούτε έχασε και κάτι ιδιαίτερο που έγινε η λίμνη. 500 δηλαδή περαστικοί  που σταματάνε να βγάζουν φωτογραφία θα αναπληρώνονταν από άλλους 300 μόνιμους κατοίκους συν άλλους τόσους με έξτρα εισοδήματα από κανένα χωράφι. Διαλέγουμε και παίρνουμε:

Λ.Υ.

proulpos

agrinionews.gr

 

Διαβάστηκε 2888 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.