Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  2:14 πμ
 
wm small
Σάββατο, 21 Απριλίου 2018 10:03

Εφαρμογή ψευδοσποράς στους ορυζώνες: Αναλυτικός οδηγός

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Οδηγό εφαρμογής της εναλλακτικής καταπολέμησης ζιζανίων στους ορυζώνες με την καλλιεργητική πρακτική της ψευδοσποράς, στο πλαίσιο της δράσης 10.1.07 «Εναλλακτική καταπολέμηση ζιζανίων στους ορυζώνες» του Μέτρου 10 «Γεωργοπεριβαλλοντικά και κλιματικά μέτρα» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας (ΠΑΑ) 2014-2020 εξέδωσε το ΥΠΑΑΤ.

Με την εγκύκλιο παρέχονται στους δικαιούχους της δράσης 10.1.07 «Εναλλακτική καταπολέμηση ζιζανίων στους ορυζώνες» του Μέτρου 10 του ΠΑΑ 2014-2020, πρακτικές οδηγίες για την αποτελεσματική εφαρμογή της καλλιεργητικής πρακτικής της ψευδοσποράς, μέσω της οποίας επιδιώκεται η, εναλλακτική της χημικής, αντιμετώπιση των ζιζανίων στους ενταγμένους στη δράση ορυζώνες. Η έκδοση της παρούσας εγκυκλίου εκ μέρους της Ειδικής Υπηρεσίας Εφαρμογής (ΕΥΕ) ΠΑΑ, Ενδιάμεσου Φορέα Διαχείρισης της δράσης, προβλέπεται στο άρθρο 7 της Υπουργικής Απόφασης της δράσης (ΑΠ: 2925/5-4-2018, ΦΕΚ 1307/Β?/13-4-2018), όπως ισχύει. Οι οδηγίες βασίστηκαν σε προτάσεις του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης & Φυτογενετικών Πόρων, Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Έρευνας του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

Για την αποτελεσματική εφαρμογή της καλλιεργητικής πρακτικής της ψευδοσποράς, ως μέσου αντιμετώπισης των ζιζανίων της ορυζοκαλλιέργειας, οι παραγωγοί - δικαιούχοι της δράσης 10.1.07, συνιστάται να ακολουθήσουν τις ακόλουθες οδηγίες:

1) Εφαρμογή στον ορυζώνα των συνηθισμένων καλλιεργητικών πρακτικών ως προς την προετοιμασία των αγρών για σπορά (από την κατεργασία του εδάφους μέχρι την ισοπέδωση του αγρού με laser).

2)Άρδευση των αγροτεμαχίων νωρίς (περίπου από τα μέσα Απριλίου), εφαρμόζοντας τις τυπικές μεθόδους κατάκλυσης με αρδευτικό νερό ύψους 2-3 εκατοστών. Οι ποσότητες του παροχετευμένου νερού κυμαίνονται από τα 50 m 3 ανά στρέμμα για τα βαριά εδάφη έως τα 100 m 3 ανά στρέμμα για τα ελαφριά εδάφη, αντίστοιχα.

3)Το νερό κατάκλυσης παραμένει στον ορυζώνα 5 - 10 ημέρες περίπου, ανάλογα με τη σύσταση του εδάφους (ελαφρά - βαριά εδάφη, αντίστοιχα), χρόνος που απαιτείται προκειμένου να διηθηθεί το νερό της κατάκλυσης και στον αγρό να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες εδαφικής υγρασίας που υποβοηθούν τη βλάστηση των ζιζανίων (λασπωμένος αγρός).

4)Οι παραγωγοί απομακρύνουν το πλεονάζον νερό κατάκλυσης μέσω της διοχέτευσής του (κλίση αγροτεμαχίων 1-2 cm ανά 100 m) σε γειτονικούς υδάτινους αποδέκτες (αποστραγγιστικές τάφροι, ποτάμια, έλη κλπ). Στην περίπτωση διήθησης νερού προερχόμενου από γειτονικά αγροτεμάχια που δεν εφαρμόζουν την τεχνική της ψευδοσποράς, πρέπει να εκτελεστούν επιπλέον μέτρα αποστράγγισης με τη δημιουργία μικρών τάφρων κατά μήκος των αγροτεμαχίων, πλάτους 40 cm και βάθους 40cm με κλίση 1-2 cm ανά 100m. Με τον τρόπο αυτό, τα νερά της διήθησης θα οδηγηθούν προς τις αποστραγγιστικές τάφρους ή άλλους υδάτινους αποδέκτες.

5)Δέκα (10), περίπου, ημέρες μετά τη διήθηση του νερού κατάκλυσης και την απομάκρυνση της πλεονάζουσας ποσότητας αυτού, χρόνος που κρίνεται απαραίτητος προκειμένου να φυτρώσουν σε ικανοποιητικό βαθμό τα ζιζάνια και η εδαφική υγρασία του ορυζώνα να μειωθεί τόσο ώστε να επιτρέπεται η, χωρίς κίνδυνο για την εδαφική δομή, χρήση γεωργικών μηχανημάτων, ακολουθεί η μηχανική καταστροφή των ζιζανίων με τη χρήση φρέζας ή καλλιεργητή σε βάθος κατεργασίας εδάφους 5-8 cm, με στόχο κυρίως τον τεμαχισμό αλλά και το ξερίζωμα των ζιζανίων.

6)Επισημαίνεται ότι στις περιπτώσεις που κατά τη διάρκεια εφαρμογής της καλλιεργητικής τεχνικής της ψευδοσποράς, επικρατούν ατμοσφαιρικές συνθήκες όπως υψηλή βροχόπτωση ή/και χαμηλή για την εποχή θερμοκρασία ή/και χαμηλή ηλιοφάνεια, οι προβλεπόμενοι χρόνοι των σημείων 3 και 5 της παρούσας, ενδέχεται να αυξηθούν.

7) Αμέσως μετά τη μηχανική καταστροφή των ζιζανίων, ο παραγωγός μπορεί να προχωρήσει στη σπορά του ρυζιού στον ορυζώνα.

 

Διαβάστηκε 1513 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία