Τετάρτη, 24η Απριλίου 2024  4:24 πμ
 
wm small
Τρίτη, 17 Απριλίου 2018 18:07

Πρόγραμμα Erasmus στο Γενικό Λύκειο Θέρμου με τη συμμετοχή μαθητών από τέσσερις χώρες

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Το Γενικό Λύκειο Θέρμου συμμετέχει στο πρόγραμμα ERASMUS+ στο πλαίσιο των Διαπολιτισμικών Σχολικών Δραστηριοτήτων και των Διεθνών Πολυμερών Σχολικών Συμπράξεων που υλοποιούνται υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αναλαμβάνει τη διεκπεραίωση ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS+ KΑ2 για την περίοδο 2016 – 2018 με θέμα: «Cycling Against Bulling».

Συγκεκριμένα, θα φιλοξενήσει μαθητές των τεσσάρων συμμετεχουσών χωρών τη Δευτέρα 23 Απριλίου 2018 έως τη Παρασκευή 27 Απριλίου 2018 στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS+ KA2, το οποίο είναι χρηματοδοτημένο με τίτλο ” Cycling against bullying”

Η παιδαγωγική ομάδα του σχολείου θα μετακινηθεί στην Αθήνα ώστε να υποδεχτεί τις αποστολές κάθε χώρας στο αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος” όπου έπειτα θα ξεκινήσει η περιήγηση στη πόλη. Αρχικά, θα επισκεφτούν το μνημείο και το βράχο της Ακρόπολης όπου θα υπάρχει ξεναγός για την πλήρη ενημέρωση τους όσον αφορά την μακραίωνη ιστορία του πολιτισμού.

Τις επόμενες μέρες οι φιλοξενούμενοί θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν την σχολική καθημερινότητα στο σχολείο και να απολαύσουν την ένθερμη φιλοξενία των οικογενειών των παιδιών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Θα πραγματοποιηθούν επισκέψεις σε τοπικά αξιοθέατα, αρχαιολογικούς χώρους, βυζαντινά και εκκλησιαστικά μνημεία.

Την Τετάρτη 25 Απριλίου όλη η ομάδα ERASMUS θα επισκεφτεί τον χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας όπου με τη βοήθεια ξεναγού θα βιώσει το αδελφοποιητικό και ειρηνοποιό πνεύμα του Ολυμπισμού.

Την Πέμπτη 26 Απριλίου θα πραγματοποιηθούν αθλητικές εκδηλώσεις (rafting, ιππασία, τοξοβολία) που θα σημάνουν και την λήξη του προγράμματος.

Την Παρασκευή 27 Απριλίου θα αναχωρήσουν.

Τι είναι το Erasmus+

Το Erasmus+ είναι πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εκπαίδευση, την κατάρτιση, τη νεολαία και τον αθλητισμό, που στοχεύει στην ενίσχυση των δεξιοτήτων και της απασχολησιμότητας καθώς και στον εκσυγχρονισμό των συστημάτων εκπαίδευσης, κατάρτισης και νεολαίας, σε όλους τους τομείς της Δια Βίου Μάθησης (Ανώτατη Εκπαίδευση, Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση, Εκπαίδευση Ενηλίκων, Σχολική Εκπαίδευση, δραστηριότητες νεολαίας, κτλ).

Στόχοι του προγράμματος:

Αυτή η βασική Δράση του προγράμματος περιλαμβάνει σχέδια που διαχειρίζονται τόσο οι Εθνικές Μονάδες (αποκεντρωμένες δράσεις) όσο και ο Εκτελεστικός Οργανισμός Εκπαίδευσης, Οπτικοακουστικών Θεμάτων και Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (κεντρικές δράσεις-Education Audiovisual and Culture Executive Agency).

Η συγκεκριμένη Βασική Δράση ενισχύει:
• τις Στρατηγικές συμπράξεις στους τομείς της εκπαίδευσης, της κατάρτισης και της νεολαίας (Αποκεντρωμένη Δράση)
• τις Συμμαχίες Γνώσης (Κεντρική Δράση)
• τις Τομεακές Συμμαχίες Δεξιοτήτων (Κεντρική Δράση)
• την Ανάπτυξη Δυνατοτήτων στον τομέα της νεολαίας (Κεντρική Δράση)

Οι δράσεις που στηρίζονται από αυτήν τη Βασική Δράση αναμένεται να αποφέρουν θετικά και μακροπρόθεσμα αποτελέσματα για τους συμμετέχοντες φορείς, τα συστήματα πολιτικής στα οποία υπάγονται τέτοιου είδους δράσεις, καθώς επίσης και τα άτομα που συμμετέχουν άμεσα ή έμμεσα στις οργανωμένες δραστηριότητες.

Οι Στρατηγικές Συμπράξεις/Εταιρικές Σχέσεις είναι αποκεντρωμένη δραστηριότητα και αφορούν σχέδια συνεργασίας που επιτρέπουν στους συμμετέχοντες οργανισμούς να αντιμετωπίζουν από κοινού σημαντικά θέματα, να αναπτύσσουν συνεργασίες και να μοιράζονται καινοτόμες πρακτικές.

Στο πλαίσιο του ERASMUS+ ένας οργανισμός ηγείται της σύμπραξης και έχει το συντονισμό του σχεδίου. Στρατηγικές συμπράξεις διαφόρων μεγεθών είναι επιλέξιμες, ώστε να δοθεί η ευκαιρία και σε μικρότερους οργανισμούς να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα.

