Πέμπτη, 18η Απριλίου 2024  6:07 πμ
 
wm small
Σάββατο, 19 Μαϊος 2018 16:13

Ευρεία σύσκεψη για το γάλα και τη φέτα

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας, έλεγχοι σε όλα τα επίπεδα και διάθεση των αποθεμάτων κρίσιμα ζητήματα για τυροκομικές μονάδες και γαλακτοβιομηχανίες.

Ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή εκπροσώπων τυροκομικών μονάδων και γαλακτοβιομηχανιών από την Αιτωλοακαρνανία, την Αχαΐα και την Ηλεία πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, για την απορρόφηση των κτηνοτροφικών προϊόντων και την τιμή του γάλακτος.

Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες ημέρες πραγματοποιήθηκε συνάντηση με κτηνοτρόφους και αγροτικούς συλλόγους, ενώ το ζήτημα έχει απασχολήσει και το Περιφερειακό Συμβούλιο.

«Η στόχευση είναι κοινή. Πως θα προστατεύσουμε τον κλάδο της κτηνοτροφίας, τη φέτα ως ένα εθνική προϊόν και μέσα από τη κοινή μας δράση να διασφαλίσουμε τη σωστή λειτουργία των μεταποιητικών μονάδων. Πρέπει να λειτουργήσει όλη η αλυσίδα. Παραγωγή – μεταποίηση- κατανάλωση» τόνισε ο Περιφερειάρχης, και συνόψισε τις προτάσεις που κατατέθηκαν, προσδιορίζοντας μια δέσμη μέτρων που θα πρέπει να ληφθούν.

«Η πρώτη πρόταση που τέθηκε για Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας, μας βρίσκει σύμφωνους. Είναι ένα σημείο που θα συναποφασίζουν αυτοί που παράγουν, μεταποιούν, όπως επίσης η πλευρά της κατανάλωσης και των δικτύων διανομής. Ζητήθηκαν έλεγχοι σε όλα τα επίπεδα. Πράγματι, έχοντας ως βασική παράμετρο το ισοζύγιο γάλακτος, μπορούμε να καταλάβουμε γρήγορα ποιοι παράγουν φέτα, ποιοι λευκό τυρί και πως τα διαθέτουν στην αγορά. Οι έλεγχοι θα πρέπει να συνεχιστούν και στα ράφια» τόνισε ο κ. Κατσιφάρας και πρόσθεσε: «Τέλος, θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες μαζί με τις υπόλοιπες Περιφέρειες, ώστε να δούμε τι κάνουμε με τα σημερινά αποθέματα, γιατί το θέμα είναι εθνικό».

Ο κ. Κατσιφάρας ζήτησε να υπάρχει συγκράτηση της τιμής αγοράς του γάλακτος σε ικανοποιητικά επίπεδα, ώστε να μην αφανιστεί ο κτηνοτροφικός κλάδος, ο οποίος στη Δυτική Ελλάδα είναι από τους πιο δυναμικούς της χώρας.

Τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά περιέγραψε από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Κωνσταντίνος Μητρόπουλος κι έκανε αναφορά στις θέσεις και τις δράσεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για τη στήριξη του πρωτογενούς, αλλά και του μεταποιητικού τομέα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη σημασία των συνεργασιών και συνεργειών.

«Οι άμεσα εμπλεκόμενοι στον κτηνοτροφικό τομέα, κτηνοτρόφοι και γαλακτοβιομηχανίες, οφείλετε να αναπτύξετε υγιείς συνεργασίες και συνέργειες. Είμαι σίγουρος ότι λύσεις σε πολλά, αν όχι σε όλα τα προβλήματα, μπορείτε να τις βρείτε εσείς οι ίδιοι. Είστε αυτοί που έχετε προχωρήσει σε σημαντικές επενδύσεις και κανείς δεν επιθυμεί να πάνε χαμένες» επεσήμανε ο κ. Μητρόπουλος.

Από την πλευρά τους οι συμμετέχοντες, ανάμεσά τους ο αντιπρόεδροςς του Α.Σ. ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ κ. Γιάννης Καλλίμορφος και ο πρόεδρος της Νέας ΠΑΣΕΓΕΣ κ. Παύλος Σατολιάς, υποστήριξαν ότι υπάρχουν στρεβλώσεις στην αγορά, ενώ απέδωσαν τη συμπίεση της τιμής του γάλακτος στην αυξημένη παραγωγή του και τις εισαγωγές γάλακτος, σε συνάρτηση με τη σημαντική μείωση που παρατηρείται στην κατανάλωση των γαλακτοκομικών προϊόντων.

Διαβάστηκε 1526 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 19 Μαϊος 2018 16:16
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία