Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 21 Ιουνίου 2018 16:45

Οι Αιτωλοί Ολυμπιονίκες στους Αρχαίους Ολυμπιακούς αγώνες

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Του Λίνου Υφαντή,

Οι Αρχαίοι Ολυμπιακοί αγώνες γίνονταν στην Αρχαία Ολυμπία κάθε τέσσερα χρόνια. Ξεκίνησαν επίσημα το 776 π.Χ. και καταργήθηκαν από τον βυζαντινό αυτοκράτορα Θεοδόσιο το 393 μ.Χ.
Στον κατάλογο των Ολυμπιονικών που τους καταγράφει έως και το 277 μ.Χ. υπάρχουν και τρεις Αιτωλοί, οι οποίοι είναι οι εξής:

1) 368 π.Χ., 103η Ολυμπιάδα; Άγνωστος Ολυμπιονίκης από την Αρχαία Στράτο στο Παγκράτιο. Το Παγκράτιον ήταν ένα αγώνισμα των αρχαίων Ελλήνων, ένας συνδυασμός πάλης, λακτισμάτων και πυγμαχίας χωρίς ιμάντες. Η ονομασία προέρχεται από τις λέξεις παν + κρατείν, δηλαδή νικητής γινόταν αυτός που «κατέχει την κυρίαρχη δύναμη» ή αυτός που «κυριαρχεί απόλυτα», ενώ οι αθλητές ονομάζονταν παγκρατιαστές.
Το άθλημα αυτό, που θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί και πολεμική τέχνη, εισήχθη στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 648 π.Χ. στην 33η Ολυμπιάδα.

2) 240 π.Χ., 135η Ολυμπιάδα, Εράτων ο Αιτωλός στο άθλημα «Στάδιο». Ο Εράτων ο Αιτωλός (3ος αιώνας π.Χ.) ήταν αρχαίος Έλληνας ολυμπιονίκης με καταγωγή από την Αιτωλία ο οποίος στέφθηκε νικητής στο αγώνισμα δρόμου του σταδίου κατά τους 135ους (240 π.Χ.) ολυμπιακούς αγώνες της αρχαιότητας. Κατά τον ιστορικό Λουίτζι Μορέτι πιθανώς κατάγονταν ή σχετίζονταν με την πόλη Οπούς στην γειτονική Λοκρίδα.

3) 200 π.Χ., 145η Ολυμπιάδα, Πυρρίας ο Αιτωλός στο άθλημα «Στάδιο». Ο Πυρρίας ο Αιτωλός (3ος/2ος αιώνας π.Χ.), ήταν αρχαίος Έλληνας αθλητής με καταγωγή από την Αιτωλία, ο οποίος αναφέρεται από τον Ευσέβιο της Καισαρείας στο σύγγραμμά του με τίτλο Παντοδαπή ιστορία πως στέφθηκε ολυμπιονίκης στο αγώνισμα του σταδίου κατά τους 145ους (200 π.Χ.) ολυμπιακούς αγώνες της αρχαιότητας.

stadioathlima

Το Στάδιο (αρχαία ελληνικά: Στάδιον) ήταν αρχαίο αγώνισμα δρόμου, και αποτελούσε μέρος των Ολυμπιακών αγώνων καθώς και των άλλων πανελλήνιων αγώνων στην αρχαιότητα. Ήταν επίσης ένα από τα πέντε κύρια αγωνίσματα που αποτελούσαν το πένταθλο, και το κορυφαίο γεγονός του γυμνικού αγώνα. Από τα έτη 776–724 π.Χ., το στάδιο ήταν το μοναδικό άθλημα που λάμβανε χώρα στους Ολυμπιακούς Αγώνες και ο νικητής (που ονομαζόταν επίσης και σταδιονίκης) έδινε το όνομά του σε ολόκληρη την τετραετία γνωστή ως Ολυμπιάδα.

Με πληροφορίες από wikipedia

agrinionews.gr

 

Διαβάστηκε 2635 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.