Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 25 Απριλίου 2018 18:00

Η Αγρινιώτικη καταγωγή του μεγάλου τραγουδιστή της δεκαετίας του ’50 Νικόλαου Γούναρη

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Του Λίνου Υφαντή,

Ο Νικόλαος Γούναρης ήταν ένα από τα μεγάλα αστέρια του ελληνικού τραγουδιού. Μεσουράνησε τη δεκαετία του 1950 στο ελληνικό πεντάγραμμο, είτε σόλο, είτε σε συνεργασία με το Τρίο Μπελκάντο. Υπηρέτησε με συνέπεια το λεγόμενο ελαφρό τραγούδι.

Ο Νικόλαος Γούναρης σύμφωνα με το βιβλίο τον Κώστα Δ. Μαραγιάννη «Το Αγρίνιο. Μια περιδιάβαση στον τόπο, μία προσέγγιση σε πρόσωπα και γεγονότα» γεννήθηκε στο Αγρίνιο το 1916 και ήταν τραγουδιστής δημοτικών και ελαφριών τραγουδιών στους δρόμους του Αγρινίου». Ο λόγος παραπομπής στο βιβλίο του Μαραγιάννη είναι ότι στο διαδίκτυο έχει καταγραφεί ότι ο Γούναρης είτε γεννήθηκε στην Αθήνα ( wikipedia) είτε στο Πήλιο. Η βιβλιογραφική αυτή αναφορά φέρνει στο προσκήνιο την Αγρινιώτικη  καταγωγή  του μεγάλου αυτού καλλιτέχνη.

Η δεκαετία του ’50 χαρακτηρίστηκε από τη μεγάλη κόντρα του λαϊκού και ελαφρού τραγουδιού μετά τον αδελφοκτόνο εμφύλιο πόλεμο. Ο Γούναρης ήταν ο κύριος εκφραστής αυτού του είδους. Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια του Τσιτσάνη: «Όσο υπάρχει Γούναρης δεν μπορεί το λαϊκό να σηκώσει κεφάλι». Το λαϊκό τραγούδι θα πάρει, βεβαίως, τη ρεβάνς πολύ σύντομα, τη δεκαετία του ’60 και θα κυριαρχήσει ολοκληρωτικά τα επόμενα χρόνια.

Ο Νίκος Γούναρης πρωτοεμφανίστηκε το 1936 και αναδείχθηκε στην Κατοχή, παράλληλα με τη συμμετοχή του στην Αντίσταση. Προσέφερε ανεκτίμητες υπηρεσίες στον αγώνα της απελευθέρωσης και για τις πράξεις του τιμήθηκε με το Αριστείο της Εθνικής Αντίστασης.

Μεγάλες επιτυχίες του υπήρξαν τα τραγούδια: «Αυτός ο άλλος», «Ένα βράδυ που ’βρεχε», «Σκαλί σκαλί θα κατεβώ» και «Άρχισαν τα όργανα». Είναι επίσης γνωστός από τη συμμετοχή του στο Τρίο Μπελκάντο.

Ο δημοφιλής Έλληνας τροβαδούρος πέθανε από την επάρατη νόσο  στις 5 Μαΐου του 1965.
Ακούστε στο παρακάτω βίντεο το Αρχοντορεμπέτικο του 1953 «Ένα βράδυ που βρεχε» σε μουσική Νίκου Γούναρη και στίχους Αλέκου Σακελλάριου Χρήστου Γιαννακόπουλου. Βγήκε και στην Ιταλία ως «Se dovro’ mourir cosi'»

Πηγές:

Κώστα Δ. Μαραγιάννη «Το Αγρίνιο. Μια περιδιάβαση στον τόπο, μία προσέγγιση σε πρόσωπα και γεγονότα

el.wikipedia.org

agrinionews.gr

 

Διαβάστηκε 2810 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.