Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 19 Μαρτίου 2018 17:52

Γύρω γύρω Σχολή ΜΜΕ, Μουσειολογίας στην Ηλεία, μετά το ΔΠΠΝΤ και στη μέση η Νομική Πάτρας

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Το θέμα της μεταφοράς του Τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών με έδρα το Αγρίνιο στην Ηλεία σηκώθηκε ξανά στην επικαιρότητα από τους ίδιους τους φοιτητές του Τμήματος, οι οποίοι αντιδρούν σύμφωνα με ανακοίνωση τους ( δείτε εδώ).

Εκείνο που πέρασε στα ψιλά γράμματα της δημοσιότητας είναι η επιχειρηματολογία για την ένταξη του τμήματος σε ένα νέο ακαδημαϊκό χάρτη. Αυτός θα ρίχνει το κέντρο βάρους στην γεωπονία και στο περιβάλλον στην Αιτωλοακαρνανία και σε θεωρητικές επιστήμες και πολιτισμό στην Ηλεία.

Από τις μέχρι τώρα αντιδράσεις και διαχείριση του θέματος, δεν διαφαίνεται η τελική διαμόρφωση του χάρτη των ΑΕΙ στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος. Προς την πορεία αυτή κοινό μυστικό είναι ότι για το Αγρίνιο το χάπι χρυσώνεται με την παρουσία δυνατής σχολής και σε κάθε περίπτωση να μην χάσει τον τωρινό αριθμό των πανεπιστημιακών ΑΕΙ. Λιγότερο από 3 τμήματα θα είναι ήττα για το Αγρίνιο.

Το τι θα γίνει στο Αγρίνιο εξαρτάται από ένα γενικότερο παζάρι που αφορά τον περιφερειακό χάρτη των ΑΕΙ.Γιατί αν υπάρχει χρυσό χάπι Γεωπονικής για το Αγρίνιο, υπάρχει και άλλο χρυσό χάπι Νομικής για Πάτρα. Ειδικά το 2ο θα εξασθενήσει αρκετά την επιχειρηματολογία όσων ζητούν μεταφορά τμημάτων από την Αιτ/νια η αλλού.

Και πάμε τώρα στον 3ο παίκτη, την Ηλεία. Στο Περιφερειακό Συνέδριο ακούστηκε για δημιουργία σχολής Μουσειολογίας και ΜΜΕ στον Πύργο.  (Δείτε δημοσίευμα του ΕΔΩ). Αυτές προφανώς «θα δημιουργήσουν ένα ακαδημαϊκό τοπίο ταιριαστό με τη μεταφορά του Τμήματος Πολιτισμικής Διαχείρισης στην Αιτ/νια, το οποίο θα φέρει και την ιστορική πολιτισμική σφραγίδα της Αρχαίας Ολυμπίας». Κάπως έτσι επιχειρηματολογούν οι Ηλείοι. Εδώ όμως πρέπει να θέσουμε κάποιες πραγματικές παραμέτρους. Κατά πόσο μια περιοχή σαν την Ηλεία μπορεί να στηρίξει σχολή ΜΜΕ, όταν Δημόσια ΙΕΚ στην Αιτ/νια με το ζόρι έβγαλαν 30 καταρτιζόμενους σε όλο το νομό, γιατί πολύ απλά τόσο χωράει η τοπική αγορά. Δεν θα σταθούμε επίσης στο γεγονός ότι άλλους τόσος έβγαλαν για φύλακες μουσείων.  Γιατί απλά θα πει κανείς άλλο ΙΕΚ Φυλάκων Μουσείων  και Δημοσιογραφίας, άλλο ΑΕΙ ΜΜΕ και Μουσειολογίας. Όμως εδώ η μεταλυκειακή εκπαίδευση αντιμετωπίζει προβλήματα απορρόφησης, πως θα  είναι καλύτερα για μια ανώτερη βαθμίδα; Πόσο μάλλον όταν η Μουσειολογία είναι ένα πολύ πολύ εξειδικευμένο αντικείμενο;

Όλα αυτά λοιπόν κάνουν ένα γαϊτανάκι που γύρω γύρω χορεύουν τμήματα ΑΕΙ, υπάρχοντα ή μη. Εκείνο όπως που θα ορίσει η ίδια η πραγματικότητα είναι πολύ πέρα από τους διαδρόμους των ΑΕΙ, πολύ πέρα από τις τοπικές κοινωνίες ή ακόμα και τις κυβερνήσεις: Κατά πόσο θα συνεχίζουμε να εξάγουμε  εξειδικευμένους  μετοίκους στο εξωτερικό;  Ποιες ειδικότητες θα ζητάει στο μέλλον η εσωτερική μας οικονομία; Ιδού η ρόδος…

Λ.Υ.

agrinionews.gr

 

Διαβάστηκε 3447 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.