Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  4:31 μμ
 
wm small
Τρίτη, 20 Μαρτίου 2018 17:25

«Ο Μποκόρος δεν εκμεταλλεύτηκε την επικαιρότητα».Η νέα «ηρωική» του έκθεση

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Η ιστορικός τέχνης κι επιμελήτρια της νέας έκθεσης του Μποκόρου στην Ελληνογερμανική Αγωγή, Αθηνά Σχινά, μιλά στο TheTOC για το «ηρωικό κι αναστάσιμο» μήνυμά του.

Την εποχή «της λήθης», όπως λέει, εκείνος επέλεξε «να θυμηθεί». Ο  Αγρινιώτης Χρήστος Μποκόρος δίνει το «εικαστικό του παρών» στα εκπαιδευτήρια Ελληνογερμανική Αγωγή με αφορμή την επέτειο της Εθνεγερσίας του 1821, τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, τη Σαρακοστή, την Ανάσταση και την ανοιξιάτικη εποχή που διανύουμε.

«Ηρωικά αναστάσιμα» είναι ο τίτλος της νέας έκθεσης του σημαντικού Έλληνα καλλιτέχνη που επιστρέφει στα εικαστικά δρώμενα μετά την πολυσυζητημένη παρουσία του στο Μουσείο Μπενάκη (2016 και 2017). Στην έκθεση της Ελληνογερμανικής Αγωγής, η οποία εγκαινιάζεται την Τρίτη 20 Μαρτίου 2018 (ώρα 20.00) στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο των εκπαιδευτηρίων, ο Χρήστος Μποκόρος παρουσιάζει μια επιλογή από το συνολικό του έργο,19 ζωγραφικές δημιουργίες, λάδι σε πανιά και ξύλα διαφόρων διαστάσεων. Γι’ αυτή τη δουλειά, τους συμβολισμούς της, αλλά και τον καλλιτέχνη που επανέρχεται στην παρούσα χρονική συγκυρία μίλησε στο TheTOC η ιστορικός τέχνης κι επιμελήτρια της έκθεσης, Αθηνά Σχινά.

– Κυρία Σχινά τι ακριβώς περιλαμβάνει η έκθεση «ηρωικά κι αναστάσιμα» του Χρήστου Μποκόρου που εγκαινιάζεται στις 20 Μαρτίου στην Ελληνογερμανική Αγωγή;

«Η έκθεση περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής του Χρήστου Μποκόρου. Εκτός από την διαχρονικότητα της ποιότητας και των σημασιολογικών αξιών που τα έργα αυτά μεταγγίζουν στον θεατή, επικαιροποιούν παράλληλα το ζήτημα της μνήμης. Συνδυάζονται με την Εθνική επέτειο που γιορτάζουμε σε λίγες μέρες, αλλά και με την Άνοιξη, τις αναγεννητικές της κυρίως δυνατότητες, που τις αισθανόμαστε ήδη να μας περιβάλλουν».

Αθηνά Σχινά
Αθηνά Σχινά

– Ποιο το ξεχωριστό στοιχείο αυτής της έκθεσης;

«Τα έργα του συγκεκριμένου καλλιτέχνη διαθέτουν πάντα και με διαφορετικό τρόπο, την ικανότητα να αφυπνίζουν συνειδησιακά τον θεατή, μέσα από τις αισθήσεις που του διεγείρουν και τους ποιητικούς συνειρμούς που του καλλιεργούν. Μέσα από την οικειότητα της ατμόσφαιράς τους αχνοφέγγει η παραδοξότητα του μυστηρίου και η μαγεία της ζωής».

– Πως προσεγγίσατε το έργο του καλλιτέχνη και με τι σκεπτικό κάνατε την επιμέλεια της έκθεσης;

«Τα έργα του καλλιτέχνη τα γνωρίζω από την πρώτη του έκθεση. Τον εκτιμώ, τον θαυμάζω και τον σέβομαι, γνωρίζοντάς τον εδώ και χρόνια. Κάθε έκθεσή του έχει και μια ιδιαίτερη παρουσίαση. Σημασία έχει πάντα ο φωτισμός, οι αποστάσεις και οι εντάσεις ή οι υφέσεις του, όπως κατ’ αναλογία στο θέατρο. Κάθε θέση του έργου του, νοηματοδοτεί τους συσχετισμούς του στον χώρο, καθώς ο θεατής έρχεται σε επαφή με τα υπόλοιπα και φυσικά με το κλίμα που διαμορφώνει το σύνολο».

