Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 29 Μαϊος 2018 17:36

Σε ποιά κατάσταση έβρισκε η Άλωση της Κωνσταντινούπολης την περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Λεονάρδος Γ ο Τόκκος. Πηγή: Carlo Sellitto – Private collection Leonardo de Tocco, Duke of Zakynthos. 

Η ημερομηνία-ορόσημο για την αρχή της Τουρκοκρατίας θεωρείται η 29η Μαΐου 1453. Δεν σημαίνει όμως ότι συγκεκριμένα εκείνη τη χρονιά ολοκληρώθηκε η κατάληψη της Ηπειρωτικής Ελλάδας από τους Οθωμανούς. Αυτό έγινε μέσα σε αρκετές δεκαετίες και σταδιακά.

Η περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας είχε περιέλθει από το 1449 στην κατοχή του ΛεονάρδουΓ Τόκκου. Ο Λεονάρδος είχε διαδεχτεί πατέρα του Κάρολο Β΄Τόκκο το 1448 και επειδή ήταν ανήλικος, την διακυβέρνηση του κράτους ανέλαβε ως επίτροπος η μητέρα του Ramondina Ventimiglia. Οι Τόκκοι κατάγονταν από την Ιταλία. Ήταν συγκεκριμένα  ευγενής οικογένεια του Μπενεβέντο με λομβαρδική καταγωγή.Λόγω της συνεχιζόμενης προέλασης των Τούρκων ο Λεονάρδος, θέλοντας να έχει με το μέρος του τους Ορθόδοξους υπηκόους του, επανίδρυσε τον επισκοπικό θρόνο Κεφαλληνίας-Ζακύνθου και ανέδειξε επίσκοπο τον Γεράσιμο Λοβέρδο το 1454.

Στο μεσοδιάστημα αυτό οι Τούρκοι είχαν καταλάβει την Άρτα και την ύπαιθρο της Αιτωλοακαρνανίας. Μόνο τα κάστρα της Βόνιτσας και του Αγγελοκάστρου, σημαντικότερου κέντρου της Αιτωλοακαρνανικής ενδοχώρας έμεναν υπό την κυριαρχία του Λεονάρδου Τόκκου.

Το Αγγελόκαστρο έπεσε στα χέρια των Οθωμανών το 1460. Αυτό ανάγκασε αργότερα τον Λεονάρδο να καταφύγει στα Ιόνια νησιά, που άνηκαν στις κτήσεις τους.

Το μόνο που άφησαν οι Τόκκοι πίσω τους ήταν το όνομα ενός εκ της δυναστίας τους, Καρόλου: Όλη η περιοχή αποτέλεσε διοικητικά το «Σαντζάκι του Κάρλελι» στο Οθωμανικό κράτος και σήμαινε «Γη του Καρόλου».

Constantine Plakidas - Έργο αυτού που το ανεβάζει Conquests of Carlo I Tocco, 1376-1429. Sources: Nicol, Donald M. (1984) The Despotate of Epiros 1267-1479: A Contribution to the History of Greece in the Middle Ages, Cambridge University Press ISBN: 9780521261906. Brendan Osswald, L'Epire du treizième au quinzième siècle: autonomie et hétérogénéité d'une région balkanique Fine, John Van Antwerp (1994) The Late Medieval Balkans: A Critical Survey from the Late Twelfth Century to the Ottoman Conquest, Ann Arbor: University of Michigan Press ISBN: 978-0-472-08260-5. Elizabeth Zachariadou, Marginalia on the History of Epirus and Albania (1380-1418), Wiener Zeitschrift für die Kunde des Morgenlandes, Vol. 78 (1988), pp. 195-210
Ο χάρτης της Αιτωλοακαρνανίας πριν την Άλωση της Κωνσταντινούπολης. Πηγή: Constantine Plakidas -από https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Conquests_of_Carlo_I_Tocco.svg
agrinionews.gr
Διαβάστηκε 2128 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 30 Μαϊος 2018 16:33
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.