Πέμπτη, 18η Απριλίου 2024  7:18 μμ
 
wm small
Τρίτη, 15 Μαϊος 2018 17:47

Σημαντικά στοιχεία για τις εκτροφές στην Αιτωλοακαρνανία από την Ένωση Αγρινίου στο Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Συνέδριο

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Η Ένωση Αγρινίου συμμετείχε για πρώτη φορά στο Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Συνέδριο και παρουσίασε ερευνητική εργασία με θέμα την προληπτική κτηνιατρική και τα προβλήματα υγείας σε εκτροφές προβάτων στην Αιτωλοακαρνανία.

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε το 14ο Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε 11 με 13 Μαΐου, σε γνωστό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης.

Θέμα του φετινού συνεδρίου «η Κτηνιατρική σε έναν κόσμο που αλλάζει», γύρω από το οποίο μίλησαν εκπρόσωποι του κτηνιατρικού χώρου, του κλάδου των παραγωγικών ζώων και των ζώων συντροφιάς αλλά και τροφίμων.

Μεταξύ των 1000 συνέδρων ανταλλάχθηκαν απόψεις για το μέλλον του κλάδου, για τις προοπτικές εξέλιξής του αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζονται σήμερα.

Η, για πρώτη φορά, συμμετοχή του Α.Σ. Ένωση Αγρινίου στον θεσμό, έγινε με ένα πολύ σημαντικό “εργαλείο” από πλευράς του συνεταιρισμού και αυτό δεν ήταν άλλο από την παρουσίαση ερευνητικής εργασίας.

Η έρευνα έφερε στο φως στοιχεία για τα προβλήματα υγείας στις εκτροφές προβάτων στην Αιτωλοακαρνανία, αλλά και γενικότερα για την προληπτική κτηνιατρική στην περιοχή, στοιχεία που προέκυψαν μετά από εξάμηνη έρευνα των συνεργατών της Ένωσης.

Η ερευνητική εργασία αποτελεί πόνημα του κ. Θανάση Γελασάκη, Ερευνητή του ΕΛΓΟ Δήμητρα και επιστημονικού συνεργάτη της Ένωσης Αγρινίου, του κ. Βασίλη Σταμούλη, ζωοτέχνη της Ένωσης και της κας Αποστολίας Καραμήτρου, κτηνιάτρου.

Την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας, που προέκυψαν μετά από μεγάλου εύρους μελέτη στοιχείων εκτροφών της περιοχής, ανέλαβε για λογαριασμό της Ένωσης Αγρινίου η κα Καραμήτρου.

Στόχος της έρευνας ήταν η καταγραφή των πρακτικών προληπτικής κτηνιατρικής και των συχνότερων προβλημάτων υγείας σε προβατοτροφικές εκμεταλλεύσεις στην Αιτωλοακαρνανία.

Στην έρευνα συμμετείχαν 109 τυχαία επιλεγμένες εκτροφές προβάτων από περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας.

Η συλλογή των δεδομένων έγινε από κτηνίατρο και ζωοτέχνη, με τη συμπλήρωση ερωτηματολογίου, κατά τις προσωπικές συνεντεύξεις των κτηνοτρόφων στο χώρο της εκτροφής τους.

Καταγράφηκαν το σύστημα εκτροφής, τα χαρακτηριστικά του ζωικού κεφαλαίου, οι μέθοδοι προληπτικής κτηνιατρικής που εφαρμόζονταν καθώς και τα σημαντικότερα προβλήματα υγείας.

Τα αποτελέσματα που προέκυψαν δεν ήταν απόλυτα ενθαρρυντικά, αφού μεταξύ άλλων, διαπιστώθηκαν τα εξής:

Αν και σημαντικό ποσοστό των κτηνοτρόφων εμβολίαζε κατά των κλωστηριδιακών λοιμώξεων (94,5%, 103/109), και τη λοιμώδη αγαλαξία (57,8%, 63/109), ωστόσο ο εμβολιασμός κατά της ενζωοτικής αποβολής ήταν λιγότερο συχνός (24,8%, 27/109), ενώ σπάνιοι ήταν οι εμβολιασμοί κατά της παστεριδίασης (6,4%, 7/109), της γαγγραινώδους μαστίτιδας (4,6%, 5/109) και της παραφυματίωσης (1,8%, 2/109).

