Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  9:47 πμ
 
wm small
Τετάρτη, 21 Μαρτίου 2018 17:02

Προστασία στα μηλοειδή

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Τεχνικό Δελτίο με χρήσιμες συμβουλές για τους παραγωγούς στις περιοχές Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Ηλείας, Μεσσηνίας, Κεφαλλονιάς και Ιθάκης.

Τεχνικό Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων από το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Αχαΐας.

ΦΟΥΖΙΚΛΑΔΙΑ

Συνθήκες μόλυνσης:

Το παθογόνο διαχειμάζει κυρίως στα προσβεβλημένα φύλλα στο έδαφος και εκεί κατά την διάρκεια της άνοιξης σχηματίζει τα μολύσματά του (σπόρια).

Συνήθως, η ωρίμανση λίγων μολυσμάτων αρχίζει από την έκπτυξη των οφθαλμών (πράσινη κορυφή), κορυφώνεται στην ρόδινη ή λευκή κορυφή και τελειώνει μέχρι το τέλος της άνθισης.

Η διασπορά αυτών των μολυσμάτων στα νεοσχηματιζόμενα πράσινα τμήματα του δένδρου προκαλεί τις πρωτογενείς μολύνσεις.

Απαραίτητες προϋποθέσεις για να γίνουν μολύνσεις είναι ο υγρός καιρός και η διαβροχή της βλάστησης για 10 τουλάχιστον ώρες.

Εάν οι ανωτέρω συνθήκες είναι κατάλληλες, σε διάστημα 10-17 ημερών δημιουργούνται δευτερογενή μολύσματα (εξάνθιση) στις κηλίδες, τα οποία προκαλούν τις δευτερογείς μολύνσεις.

Διαπιστώσεις:

Αυτή την εποχή υπάρχουν ώριμα ασκοσπόρια, ικανά να προκαλέσουν πρωτογενείς προσβολές στη νέα βλάστηση και σε πολλές περιοχές οι συνθήκες είναι ευνοϊκές για πρωτογενείς προσβολές (βλ διαγράμματα).

Συστάσεις:

Στόχος η προστασία των ευπαθών ιστών των δένδρων (νεαρή βλάστηση, άνθη, νεαροί καρποί) από τις πρωτογενείς μολύνσεις. Συνιστώνται προληπτικοί ψεκασμοί στα στάδια της πράσινης (μηλιά, αχλαδιά) και της ρόδινης (μηλιά) κορυφής.

ΩΪΔΙΟ ΜΗΛΙΑΣ

Συστάσεις:

Στις ευαίσθητες ποικιλίες να γίνει συνδυασμένη καταπολέμηση με το Φουζικλάδι.

ΒΑΚΤΗΡΙΑΚΟ ΚΑΨΙΜΟ

Συνθήκες μόλυνσης:

Οι προσβολές από το βακτήριο γίνονται κυρίως την περίοδο της ανθοφορίας, εφόσον επικρατήσουν βροχοπτώσεις και μέτριες θερμοκρασίες (12-21oC).

Συστάσεις:

  • Ψεκασμός με πυκνό χαλκούχο σκεύασμα κατά προτίμηση βορδιγάλιο πολτό (3,5-3,5-100 χαλκός-ασβέστιο-νερό) στο στάδιο της πράσινης κορυφής ή εναλλακτικά ψεκασμός με βιολογικά σκευάσματα του ανταγωνιστικού βακτηρίου Bacilius subtilis ή του ανταγωνιστικού βασιδιομύκητα Aureobasidium pullulans.
  • Εβδομαδιαία επιθεώρηση στον οπωρώνα, αφαίρεση και καταστροφή των προσβεβλημένων κλαδίσκων, κλάδων και βραχιόνων μαζί με υγιές τμήμα μήκους 20-25 εκατ.
  • Τα εργαλεία κλαδέματος να απολυμαίνονται κατά τη διάρκεια εργασίας.
  • Σε περίπτωση χαλαζόπτωσης αμέσως ψεκασμός με χαλκούχα.
  • Καταπολέμηση εντόμων και εχθρών των μηλοειδών.
  • Αποφυγή μεγάλης άσκοπης χρήσης αζωτούχων λιπασμάτων.

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΤΕΤΡΑΝΥΧΟΣ

Διαπιστώσεις:

Άρχισε η εκκόλαψη των χειμωνιάτικων αυγών στις πεδινές περιοχές.

Συστάσεις:

Στα δενδροκομεία αχλαδιάς και μηλιάς συνιστάται να γίνει άμεση επέμβαση με ακαρεοκτόνα σκευάσματα ωοκτόνου - προνυμφοκτόνου δράσης όταν καταμετρηθούν περισσότερα από 10 αυγά σε κάθε ανθοφόρο οφθαλμό ή 1000 αυγά σε βλαστό καρποφόρου ξύλου ενός μέτρου.

ΚΗΚΙΔΟΜΥΓΑ ΑΧΛΑΔΙΑΣ

  • Οι προσβεβλημένοι καρποί αναπτύσσονται πιο γρήγορα από τους άλλους, παραμορφώνονται και στη συνέχεια μαυρίζουν και πέφτουν.
  • Στο εσωτερικό τους μπορούμε να βρούμε τα αυγά του εντόμου.
  • Οι προσβολές που προκαλούνται στις αχλαδιές από το έντομο αυτό είναι σποραδικές.

Συστάσεις:

Ψεκασμός στο στάδιο της πράσινης κορυφής, μόνο εφόσον διαπιστώθηκαν σοβαρές ζημιές την προηγούμενη χρονιά.

ΨΥΛΛΑ ΑΧΛΑΔΙΑΣ

Διαπιστώσεις:

Άρχισε η εκκόλαψη των χειμερινών αυγών του εντόμου στις πεδινές περιοχές.

Συστάσεις:

Όρια επέμβασης: (περίοδος μέχρι άνθηση)

Έλεγχος 25 ανθοδεσμών (1 ανά δέντρο, από το κάτω μισό των δέντρων) στο στάδιο της κλειστής πράσινης ταξιανθίας με εκπτυγμένα φύλλα.

Αν διαπιστωθεί παρουσία προνυμφών ή αυγών ψύλλας στο 5% των ανθοδεσμών, συνιστάται επέμβαση με λάδι ή καολίνη στο στάδιο «μπαλονιού».
Αν διαπιστωθεί παρουσία προνυμφών ή αυγών ψύλλας σε πάνω από το 5% των ανθοδεσμών, συνιστάται επέμβαση με πυρεθρίνη + λάδι, πριν την άνθηση για προστασία μελισσών.

ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΑ

Από τις λίστες με τα εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά έκδοση 07/03/2018 σύμφωνα με τις οδηγίες του σχεδίου φυτοπροστασίας του γεωπόνου για την επιλογή φυτοπροστατευτικού, δοσολογίας και μεσοδιαστήματος εφαρμογής.

Διαβάστηκε 2140 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία