Πέμπτη, 18η Απριλίου 2024  7:01 πμ
 
wm small
Δευτέρα, 28 Μαϊος 2018 18:33

«Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές 2018… για όλους» από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας (Τρι 29/5 - Πεμ 7 - Παρ 8/6/2018)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης σχετικά με την Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Επικοινωνίας του ΥΠΠΟΑ υλοποιεί και φέτος την δράση «ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ». Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος συμμετέχει στην εν λόγω δράση από το 2013, γνωρίζοντας θερμή ανταπόκριση από το μαθητικό κοινό της Α/θμιας Εκπαίδευσης. Για το έτος 2018 η Εφορεία μας σχεδίασε δράσεις (7 και 8 Ιουνίου) με περιπάτους και θεματικές ξεναγήσεις, που αφορούν, όχι σε σχολικές ομάδες, αλλά σε Κέντρα Διημέρευσης – Ημερήσιας Φροντίδας ΑμΕΑ, με σκοπό να ευαισθητοποιηθούν οι συμμετέχοντες σε θέματα προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος αλλά και του πολιτιστικού πλούτου της περιοχής μας. Των θεματικών αυτών περιηγήσεων θα προηγηθεί επιμόρφωση του φυλακτικού και επιστημονικού προσωπικού της Υπηρεσίας μας (29 Μαΐου), αλλά και των καταρτιζομένων του Δ. ΙΕΚ Μεσολογγίου του τμήματος «Φύλαξη μουσείων και αρχαιολογικών χώρων», σε θέματα προσβασιμότητας και συμμετοχικότητας ΑμΕΑ σε μουσεία, χώρους και μνημεία εποπτείας μας.

Η είσοδος είναι ελεύθερη

Απαραίτητη η τηλεφωνική επικοινωνία (26310-55654)

Πιο συγκεκριμένα το πρόγραμμα διαμορφώνεται ως εξής:


Τρίτη, 29 Μαΐου-Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου

Επιμορφωτική δράση:
«Μουσειοπαιδαγωγική και άτομα με αναπηρία: Δημιουργώντας συνθήκες προσβασιμότητας και συμμετοχής»
9:30-10:00 Προσέλευση Προσωπικού ΕΦΑΑΙΤ
10:00-10:10 Καλωσόρισμα από την Δρ. Ολυμπία Βικάτου, Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος
10:10-10:20 Χαιρετισμός από την Δρ. Ανδρομάχη Κατσελάκη, Προϊσταμένη του Τμήματος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ΥΠΠΟΑ
10:20- 12:00 Επιμόρφωση από την Δρ. Κανάρη Χαρά, Ειδική Παιδαγωγό, Πρόεδρο Μουσειοπαιδαγωγών Ελλάδος
12:00-12:15 Διάλλειμα
12:15-14:00 Συνέχεια επιμόρφωσης
(Συντονισμός δράσης: Γαβρίνα Δήμητρα, Μουσειοπαιδαγωγός ΕΦΑΑΙΤ)
Την επιμόρφωση στηρίζει το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Μεσολογγίου κι ο Εμποροβιομηχανικός Σύλλογος Μεσολογγίου

7 & 8 Ιουνίου: «Περπατώ στο Κάστρο της Κυρά Ρήνης» Πλευρώνα, ώρα 9:00π.μ.

Καθώς η άρση φραγμών πρόσβασης σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους αποτελεί ζητούμενο για όλους, επικεντρωνόμαστε σε επισκέπτες με αναπηρία που αντιμετωπίζουν ποικίλα προβλήματα συμμετοχής, ακολουθώντας συστηματική μουσειακή πολιτική. Σκοπός της δράσης είναι να ενημερώσουμε τους εν λόγω επισκέπτες για την ιστορία του τόπου τους αλλά και να τους εξυπηρετήσουμε ισότιμα με άλλες ομάδες κοινού. Ο αρχαιολογικός χώρος της Πλευρώνας, τα ερείπια του οποίου δεσπόζουν στη γύρω πεδιάδα, την λιμνοθάλασσα και της αλυκές Μεσολογγίου, θα αποτελέσει την ιδανική πράσινη πολιτιστική διαδρομή για τους συμμετέχοντες. (κα Γαβρίνα Δ.)

7 & 8 Ιουνίου: Αρχαίο θέατρο Στράτου, ώρα 9:00π.μ

Ο αρχαιολογικός χώρος του Στράτου, η πρώτη πρωτεύουσα των Ακαρνάνων, η οποία βρίσκεται σε καίρια στρατηγική θέση, στη Δ. όχθη του ποταμού Αχελώου, ήταν το φυσικό σύνορο ανάμεσα στην Αιτωλία και την Ακαρνανία, καταδεικνύοντας την άμεση σχέση του φυσικού περιβάλλοντος με την αρχαιολογική κληρονομιά του Στράτου. Θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση σε άτομα με αναπηρία, προσπαθώντας για την κοινωνική συμμετοχή της και εξασφάλιση ίσων δικαιωμάτων προσβασιμότητας.(κα Μακραδήμα Λ.)

8 Ιουνίου: Αρχαιολογικό μουσείο Θυρρείου, ώρα 9:00π.μ.
Με αφετηρία το Αρχαιολογικό Μουσείο Θυρρείου, όπου στεγάζεται μια σημαντική συλλογή ευρημάτων της ευρύτερης περιοχής της βόρειας Ακαρνανίας, θα πραγματοποιηθεί κατ’ αρχήν θεματική ξενάγηση (με σκοπό να γνωρίσουν οι επισκέπτες την ιστορία της περιοχής και τα αρχαιολογικά της ευρήματα) και εν συνεχεία μία περιήγηση σε επιλεγμένα τμήματα των τειχών της ομώνυμης αρχαίας πόλης, με σκοπό την ανακάλυψη της έκτασης του αρχαιολογικού χώρου και την ευαισθητοποίηση στην προστασία του πολιτιστικού και φυσικού περιβάλλοντος. (κα Τσαντήλα Β.)

Διαβάστηκε 840 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 30 Μαϊος 2018 16:54
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.