Προληπτική χορήγηση ανθελμινθικών στις προβατίνες γινόταν σε ποσοστό 67,9% (74/109) των εκτροφών, με συχνότητα μία (56,8%, 42/74), δύο (41,9%, 31/74) και τρεις φορές (1,3%, 1/74) ετησίως, συνήθως κατά την ξηρά περίοδο (81,4%, 60/74), συχνά, όμως, και κατά τη γαλακτική περίοδο (45,9%, 34/74).

Στα αρνιά, προληπτική χορήγηση ανθελμινθικών γινόταν σε ποσοστό 58,7% (64/109) των εκτροφών, μία (65,6%, 42/64), δύο (29,7%, 19/64) ή τρεις φορές (4,7%, 3/64) ετησίως, στην ηλικία ενός (9,4%, 6/64), δύο (56,3%, 36/64), τριών (31,3%, 20/64) και ≥ τεσσάρων μηνών (3,1%, 2/64). Η προληπτική χορήγηση αντιβιοτικών στα αρνιά και ενδομαστικών αντιβιοτικών στις προβατίνες δεν ήταν κοινή πρακτική [7,3% (8/109) και 2,8% (3/109), αντίστοιχα].

Αυξημένα ποσοστά διάρροιας (>10%) και πνευμονίας (>5%) στα αρνιά αναφέρθηκαν σε ποσοστό 41,3% (45/109) και 9,2% (10/109), αντίστοιχα, ενώ αυξημένα ποσοστά μαστίτιδας (>5%) και αποβολών (>5%) στις προβατίνες αναφέρθηκαν σε ποσοστά 14,7% (16/109) και 7,3% (8/109), αντίστοιχα.

Συμπερασματικά, προέκυψε ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης των στρατηγικών προληπτικής κτηνιατρικής και του επιπέδου υγείας στις εκτροφές προβάτων στην Αιτωλοακαρνανία.

Η θεματολογία του συνεδρίου:

ΚΛΑΔΟΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Τρόφιμα Ζωικής Προέλευσης και Δημόσια Υγεία
Υγιεινή και Τεχνολογία τροφίμων ζωικής προέλευσης

Νομοθεσία και επίσημος έλεγχος στα τρόφιμα ζωικής προέλευσης

Εφαρμογή προτύπων για την ασφάλεια των τροφίμων ζωικής προέλευσης

Κατάλοιπα κτηνιατρικών φαρμάκων και άλλων τοξικών ουσιών στα τρόφιμα ζωικής προέλευσης

Νέες τεχνολογίες στην επεξεργασία και ασφάλεια των τροφίμων ζωικής προέλευσης

Ζωικά υποπροϊόντα

ΚΛΑΔΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΩΝ ΖΩΩΝ

Αναδυόμενα νοσήματα παραγωγικών ζώων

Παραγωγικά ζώα και δημόσια υγεία

Θεματολογία μεγάλων μηρυκαστικών

Θεματολογία μικρών μηρυκαστικών

Θεματολογία χοίρων Θεματολογία πτηνών και άλλων παραγωγικών ζώων (κόνικλοι, όνοι, γουνοφόρα κλπ)

ΚΛΑΔΟΣ ΖΩΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ

Ογκολογία. Από τη θεωρία στην πράξη Πρακτική Κυτταρολογία

Τραύμα. Σταθεροποίηση και οριστική αντιμετώπιση Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση

Ζώα συντροφιάς και δημόσια υγεία. Κίνδυνοι και οφέλη

ΓΕΝΙΚΗ ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

Ευζωία και Ηθική στην Κτηνιατρική πράξη Βασική

Κτηνιατρική Έρευνα Δημόσια Υγεία / Ενιαία Υγεία

Κτηνιατρική δεοντολογία

Νέες τεχνολογίες στην Κτηνιατρική

Marketing / Επιχειρείν στην Κτηνιατρική

Διαβάστηκε 1221 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία