Πέμπτη, 25η Απριλίου 2024  1:23 πμ
 
wm small
Παρασκευή, 04 Μαϊος 2018 23:15

Kινητοποίηση των κτηνοτρόφων για «τις εξευτελιστικές τιμές στο γάλα και το κρέας»

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Σε κινητοποίηση στον κόμβο Αμφιλοχίας που θα λάβει χώρα την Τετάρτη 9 Μαΐου και ώρα 11:00 το πρωί καλεί τους κτηνοτρόφους η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας.

Οι κτηνοτρόφοι διαμαρτύρονται για τα προβλήματα του κλάδου και ιδιαίτερα για  τις εξευτελιστικές τιμές στο γάλα και το κρέας. Η απόφαση για την κινητοποίηση ελήφθη σε πρόσφατη σύσκεψη  παρουσία κτηνοτροφών και εκπροσώπων Αγροτικών συλλόγων ενώ εκπρόσωποι της ΟΑΣ σήμερα παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου στο Εργατικό Κέντρο Αγρινίου

 «Με τα σημερινά δεδομένα και το υψηλό κόστος παραγωγής είμαστε στο περιθώριο. Περάσαμε μία δύσκολη χρονιά και δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε. Είναι θέμα επιβίωσης για εμάς. Σε βάθος χρόνου δεν θα υπάρχει κανένας μας. Γι’ αυτό διοργανώνουμε την κινητοποίηση στην Αμφιλοχία«, είπε ο Πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ξηρομέρου, Θεόδωρος Γρίνος.

Λαμβάνοντας τον λόγο ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας, Σπύρος Κοτοπούλης, ανέφερε: «Σκοπός της σημερινής συνάντησης είναι τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι, κυρίως ορεινών περιοχών, όπου το κόστος παραγωγής είναι αυξημένο σε σχέση με τον κάμπο. Ζητάμε την ενίσχυση από τον κρατικό μηχανισμό για να μπορούν οι άνθρωποι να μείνουν στα χωριά τους και να ανταποκριθούν στο κόστος παραγωγής. Οι γαλακτοβιομήχανοι έχουν στήσει ένα πανίσχυρο καρτέλ με τις πλάτες της κυβέρνησης για να πέσει η τιμή του γάλακτος και πιέζουν τους κτηνοτρόφους. Έχουν στείλει τιμολόγια για 70-80 λεπτά το λίτρο, ενώ η τιμή ήταν στο 1 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι πληρώνουμε από την τσέπη μας. Γι’ αυτό θα γίνει η συγκέντρωση στην Αμφιλοχία για να μην υπάρξει μείωση στην τιμή του γάλακτος και να υπάρξει αύξηση στην τιμή του κρέατος«.

Γενικότερα, η ΟΑΣ διεκδικεί:
– Να μην υπάρξει καμιά μείωση της τιμής του γάλακτος και κρέατος.
– Να υπάρξουν κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν βιώσιμο εισόδημα ώστε να μην πουλήσουν τα κοπάδια.
– Να μειωθεί το  κόστους παραγωγής στο ρεύμα και τις ζωοτροφές, με ευθύνη του κράτους να γίνονται οι έλεγχοι, τα εμβόλια, η σήμανση.
– Ο ΕΛΟΓΑΚ να κάνει   ουσιαστικούς και πραγματικούς ελέγχους για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά στο γάλα, καθώς και έλεγχο για το ισοζύγιο και τις ελληνοποιήσεις στο εισαγόμενο γάλα.
– Αλλαγή κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να καλύπτει και να αποζημιώνει στο 100% τις απώλειες από τις ζωονόσους και τα άλλα φαινόμενα και την παραγωγή και το κεφάλαιο.
– Άμεση πληρωμή των απλήρωτων προγραμμάτων φυτικής και βιολογικής κτηνοτροφίας.

theodoros-grinos

spyros-kotopoulis

agrinionews.gr

 

Διαβάστηκε 2141 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.