– Τι σας δυσκόλεψε και τι σας διευκόλυνε στη συγκεκριμένη επιμέλεια; Το ότι η έκθεση φιλοξενείται στους χώρους ενός σχολείου – με το οποίο συνεργάζεστε σταθερά πολλά χρόνια τώρα – τι πλαίσιο και τι αισθήματα δημιουργεί στον επιμελητή;

«Η Ελληνογερμανική Αγωγή είναι υποδειγματικό σχολείο, όχι μόνον για την ποιότητα της παιδείας που προσφέρει, αλλά και για το υψηλό επίπεδο των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων που πραγματοποιεί. Ιδιαίτερα στα εικαστικά, έχει μια αξιοζήλευτη παράδοση, την οποία συνεχίζει, παρά τις θυσίες που απαιτούν οι καιροί τους οποίους διανύουμε».

– Ποιο είναι το βαθύτερο μήνυμα της έκθεσης του Μποκόρου και τι διαστάσεις μπορεί να πάρει στην παρούσα χρονική συγκυρία;

«Ο Χρ. Μποκόρος είναι ένας βαθύτατα σκεπτόμενος καλλιτέχνης. Μελετά κάθε τι πριν το πραγματοποιήσει, πρώτα από όλα γιατί σέβεται τον εαυτό του και παράλληλα το κριτήριο καθενός θεατή του. Ήταν και είναι σπουδαίος, γιατί δεν κυνήγησε ποτέ μόδες, γνωρίζοντας τι θέλει να μεταφέρει στον θεατή του. Δεν είχε ποτέ ανάγκη ο Χρήστος Μποκόρος να εκμεταλλευτεί την επικαιρότητα, γνωρίζοντας τους τρόπους ουσιαστικά να ανανεώνεται, χωρίς να απεμπολεί τις αξίες του και εκείνες της μακραίωνης ιστορίας μας. Κι αυτές είναι οι αξίες που τον κάνουν σύγχρονο, πολύ περισσότερο από άλλους, που πασχίζουν να υιοθετήσουν αναφομοίωτους «εκσυγχρονισμούς». Κάθε έκθεσή του λειτουργεί σαν ένα ποιητικό δοκίμιο, θίγοντας εμμέσως τις ανάγκες και τα ερωτήματα των χρονικών μας, των «ιδεολογικών» και άλλων μας συγκυριών, χωρίς ωστόσο να εξαντλούνται τα έργα του στα ζητούμενα αυτών ή παρεμφερών συγκυριών, γιατί είναι έργα με υπαρξιακά αιτήματα».

Ανθισμένη κυψέλη
Ανθισμένη κυψέλη
– Που θα κατατάσσατε τον Χρήστο Μποκόρο σε σχέση με το έργο του και την ελληνική εικαστική πραγματικότητα; (Είναι ένας από τους πολύ σημαντικούς Ελληνες καλλιτέχνες της γενιάς του θεωρείτε; Και γιατί;)

«Είναι καλλιτέχνης που αναδείχθηκε κατά την δεκαετία του ‘ 80 κι ακόμη είναι εξαιρετικός. Είναι δημιουργός πρώτης γραμμής.»

– Ο καλλιτέχνης έχει κατά τη γνώμη σας υποχρέωση να «παρεμβαίνει» στα κοινωνικά και άλλα πράγματα του τόπου με το έργο του; Ο Μποκόρος το πράττει συστηματικά;

«Ο κάθε σοβαρός δημιουργός έχει υποχρέωση να εκφράζεται με ποιότητα και πολυεπιπεδικότητα σε όσα θέλει να μεταφέρει στον θεατή του. Η τέχνη υπαινίσσεται καταστάσεις, δεν τις προπαγανδίζει. Το ζητούμενο είναι να εμπνέει τον θεατή, να διευρύνει τους ορίζοντές του με πνευματικότητα και συναισθαντικότητα, χωρίς εγκεφαλισμούς, χωρίς δεξιοτεχνικά κόλπα κι εντυπωσιοθηρίες».

Info:Για το σκεπτικό των έργων αυτής της «ανθισμένης» έκθεσης του ζωγράφου θα μιλήσει κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της η κυρία Σχινά.  Η βραδιά θα ολοκληρωθεί μουσικά στο ίδιο πνεύμα με τον σημαντικό Έλληνα συνθέτη, Νίκο Ξυδάκη, να ερμηνεύει στο πιάνο αποσπάσματα από τον Διονύσιο Σολωμό, ενώ θα ακολουθήσει δεξίωση. Σημειώνεται ότι η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό έως τις 30 Μαρτίου 2018.

www.ea.gr

της Κατερίνας Λυμπεροπούλου-thetoc.gr

 

Διαβάστηκε 1845 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.