Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  9:05 μμ
 
wm small
Κυριακή, 17 Ιουνίου 2018 20:06

Η ομιλία του Δημάρχου Θέρμου κ. Σπυρίδωνος Κωνσταντάρα στην εκδήλωση μνήμης πεσόντων Αεροπόρων

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΟΜΙΛΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΘΕΡΜΟΥ  κ. ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑ  ΣΤΗΝ  ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΑΕΡΟΠΟΡΩΝ ΔΗΜΟΥ ΘΕΡΜΟΥ 17 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018.

  1. Αγαπητοί Γονείς και συγγενείς των πεσόντων αεροπόρων μας
  2. Πανοσιολογιότατε - Άγιοι Πατέρες ,
  3. Κύριε εκπρόσωπε του Υπουργού Εθνικής Άμυνας και των Ενόπλων Δυνάμεων
  4. Κύριε Δήμαρχε του τιμωμένου Δήμου Πλαστήρα
  5. Κύριοι Δήμαρχοι
  6. Κύριοι Εκπρόσωποι Στρατιωτικών και Πολιτικών Αρχών

Κύριες και Κύριοι , 

Προσήλθαμε και φέτος εδώ στο λόφο του Αγίου Κοσμά , για να τελέσουμε τις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής  για τους πεσόντες αεροπόρους του τόπου μας και  από αυτόν τον ευλογημένο λόφο να απευθύνουμε δέηση μνήμης σε όλους εκείνους που έπεσαν  υπέρ πατρίδος .  

Εφέτος οι εκδηλώσεις μας είναι αφιερωμένες  εκτός  από τους δικούς μας  συμπολίτες , στον ήρωα Σμηναγό Γεώργιο Μπαλταδώρο, από το Μορφοβούνι του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα του Νομού Καρδίτσας .  Του οφείλουμε ευγνωμοσύνη, τον τιμούμε ως ήρωα και η  μνήμη του αποτελεί πλέον  πηγή θάρρους για τις Ένοπλες Δυνάμεις  της χώρας μας και έμπνευση συνετής αποφασιστικότητας για τις Ελληνίδες και του Έλληνες .

Θέλω επίσης να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου  που ο Δήμαρχος κ. Δημήτριος Τσιαντής  έκανε  ένα κοπιώδες ταξίδι για να βρεθεί  σε αυτή την συγκινητική εκδήλωση .

Η απόδοση τιμής σε ήρωες , όπως οι πεσόντες αεροπόροι μας είναι μια οφειλόμενη διαχρονική επιταγή. Μια πράξη υπόμνησης της  αγωνιστικής πορείας του  λαού μας , που διερχόμενος στο χρόνο , κάνει αγώνα για την εξασφάλιση της  εθνικής του ανεξαρτησίας για την  αξιοπρέπεια την  οικονομική αυτοδυναμία και κοινωνική του πρόοδο. Οφείλουμε να στρέψουμε τα βλέμματα πίσω και τα ιστορικά διδάγματα, που οφείλουμε όλοι να αντλούμε από το χθες της ιστορίας μας, να είναι η πυξίδα για την πορεία του σήμερα και του αύριο της Ελλάδας . 

Η θυσία  του Νικολάου Σιαλμά , του Κωνσταντίνου Κοντογιώργου ,  του Βασιλείου Κουρκούτα ,  του Ευσταθίου Τσίγκα , του Ευάγγελου Σταθοπούλου , του Μπαλταδώρου  , του Αλεξανδράκη και όλων των ηρώων , είναι ένα τμήμα δόξας   από τις σελίδες  της πρόσφατης ελληνικής ιστορίας ,  συνέχεια  στις θυσίες γενεών για ελευθερία και σταθερή πίστη  στην ανάγκη προάσπισης  της εθνικής ακεραιότητος  της πατρίδας μας .

Εκδηλώσεις όπως η σημερινή, έχουν ακόμα σαν κύριο στόχο, πέρα από την απόδοση τιμής και ευγνωμοσύνης στους ήρωες- αεροπόρους μας ,  να χρησιμεύουν για την άντληση διδαγμάτων  κυρίως  για τις νεώτερες γενιές ,  ώστε να οικοδομήσουν  την βαθιά εθνική πεποίθηση  , ότι η πατρίδα , μας θέλει αποφασισμένους  να δώσουμε  και το αίμα  μας  ακόμη για την υπεράσπιση της .

