Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 07 Ιουνίου 2018 17:26

Αιτωλοακαρνανία: Mία από τις πιο σκοτεινές περιοχές της Ελλάδας κατάλληλη για αστροπαρατήρηση

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Μπορεί ο δημόσιος φωτισμός να κατέκλυσε τη ζωή μας, φαίνεται όμως ότι  πολλές περιοχές της χώρας διαθέτουν πολλές σκοτεινές γωνιές. Αρκετές από αυτές είναι στην  Αιτωλοακαρνανία. Μπορεί να ερμηνεύεται ως αντιστρόφως ανάλογο δείγμα σχετικά με το που έφτασε το ρεύμα και ο πολιτισμός, όμως αποτελούν ιδανικούς τόπους για αστροπαρατήρηση. Αυτός είναι ο λόγος που πολλοί ερασιτέχνες αστρονόμοι επιλέγουν σκοτεινούς τόπους, όπως ήταν πριν τη βιομηχανική επανάσταση, προκειμένου να έχουν καθαρότερη εικόνα των ουράνιων αντικειμένων. Όσο περισσότερο σκοτάδι υπάρχει, τόσο περισσότερα ουράνια αντικείμενα φαίνονται, αρκεί βέβαια να μην «κλείνει» ο ουρανός από ορεινούς όγκους ή νέφωση.

Το ζήτημα αυτό ανάγεται στο θέμα της φωτορύπανσης. Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα darksky.gr  «Φωτορύπανση περιγράφουμε το φαινόμενο του υπερβολικού και λανθασμένου φωτισμού των αστικών περιοχών και τις συνέπειές του. Τα άφθονα φώτα των πόλεων ανακλώνται και διαχέονται στην ατμόσφαιρα με αποτέλεσμα το γνωστό σε όλους φωτισμένο ουρανό των αστικών περιοχών. Η φωτορύπανση είναι ένα φαινόμενο με επιπτώσεις σε διάφορους τομείς της ζωής του ανθρώπου αλλά και με επιπτώσεις στο περιβάλλον. Συνήθως, σε πρώτη επαφή με το πρόβλημα έρχεται κανείς από τη διαπίστωση ότι ο έναστρος ουρανός έχει πια εξαφανιστεί από τις περισσότερες αστικές περιοχές, χαμένος σε ένα περιβάλλον άφθονου τεχνητού φωτισμού.»

Στο darksky.gr δημοσιεύονται χάρτες όπου καταχωρούνται μετρήσεις «σκοτεινότητας» του ουρανού από ερασιτέχνες αστρονόμους. Όπως μπορείτε να δείτε η Αιτωλοακαρνανία αναδεικνύεται ως ένας από τους πιο σκοτεινούς νομούς. Μέρη ορεινά όπως ο Δρυμώνας Θέρμου, ο Άγιος Βλάσης, η Αρέντα στα σύνορα με Ευρυτανία κ.α. είναι από τα πιο σκοτεινά μέρη πανελλαδικά.

Οι μετρήσεις έγιναν πριν κάποια από μέλη της Αστρονομικής και Αστροφυσικής Εταιρείας Δυτικής Ελλάδος. Το μηχάνημα μέτρησης δώρησε ένας Ελληνοαμερικάνος φίλος της Εταιρείας, ο κύριος  Nicholas Carlson  εις μνήμη της συζήγου του Σωτηρίας Σαμψών.

Οι μετρήσεις αυτές και η χαρτογράφηση της σκοτεινότητας ήταν το προοίμιο ώστε να χαρτογραφηθεί ο νομός και ως ιδανικό μέρος για αστροπαρατήρηση. Αυτός είναι ο λόγος που φέτος θα φιλοξενηθεί για πρώτη φορά στην Αιτωλοακαρνανία η 12η Πανελλήνια Εξόρμηση Ερασιτεχνών Αστρονόμων  (https://astroexormisi.gr/?page_id=7) στις 13-15 Ιουλίου 2018.

Δείτε αναλυτικά τις μετρήσεις του darksky εδώ: https://www.darksky.gr/data_new/map.html

panelladiko

pinakasfotorypansis
Οι δείκτες φωτορύπανσης

sqm

agrinionews.gr

 

Διαβάστηκε 2434 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.