Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  10:10 πμ
 
wm small
Πέμπτη, 10 Μαϊος 2018 19:00

Σύνδεση του Αγρινίου με την Ιόνια με επέκταση της σύμβασης παραχώρησης;

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Για την χρηματοδότηση της νέας γενιάς οδικών έργων, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και τα συνοδά έργα της Ιόνιας Οδού, ξέραμε πως η Κυβέρνηση βρίσκεται σε συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Το αποτέλεσμα αυτών των συνομιλιών δεν υπάρχει ακόμη. Ωστόσο ο Υπ. Υποδομών Χρ. Σπίρτζης, μιλώντας προχθές σε σύσκεψη που έγινε στην Άρτα με αφορμή την παρουσία της Προέδρου της Επιτροπής Μεταφορών του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου και άλλων ευρωβουλευτών, ανέφερε πως το Υπουργείο εξετάζει την επέκταση των συμβάσεων παραχώρησης για την κατασκευή του οδικού άξονα από τα Γιάννινα μέχρι την Κακαβιά αλλά και για την σύνδεση της Ιόνιας Οδού με τα αστικά κέντρα, όπως το Αγρίνιο και η Πρέβεζα. Συγκεκριμένα ο Χρ. Σπίρτζης ανέφερε πως «αυτό που προγραμματίζουμε είναι ο συνδυασμός και η επέκταση των υπαρχόντων συμβάσεων παραχώρησης, ώστε να συμπληρωθεί το οδικό δίκτυο με τα έργα που δεν είχαν προβλεφθεί στις αρχικές συμβάσεις». Ωστόσο ο Υπ. Υποδομών απέφυγε να μιλήσει για την πηγή των πόρων…

Ερωτηματικό οι πόροι, αλλά στο βάθος υπάρχει φως…
Ίσως να ακούγεται κάπως… αλλά λεφτά -δεν θα πούμε υπάρχουν- αλλά μπορούν να βρεθούν, τουλάχιστον για κάποια από τα οδικά έργα των επόμενων χρόνων. Για παράδειγμα, η Κυβέρνηση ισχυρίζεται πως οι χειρισμοί της στην προώθηση της Πατρών – Πύργου θα αποφέρουν εξοικονόμιση 200 εκατ. ευρώ. Χρήματα επίσης θα υπάρξουν στο ΕΣΠΑ, είτε το τομεακό του Υπ. Υποδομών, είτε το Περιφερειακό της Δυτικής Ελλάδας, είτε από τις εκπτώσεις που θα υπάρξουν στη δημοπράτηση της εργολαβίας – σκούπα για την ολοκλήρωση του Άκτιο – Αμβρακία και τη δημοπράτηση της διπλής σύνδεσης της Λευκάδας με Άκτιο και Βόνιτσα. Επομένως στην αναθεώρηση του ΕΣΠΑ που θα γίνει στο τέλος της χρονιάς υπάρχουν περιθώρια χρηματοδότησης, έστω για κάποια έργα, όπως η σύνδεση του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό ή η σύνδεση της Ιόνιας με Πλατυγιάλι και Αστακό. Επομένως είναι απολύτως εφικτό, να υπάρξει δημοπράτηση στην τρέχουσα προγραμματική περιόδο (εώς το 2020) η δημοπράτηση κάποιου οδικού έργου στην Αιτωλοακαρνανία.

Εμείς τα οδικά, οι Ευρωπαίοι τα σιδηροδρομικά
Πάντως στη σύσκεψη που έγινε στην Άρτα με την Πρόεδρο Επιτροπής Μεταφορών και Υποδομών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Karima Delli, φάνηκε και η διάσταση απόψεων ανάμεσα στην Ελληνική Κυβέρνηση και τους Ευρωπαίους. Η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών θέτει ως προτεραιότητα την ολοκλήρωση των οδικών υποδομών θέτει, ωστόσο οι βουλές των Ευρωπαίων είναι διαφορετικές, καθώς προκρίνουν τις σιδηροδρομικές υποδομές για τα επόμενα χρόνια. Από τη μια ο Χρ. Σπίρτζης έκανε διεξοδική αναφορά στα οδικά έργα, δείχνοντας πως υπάρχει μια προτεραιοποίηση στη διεκδίκηση χρηματοδοτήσεων για οδικά έργα. Από την άλλη οι ευρωβουλευτές τόνισαν στις παρεμβάσεις τους πως οι οδικές υποδομές δεν είναι πανάκεια και είναι ρυπογόνες, καλώντας την ελληνική κυβέρνηση να δώσει βάρος στις σιδηροδρομικές συνδέσεις. Χαρακτηριστική ήταν, πάντως, ως προς τη διαφορετική προσέγγιση των δύο πλευρών η τοποθέτηση της προέδρου της Επιτροπής Karima Delli, που άφησε σχεδόν ασχολίαστες όλες τις αναφορές σε οδικά έργα, ενώ ήταν ιδιαίτερα θερμή στην προοπτική των σιδηροδρομικών συνδέσεων.

agriioculture.gr

 

Διαβάστηκε 2894 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.