Τι δυνατότητες παρέχονται;

• Σχέδια που επικεντρώνονται σε τομεακές και διατομεακές συνεργασίες.
• Σχέδια που θα εστιάζουν στη συνεργασία με τη βιομηχανία
• Διμερείς και πολυμερείς συνεργασίες, ανάλογα με τον τομέα
• Εφαρμογή καινοτόμων ενεργειών
• Ευελιξία στο είδος των ενεργειών και στους εταίρους

Το πρόγραμμα επιδοτείται από την Ε.Ε. και περιλαμβάνει συνεργασία μαθητών και εκπαιδευτικών του ΓΕΛ Θέρμου με σχολεία από τις χώρες Τουρκία, Ιταλία, Λετονία και Πολωνία.

Οι μαθητές των συμμετεχουσών χωρών θα πραγματοποιήσουν κοινές διαδικτυακές δράσεις με τη δημιουργία σχετικών ιστοσελίδων και blog, θα παράγουν έργο (ημερολόγια, περιοδικό, παρουσίαση της σχολικής καθημερινότητας μέσα από οπτικοακουστικό υλικό, εκθέσεις έργων τους, λογότυπο, φωτογραφίες, video κλπ) που θα παρουσιάζεται κάθε φορά στις κοινές συναντήσεις των μαθητών στις προαναφερθείσες χώρες υποδοχής.

Επομένως επιτυγχάνεται:

1. Εξοικείωση με την ιδέα της πραγματικής Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, διατηρώντας και τονίζοντας τα ιδιαίτερα εθνικά και πολιτισμικά μας χαρακτηριστικά, μέσω της επαφής με την κουλτούρα των άλλων χωρών. Διεύρυνση της πολιτιστικής συνείδησης των μαθητών.
2. Δυνατότητα σύγκρισης και αξιολόγησης της παρεχόμενης εκπαίδευσης, του τρόπου ζωής, της νοοτροπίας των νέων που συνεργάζονται για το πρόγραμμα. Διαπίστωση διαφορών και ομοιοτήτων μέσα από τον τρόπο ζωής και της σκέψης των λαών της Ε.Ε.
3. Βιωματική προσέγγιση του θέματος που θίγει το πρόγραμμα, ποδηλασία, αθλητισμός, σχολικός εκφοβισμός, επιθετικότητα και αντιμετώπισή του.
4. Ενδυνάμωση και αυτοβελτίωση των μαθητών μας, με συνέπεια την καλλιέργεια της αυτοεκτίμησης, έτσι ώστε να αντιμετωπίζουν με ορθό τρόπο φαινόμενα σχολικού και όχι μόνο εκφοβισμού.
5. Καλλιέργεια της ανεκτικότητας στη διαφορετικότητα μέσα από την επικοινωνία των λαών.
6. Καλύτερη εκμάθηση της ξένης γλώσσας (Αγγλικής) καθώς αποτελεί κοινό επικοινωνιακό εργαλείο για όλες τις συμπράττουσες χώρες.

“Είναι αυτονόητο ότι τα οφέλη από ένα τέτοιο πρόγραμμα είναι μεγάλα και οι εμπειρίες για τους μαθητές, το διδακτικό προσωπικό αλλά και την τοπική κοινωνία σημαντικές τόσο σε προσωπικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο.

Ευελπιστούμε ότι το πρόγραμμα που εγκρίθηκε, θα έχει τα ίδια, ίσως και σημαντικότερα οφέλη, που είχε το πρόγραμμα Comenius το οποίο είχε διεκπεραιώσει με επιτυχία το σχολείο μας τη διετία 2013 – 2015.

Ευχαριστούμε όλους όσους βοηθουν την προσπάθεια της παιδαγωγικής ομάδας του σχολείου να διεκπεραιώσει την ανάληψη του προγράμματος” αναφέρει σε ανακοίνωσή του το σχολείο και εύχεται καλή επιτυχία στην ομάδα Erasmus.

Cycling Club

Αναστασία Ράπτη, Βασιλική Λάμπου, Κων/να Μαραγιάννη, Κων/να Παπαγεωργίου,
Μαρία Παπαθανασοπούλου, Μαριάννα Χοροζίδη,
Γεωργίτσα Σπυριδούλα, Κατιάνα Καλαντζή
Ελισάβετ Καραθανάση, Γεωργία Κοριντζέλη, Καλλιόπη Μητσοπούλου,
Εύη Πίτσιου, Αποστόλης Καλαντζής, Φωτεινή Βαϊου, Ελένη Ζησιμοπούλου, Βίβιαν
Μαραγιάννη, Σωτήρης Καλτσής, Χρυσούλα-Ελένη Κότσαλου, Παναγιώτης Σπυρόπουλος,
Ελένη Χασάπη, Χριστιάννα Πριόνα, Αλεξάνδρα Τρομπούκη,
Ορέστης Κουρκούτας, Ειρήνη Λάμπου

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

Όλγα Προύντζου (υπεύθυνη προγράμματος), Ελένη Αγγελοπούλου,
Βασιλική Αναστασοπούλου ,Εμμανουήλ Γαρεφαλάκης, Μιχάλης Ζαραβίνας,
Βενέδικτος Θεολογίτης, Κων/νος Κολοβός, Κωνσταντίνος Μαραγιάννης

agriniopress.gr

 

Διαβάστηκε 1841 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Τελευταία άρθρα