Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κυριακή, 18 Μαρτίου 2018 22:53

Πόλεμος Κορέας: Αμερικανοί βετεράνοι μιλούν... και αποθεώνουν τους Έλληνες συμπολεμιστές τους! (βίντεο)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Αποθέωση των Ελλήνων στρατιωτών που πολέμησαν στον πόλεμο της Κορέας από ανθρώπους που τους έζησαν από πολύ κοντά: τους Αμερικανούς βετεράνους συναδέλφους τους.

Στο παρακάτω βίντεο μιλούν μερικοί απ΄τους πιο γνωστούς παρασημοφορημένους Αμερικανούς πεζοναύτες του πολέμου στην Κορέα.

Αν και στη μάχη του "υψώματος Χάρι" το 1953 πήραν μέρος στρατιώτες διαφόρων εθνικοτήτων αυτοί επέλεξαν να μιλήσουν για την ανδρεία,τη γενναιότητα αλλά και την ...τρέλλα των Ελλήνων στρατιωτών.Τα όσα λένε είναι αποκαλυπτικά!

Η αναφορά στο Ελληνικό τάγμα (των 1.000 ατόμων και ενός σμήνους της βασιλικής αεροπορίας από 67 άτομα, με 7 αεροσκάφη C-47 Ντακότα) με την χαρακτηριστική επονομασία ..."Charos" (δηλ. Χάρος!) ξεκινά στο 6.42" ενώ λίγο παρακάτω (9.30″) ο τελευταίος βετεράνος αναφέρει πως όποτε οι Κινέζοι μάθαιναν πως υπάρχουν Έλληνες στην πρώτη γραμμή μιας μάχης ...προσπαθούσαν πάντοτε να τους αποφύγουν!

Ελληνες που συμμετείχαν στις συγκρούσεις του ’50 περιγράφουν τις ριψοκίνδυνες αποστολές τους σε μια περιοχή που δεν έχει πάψει να μυρίζει μπαρούτι... (οι μαρτυρίες δόθηκαν στις 13-4-2013)

Μετά τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, την ήττα της Ιαπωνίας και την είσοδο των σοβιετικών στρατευμάτων στην Κορέα, η χώρα κόπηκε στη μέση. Πριν από την αποχώρησή τους, όσα ιαπωνικά στρατεύματα κατοχής βρίσκονταν βορείως του 38ου παραλλήλου παρέδωσαν τον οπλισμό τους στους Σοβιετικούς, όσα βρίσκονταν νοτίως των συνόρων τα έδωσαν στις αμερικανικές δυνάμεις. Στον Βορρά εγκαταστάθηκε κομμουνιστικό καθεστώς, το οποίο μέχρι σήμερα τηρεί ευλαβικά την απομόνωσή του από τη Δύση.

Στις 25 Ιουνίου 1950 οι Βορειοκορεάτες εισέβαλαν αιφνιδιαστικά στον Νότο. Ο πόλεμος διήρκεσε τρία χρόνια. Σε αυτόν, έπειτα από έκκληση των Ηνωμένων Εθνών πήρε μέρος ένα τάγμα του Ελληνικού Στρατού και ένα σμήνος από επτά αεροπλάνα της Ελληνικής Αεροπορίας. 

Οι περισσότεροι Ελληνες που πολέμησαν εκεί το '50 ήταν νέοι και άπειροι από μάχες. Οι πρώτοι έλληνες αεροπόροι που έφτασαν εκεί κλήθηκαν να απαγκιστρώσουν το 10ο Σώμα Στρατού των Αμερικανών που είχε εγκλωβιστεί στην περιοχή Βονσάν μετά την επέλαση των κινεζικών δυνάμεων.

Οι πιλότοι αναγκάζονταν να τα προσγειώνουν σε μικρούς και πρόχειρα κατασκευασμένους διαδρόμους. Σε κάθε αποστολή ρίσκαραν τον θάνατο.

Το ελληνικό εκστρατευτικό Σώμα στην Κορέα σε αριθμούς:

851 άνδρες η αρχική δύναμη του ενισχυμένου τάγματος πεζικού

186 νεκροί

2.787 αεροπορικές αποστολές

17.532 ώρες πτήσεις

9.256 οι τραυματίες που μετέφεραν τα αεροπλάνα

1955 η χρονιά επιστροφής του τελευταίου έλληνα στρατιώτη, δύο χρόνια μετά την ανακωχή

http://pronews.gr

 

Διαβάστηκε 2975 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.