Πέμπτη, 18η Απριλίου 2024  4:40 πμ
 
wm small
Παρασκευή, 20 Απριλίου 2018 17:44

Δέκα έμμετρα παραμύθια παρουσιάζει ο Παντελής Φλωρόπουλος στο Αγρίνιο (Σαβ 21/4/2018 19:30)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Το Σάββατο 21 Απριλίου ώρα 7.30΄ το βράδυ η παρουσίαση

Την τρυφερή πλευρά της λογοτεχνικής του παραγωγής (δέκα έμμετρα και εικονογραφημένα παραμύθια) παρουσιάζει ο Παντελής Φλωρόπουλος, στο πλαίσιο του 1ου Φεστιβάλ Παιδικής και Νεανικής Λογοτεχνίας που διοργανώνει ο Δήμος Αγρινίου το Σάββατο και την Κυριακή 21 και 22 Απριλίου, σε συνεργασία με την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Την εικονογράφηση της σειράς (με τον γενικό τίτλο “Παραμυθόκηπος”) έκαμε ο Χρήστος Παπανίκος, επί τρεις δεκαετίες συνεργάτης του συγγραφέα.

Τα δέκα (10) αυτά έμμετρα παραμύθια (η τιμή τους είναι μόλις 3 ευρώ το καθένα) απευθύνονται σε παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας. Το “ένας ποντικός και μία γάτα” (πρωτοεκδόθηκε το 1985, επανεκδόθηκε το 2016 κι επανεκδίδεται τρίτη φορά το 2018) συνοδεύουν τα βιβλία: “Τα παιδιά του γεωργού”, “ο λαγός με το κοστούμι”, “το ψαράκι και ο γλάρος”, “τα δύο γαϊδουράκια”, “ένας σκύλος και μια γάτα”, “ένα ρόδι μια φορά”, “ο λύκος… επενδυτής”, “η χελώνα η τρελή” και “τα κουνελάκια”.

Τα παραμύθια αυτά είναι τρυφερά, χαριτωμένα, γουστόζικα, συναρπαστικά, συγκινητικά και συμβολικά, σε μια λιτή έμμετρη αφήγηση που έρχεται, νομίζεις, από το δημοτικό τραγούδι κι επιχειρεί με τον τρόπο αυτό να φέρει πάλι τα παιδιά σ’ επαφή με τον αρχετυπικό έμμετρο ποιητικό λόγο που ξεχάστηκε, αν δεν περιφρονήθηκε κιόλας. Η εικονογράφησή τους, κλασσική και χυμώδης, λειτουργεί ως αντίδοτο στην κυρίαρχη εικονογραφική ιδέα του καιρού, που κατακλύζει τα παιδικά βιβλία και αντλεί τα μοτίβα της από τα φτηνά κινούμενα σχέδια.

Το σύνολο αυτής της δουλειάς ανήκει σε Αγρινιώτες δημιουργούς. Εκτός από τον συγγραφέα Παντελή Φλωρόπουλο που έγραψε τις ιστορίες και τον εικονογράφο Χρήστο Παπανίκο που ζωγράφισε εκπληκτικά, μερίδιο στην καινοτόμα αυτή δημιουργία έχει και το τυπογραφείο των Αδελφών Βοϊδή που παρέδωσε μια άρτια και από αισθητικής απόψεως άψογη εκτυπωτική εργασία, ικανή να εκπροσωπήσει το Αγρίνιο καλλιτεχνικά σε όλη την Ελλάδα. Αλλά και η εκδοτική εργασία ανήκει στις “Εκδόσεις Φωταμός”, με έδρα το Αγρίνιο.

Η επιστροφή

Αφήνοντας πίσω πια τον δημοσιογραφικό του κύκλο που επί τριάντα περίπου χρόνια υπηρέτησε, ο Παντελής Φλωρόπουλος επιστρέφει στην παιδική λογοτεχνία, εκεί απ’ όπου ξεκίνησε πριν 38 χρόνια, το 1980, με την “Πολιτεία των λουλουδιών”, η οποία επανεκδόθηκε το 2016, ετοιμάζεται δε και για νέα επανέκδοση. Η επιστροφή του συγγραφέα στην παιδική λογοτεχνία υπηρετείται αυτόν τον καιρό με το “Παραμυθόπλοιο” που από τον Ιούλιο του 2017, γράφει κάθε εβδομάδα στην “Αναγγελία”, ενώ παράλληλα δουλεύει εντατικά πάνω στους Αισώπειους μύθους, τη νέα μεγάλη του δουλειά που βρίσκεται σε εξέλιξη και σκοπεύει να παρουσιάσει στο άμεσο μέλλον.

Πριν από την κορύφωση των φεστιβαλικών εκδηλώσεων του Σαββατοκύριακου, ο Παντελής Φλωρόπουλος θα επισκεφθεί το Γυμνάσιο Αγίου Κωνσταντίνου (την Τετάρτη) το 2ο Γυμνάσιο Αγρινίου (την Πέμπτη) και το 1ο Γυμνάσιο Αγρινίου (την Παρασκευή) όπου θα μιλήσει για το βιβλίο του “η πολιτεία των λουλουδιών” και θα συζητήσει με τα παιδιά.

Στην παρουσίαση των δέκα παραμυθιών του “Παραμυθόκηπου” που θα γίνει το Σάββατο 21 Απριλίου, ώρα 7.30΄ το βράδυ, στην Παλαιά Δημοτική Αγορά, ο συγγραφέας θα συνοδευτεί από την εκπαιδευτικό Βάγια Σπυρέλη που θ’ απαγγείλει μερικές από τις ιστορίες και από την νηπιαγωγό Νάντια Γκόλφη που θα μιλήσει από την δική της σκοπιά για τα παραμυθάκια.

Στις 7.00΄, πριν την παρουσίαση του “Παραμυθόκηπου”, οι επισκέπτες μπορούν ν’ απολαύσουν την Παιδική Χορωδία από το μουσικό εργαστήρι του Ωδείου Σύγχρονης Τέχνης της Κατερίνας Παπαδημητρίου. Στο Πιάνο η Χριστίνα Κορκοντζέλου. Στο Βιολί η Κριστάλια Αποστολιώτη. Στη Φωνή η Αντιγόνη Ζαμπάρα. Διευθύνει η Κατερίνα Παπαδημητρίου.

Μετά την εκδήλωση του “Παραμυθόκηπου”, στις 8.30΄, η συγγραφέας Βησσαρία Ζορμπά – Ραμμοπούλου θα μιλήσει με τα παιδιά για το βιβλίο της «Το καλοκαίρι των Αβάρων».

Στον ίδιο πάντα χώρο, μια Ομάδα Βιβλιοπωλών του Αγρινίου θα πραγματοποιεί Έκθεση Παιδικού και Νεανικού Βιβλίου. Η Έκθεση θ’ ανοίξει το Σάββατο, στις 4.00΄ το απόγευμα και θα λειτουργεί μέχρι τις 9.00΄, ενώ την Κυριακή (22 Απριλίου) θα είναι ανοιχτή όλη μέρα, από τις 10.00΄ το πρωί μέχρι τις 8.00΄ το βράδυ).

agriniovoice.gr

Διαβάστηκε 1479 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.