Ως  ελάχιστος φόρος τιμής φιλοτεχνήθηκε αυτό το μνημείο, για να συμβολίζει το ασίγαστο πάθος για την εθνική ακεραιότητα  της Ελλάδας μας  και δείχνει  την ευαισθησία  της δημοτικής μας αρχής , ότι οι ήρωες  πρέπει εμπράκτως να τιμούνται  και εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας  προς το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας , και όλους του Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων  που αγκάλιασαν και βοήθησαν στην υλοποίηση του οράματος μας .

Αυτό ακριβώς το μνημείο  μας βοήθησε  να είμαστε εδώ σήμερα  για να τιμήσουμε αυτούς τους ήρωες που έδωσαν ότι πολυτιμότερο είχαν , για την προάσπιση της πατρίδας  μας , την ίδια τους τη ζωή.

Σήμερα είναι χρέος όλων όσων παρουσιάζονται να ενδιαφέρονται για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή του Αιγαίου  να παρέμβουν αποφασιστικά προς την πλευρά της γείτονος χώρας και να της υποδείξουν ότι δεν είναι δυνατόν να συνεχίζει μια συμπεριφορά  παραβάτη του Διεθνούς Δικαίου.

Να την καλέσουν να συμμορφωθεί προς τη διεθνή έννομη τάξη και να απελευθερώσει αμέσως  τους  έλληνες  που κρατούνται παράνομα στην Αδριανούπολη . Ιδιαίτερα από πλευράς Ε.Ε. θα πρέπει να καταστεί απολύτως σαφές προς την γείτονα χώρα ,  ότι συνέχιση της  αμφισβήτησης και της παραβίασης του εναέριου χώρου της Ελλάδας , σημαίνει  παραβίαση  και των ευρωπαϊκών συνόρων .

Το χρέος μας απέναντι στους ήρωες που τιμούμε σήμερα, επιτάσσει να επανακαθορίσουμε τα βήματα μας ,  προκειμένου να γίνει σεβαστό το διεθνές δίκαιο , να επιλυθεί επιτέλους το Κυπριακό ζήτημα ,  να σταματήσει η αμφισβήτηση της Θράκης   , του εναέριου  ελληνικού χώρου   στο Αιγαίο  ,  της  υφαλοκρηπίδας  και των νησιών μας .

Οι ήρωες που τιμούμε σήμερα εκπέμπουν από τα πανάρχαια βάθη της ιστορίας στους αιώνες το παράγγελμα που απορρίπτει  κάθε παραίτηση από όσα ορίζει η ιστορία μας και το διεθνές δίκαιο .

«Εις οιωνός άριστος αμύνεσθαι περί Πάτρης». 

Όμοια κι εμείς.  Ακούμε το παράγγελμά τους.  Διαβάζουμε τους οιωνούς της νέας εποχής, αλλά και ανταποκρινόμαστε στο πολύβουο κάλεσμα της ιστορίας.  Να κτίσουμε το καινούριο με όραμα και πυξίδα πλεύσης τις άφθορες διαχρονικά αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης.

Αυτό είναι το καλύτερο μνημόσυνο, η μέγιστη τιμή για την αγέραστη μνήμη των αθάνατων ηρώων που τιμούμε σήμερα.

Τέλος  αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε για μια ακόμη φορά  τον κ. Διοικητή  της 116 Πτέρυγας Μάχης  ως εκπρόσωπο του Υπουργείου και των Ενόπλων Δυνάμεων για την υψηλή τιμη να είναι κοντά μας  , το άγημα  που απέδωσε τιμές , καθώς και την μπάντα  της Πολεμικής Αεροπορίας  που έκανε ένα πού μακρινό ταξίδι  από την Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας  που βρίσκονταν στα πλαίσια εκδηλώσεων  ,  να είναι μαζί μας στο ιστορικό Θέρμο για να τιμήσουμε όλοι μαζί τους Ήρωες μας .

Ζήτω  το Έθνος ,

Ζήτω οι Ένοπλες Δυνάμεις μας ,

Ζήτω η Πολεμική Αεροπορία .

Ο ι Ήρωες μας να είναι Αθάνατοι .

Διαβάστηκε 1097 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.