Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  1:48 μμ
 
wm small
Πέμπτη, 21 Ιουνίου 2018 16:48

Κάποιες σκέψεις για την Κοιλάδα του Αχελώου

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Αύριο, Παρασκευή 22 Ιουνίου, Περιοδεία στην Κοιλάδα του Αχελώου θα πραγματοποιήσει ο Ευρωπαίος Επίτροπος, αρμόδιος για Ανθρωπιστική βοήθεια και διαχείριση κρίσεων,  Χρήστος Στυλιανίδης .

Ο κ. Στυλιανίδης θα παρουσιάσει το RescEU, ένα νέο ευρωπαϊκό σύστημα για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, σε ημερίδα με θέμα “Η Ευρώπη σε σταυροδρόμι: Προκλήσεις και προοπτικές για το μέλλον” που θα πραγματοποιηθεί στην Κοιλάδα του Αχελώου την Παρασκευή 22 Ιουνίου 2018 (11:00-12:15) στο Περδικάκι Αιτωλοακαρνανίας.

Θα συμμετέχουν επίσης οι ευρωβουλευτές Γιώργος Γραμματικάκης, Στέλιος Κούλογλου και ο βουλευτής Σπύρος Δανέλλης.  Θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Αντώνης Αλαφογιώργος.

Μετά την ημερίδα ο Επίτροπος και οι ευρωβουλευτές θα πραγματοποιήσουν περιοδεία στα πολιτιστικά μνημεία της Κοιλάδας του Αχελώου και επίσκεψη σε μικρά έργα της περιοχής που έχουν χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Με αυτή την αφορμή κοινοποιήθηκε (από τον κ. Γ.Γιαννακόπουλο) η ακόλουθη άποψη του κ. Χρήστου Στρεμμένου που αφορά τις αναπτυξιακές προοπτικής της κοιλάδας του Αχελώου.

«ΩΔΙΝΕ ΟΡΟΣ…!!
Αναφερόμενος στις εκδηλώσεις (22-24/6/18), που θα λάβουν χώρα στην κοιλάδα του Αχελώου, όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, αναρωτιέμαι γιατί πέρα από τις εκδηλώσεις δεν κάνουμε και ένα παραπάνω ουσιαστικότερο βήμα με στόχο την αναβάθμιση αυτής της περιοχής υπενθυμίζοντας τα παρακάτω:

1.-Προ τριετίας, αν θυμάμαι καλά, διαβάζοντας τις δηλώσεις Ευρωπαίων Αξιωματούχων αισιοδοξούσα για την τελική έξοδο της Χώρας μας από την μεγαλύτερη παθογένεια που μετά από την εμφύλιο κατάρα οδήγησε στην ερήμωση της Ελληνικής Υπαίθρου.
Τότε ο Πρόεδρος Ευρωκοινοβουλίου Mάρτιν Σουλτς υποστήριζε την αναπτυξιακή προοπτική της Κοιλάδας του Αχελώου δηλώνοντας: «Αγαπητοί φίλοι της Κοιλάδας του Αχελώου. Η Ευρώπη σας στηρίζει. Με καλύτερη και αποδοτικότερη χρήση όλων των διαθέσιμων εργαλείων συνοχής για βιώσιμη περιφερειακή ανάπτυξη και έξυπνες συμμετοχικές πολιτικές θα αντιμετωπίσουμε μαζί τις κοινές μας προκλήσεις».

2.- Η Κορίνα Κρέτσου, Ευρωπαία Επίτροπος αρμόδια για τις Περιφερειακές Πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε: «Η παρουσία μου εδώ (στη κοιλάδα του Αχελώου) αποτελεί σημάδι αλληλεγγύης και δείγμα υποστήριξης στην Ελλάδα.
Η περιφερειακή πολιτική, δεν είναι σε θέση να προσφέρει λύσεις στο βραχυπρόθεσμο πρόβλημα ρευστότητας της Ελλάδας , αλλά τα 20 δισ. ευρώ, που θα διατεθούν την επόμενη 7ετία στο πλαίσιο της Περιφερειακής πολιτικής, θα αποτελέσουν ένα υπόβαθρο που θα σηματοδοτήσει τη στέρεα έξοδο της Ελλάδας από την κρίση».

Η κυρία Κρέτσου, απευθυνόμενη προς τους τέσσερες Περιφερειάρχες (που άπτονται της κοιλάδας του Αχελώου), τους ενεθάρρυνε, να υποβάλουν και οι ίδιοι προγράμματα με καινοτόμες ιδέες και ανταγωνιστικό προσανατολισμό που θα ανοίγουν θέσεις εργασίας κυρίως για τους νέους.
Επισήμανε, η κ. Κρέτσου, ότι αυτά τα χρήματα που θα διατεθούν στο πλαίσιο της Περιφερειακής πολιτικής θα αποτελέσουν ένα υπόβαθρο για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση. Υπογράμμισε επίσης ότι, τα χρήματα αυτά, δεν προορίζονται μόνο για υποδομές αλλά πολύ περισσότερο για την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας και δη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Μέσω δε της στρατηγικής της έξυπνης εξειδίκευσης, δηλαδή της εκμετάλλευσης της τοπικής τεχνογνωσίας και του υφιστάμενου δυναμικού, επιδιώκεται η ανταγωνιστικότητα και η διαφοροποίηση των περιφερειών βάσει των δυνατών τους σημείων.
Έμμεσα η κ. Κρέτσου, παρότρυνε τους συγκεκριμένους Περιφερειάρχες να ιδρύσουν θεσμικά, διαπεριφερειακό φορέα υλοποίησης πιλοτικών Ευρωπαϊκών προγραμμάτων πολύπλευρης ανάπτυξης της κοιλάδας του Αχελώου.


axeloos

Με την πάροδο όμως της τριετίας παρέμειναν μόνο οι δηλώσεις και οι εκδηλώσεις και δεν έγινε τίποτα περισσότερο.

