Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 26 Απριλίου 2018 19:45

Πέντε μυστήρια του σύμπαντος που η επιστήμη δεν μπορεί να εξηγήσει

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Γιατί το σύμπαν διαστέλλεται όλο και πιο γρήγορα; Υπάρχουν και άλλα σύμπαντα εκεί έξω; Τι θα συμβεί αν οι μαύρες τρύπες στην πραγματικότητα είναι πόρτες για άλλους κόσμους; Γιατί το σύμπαν γεμάτο με αόρατη ύλη; Και γιατί είναι η βαρύτητα που είναι η ασθενέστερη θεμελιώδης δύναμη, δεν έχει καμία αντίθετη αντίδραση;

Παρά τις μεγάλες επιστημονικές προόδους στην τεχνολογία το Σύμπαν είναι πολύ μεγάλο και γεμάτο μυστήρια για να το κατανοήσουμε. Ενώ έχουμε μάθει τόσα πολλά σχετικά με τη θέση μας στο σύμπαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών, η αλήθεια είναι ότι όσο πιο πολύ το εξερευνούμε, συνειδητοποιήσουμε ότι τόσο λιγότερα γνωρίζουμε.

Διαβάστε μερικά από τα πιο μεγαλύτερα μυστήρια του Σύμπαντος και τις θεωρίες τους που η επιστήμη δεν είναι σε θέση να εξηγήσει.

Το σύμπαν επεκτείνεται όλο και πιο γρήγορα

Η θεωρία του Big Bang εξακολουθεί να είναι η κυρίαρχη για να εξηγήσει την προέλευση του σύμπαντος. Σύμφωνα με αυτή την θεωρία, μετά την έκρηξη, το σύμπαν επεκτάθηκε και έγινε λιγότερο πυκνό και πιο σταθερό… αλλά η διαστολή συνεχίζεται.

Αυτό που είναι εντυπωσιακό είναι ότι η ταχύτητα με την οποία φαίνεται να επιταχύνεται το σύμπαν, και εάν αυτό συνεχιστεί, οι επιστήμονες εικάζουν διαφορετικές συνέπειες που μπορούν να συμβούν. Μία από αυτές τις θεωρίες, είναι γνωστή ως η «Μεγάλη ανάκαμψη» υποδηλώνει ότι μια νέα έκρηξη θα μπορούσε να συμβεί και η διαδικασία να επαναλαμβάνεται κυκλικά.

Υπάρχουν άλλα σύμπαντα;

Πολύ συχνά οι επιστήμονες αναφέρονται σε ύπαρξη παράλληλων συμπάντων. Στην πραγματικότητα, τα τελευταία χρόνια, οι επιστήμονες έχουν αποδεχθεί την ιδέα ότι μπορεί να υπάρχουν και άλλα σύμπαντα, και ότι είμαστε μέρος ενός υπερμεγέθους δικτύου αμέτρητων συμπάντων που υπάρχουν στο «χώρο».

Αυτή η ιδέα, ωστόσο, είναι παραμένει ένα μυστήριο που -με τη σημερινή τεχνολογία είναι εξαιρετικά δύσκολο να εξακριβωθεί.

Θα μπορούσαν οι μαύρες τρύπες να είναι πύλες προς άλλα σύμπαντα;

Οι μαύρες τρύπες είναι ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια του σύμπαντος: αυτά τα κοσμικά αντικείμενα συγκεντρώνουν τη μεγαλύτερη ύλη στο μικρότερο χώρο από ότι οποιοδήποτε άλλο στοιχείο στο σύμπαν. Και δεδομένης της ισχυρής βαρύτητας τους, τίποτα δεν μπορεί να ξεφύγει από τα όριά τους.

Εκτός από τα επιστημονικά άρθρα και πειράματα, οι μαύρες τρύπες έχουν γίνει συχνά πρωταγωνιστές σε βιβλία και ταινίες επιστημονικής φαντασίας, αναλαμβάνοντας συνήθως τον ρόλο είτε της πύλης σε άλλους “κόσμους”, είτε του κοσμικού “τέρατος” που εξαφανίζει ότι  βρεθεί στη “γειτονιά” του.

Επομένως, ακόμη κι όποιος δεν έχει καμία επαφή με τη φυσική και την αστρονομία, γνωρίζει πως πρόκειται για ουράνια σώματα που έχουν τεράστια συγκέντρωση μάζας , ώστε από το βαρυτικό τους πεδίο να μην μπορεί να “δραπετεύσει” τίποτε, ακόμη κι αν κινείται με την ταχύτητα του φωτός.

Καλώς ήρθατε στη σκοτεινή πλευρά. Η σκοτεινή ενέργεια γεμίζει το σύμπαν.

Ένα άλλο μεγάλο μυστήριο που εκπλήσσει τους επιστήμονες είναι η σκοτεινή ενέργεια, μια κοσμική δύναμη που αντιτίθεται στην βαρύτητα. Τα αστέρια οι πλανήτες και τα αέρια από το ορατό σύμπαν αντιπροσωπεύουν το 4,9% του σύμπαντος, το 26,8% αντιστοιχεί στη σκοτεινή ύλη και το υπόλοιπο 68,3% είναι η σκοτεινή ενέργεια.

Η πραγματική δύναμη της βαρύτητας

Σε αντίθεση με ότι θα μπορούσαμε να υποθέσουμε, η βαρύτητα είναι στην πραγματικότητα πολύ ασθενέστερη από ότι άλλες θεμελιώδεις δυνάμεις, όπως η ηλεκτρομαγνητική ή πυρηνική δύναμη. Ωστόσο, η ισχύς της έγκειται στο ότι λειτουργεί σε μεγάλη κλίμακα στο σύμπαν, και είναι η μόνη δύναμη που δεν έχει καμία αντίθετη αντίδραση: προσελκύει μόνο. Περίεργο ε;

Τι νομίζετε; Συμφωνείτε ότι όσο πιο πολύ εξερευνούμε το σύμπαν τόσο λιγότερα γνωρίζουμε; Το σύμπαν είναι γεμάτο με μυστήρια, και για να το κατανοήσουμε πλήρως, θα πρέπει να «αφαιρέσουμε» τα αόρατα όρια που γεμίζουν το μυαλό μας.

http://pronews.gr

Διαβάστηκε 2693 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.