Θα ήταν παράληψη να μην υπογραμμίσω τα όσα είπε “ο Μεγαλοελλαδίτης” Τζιάνι Πιτέλα, πρόεδρος τότε, της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Η Ελλάδα, είπε ο Πιτέλα, πρέπει να βγει από το τούνελ της κρίσης. Η προστασία του φυσικού πλούτου και της πολιτιστικής κληρονομιάς της είναι στοιχεία απαραίτητα για ένα καλύτερο μέλλον και τέτοιου είδους αναπτυξιακές δράσεις θα συμβάλουν και στις λύσεις των προβλημάτων που συσσώρευσε η κρίση.
Βέβαια όλη η Ελλάδα είναι μια μαγεία. Αλλά η περιοχή της Κοιλάδας του Αχελώου αποτελεί πραγματικά ένα μαργαριτάρι που αξίζει την ανάδειξη των αρχαιολογικών θησαυρών, της πανάρχαιας πολιτιστικής κληρονομιάς και του μοναδικού περιβαλλοντικού πλούτου. Επί πλέον οι οινο-γαστρονομικές δυνατότητες της περιοχής είναι μεγάλες. Πρόκειται για ένα σύνολο μεγαλείο που αξίζει την υποστήριξη και την παρουσία μας».

Στα πλαίσια ενός επιλόγου αναρωτιέμαι:
– Γιατί σαν Ευρωπαίος να πίνω μόνο το κρασί της κοιλάδας του Ρήνου και να μην δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την παραγωγή οίνου στη κοιλάδα του Αχελώου «στολισμένου» με ποιότητα αλλά και το «άρωμα» της μακραίωνης μυθολογίας και ιστορίας;
-Γιατί να ακριβοπληρώνω το ισπανικό ΧΑΜΟΝ και να μην παράγω τον ΠΡΟΠΑΤΟΡΑ αυτού το αρχαιοελληνικό “ΑΚΡΟΚΩΛΙΟΝ το ΤΑΚΕΡΟΝ” που προέρχεται από τον μαύρο χοίρο που τρέφεται με τα βελανίδια της κοιλάδας του Αχελώου;
Αυτά και πολλά άλλα, θα πρέπει να αναρωτηθεί ο κάθε Ευρωπαίος, αλλά και ο κάθε Έλληνας πολίτης και Πολιτικός…!

Κυρίως να γίνει συνείδηση ότι ο Αχελώος και οι κοιλάδες που αυτός διασχίζει, από τα βάθη των αιώνων δεν περιορίζονται στον παραπόταμο αυτού Ασπροπόταμο στην περιοχή της Άρτας, όπως διατείνονται ορισμένοι για προσωπική χρήση και προβολή.

Ο Αχελώος και οι κοιλάδες του αποτελούν ένα από τα αρμονικότερα οικολογικά σύνολα της Πίνδου και όλης της Δυτικής Ελλάδας που επεκτείνεται από τις πολλαπλές πηγές μέχρι τις εκβολές του συμπεριλαμβανομένης της λιμνοθάλασσας του Μεσολογγίου και της Καλυδώνας ! ! !
Είναι γνωστός ο μύθος της πάλης του Αχελώου με τον ημίθεο Ηρακλή που είχε σαν αποτέλεσμα ο δεύτερος να αποσπάσει από τον πρώτο το κέρας της αμάλθειας που έφερε πλούτο και ευημερία στους κατοίκους της περιοχής.

Επί τέλους ας κάνουν κάτι ανάλογο με τον Ηρακλή, έμπρακτα και όχι με λόγια, τόσο οι αρμόδιοι ντόπιοι παράγοντες όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση του διαφωτισμού, της κουλτούρας και της ανάπτυξης για την ουσιαστική ανάπτυξη της κοιλάδας του Αχελώου. Θα είναι και για το καλό όχι μόνο της Ελλάδας αλλά ολόκληρης της Ευρώπης.

Χρήστος Στρεμμένος»

Ο κ. Στρεμμένος υπήρξε:
-καθηγητής Φυσικής και Χημείας στο Πανεπιστήμιο της Μπολώνια. -Πρεσβευτής της Ελλάδας στην Ιταλία (1982-1987).
-Συμμετέχει στις έρευνες για την αξιοποίηση της ψυχρής σύντηξης του υδρογόνου για την παραγωγή ενέργειας.
– Ίδρυσε στο Προυσό την μονάδα παραγωγής αλλαντικών «Στρεμμένος» αποδεικνύοντας ότι στη χώρα μας και γενικά σε «εγκαταλειμμένες» περιοχές μπορούν να αναπτυχθούν καινοτόμες δραστηριότητες που μπορούν να αλλάξουν θετικά την πορεία της χώρας και να οδηγήσουν στην έξοδο από την κρίση.

agrinionews.gr

 

Διαβάστηκε 3020 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.