Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  10:24 μμ
 
wm small
Παρασκευή, 14 Αυγούστου 2015 16:51

1893: Η πιο παλιά ως τώρα φωτογραφία του Αγρινίου

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Όσοι ασχολήθηκαν με το παλιό Αγρίνιο, θα γνωρίζουν το πέρασμα του William Woodhouse και τα έργα του για την Αιτωλοακαρνανία.  Ο Woodhouse είναι ο κύριος τροφοδότης συγγραφέων  που ασχολήθηκαν με την ιστορία της περιοχής.

Εκείνο όμως που μας δίνει η δεύτερη ανάγνωση των έργων του είναι το φωτογραφικό του υλικό. Σε βιβλίο του διασώζεται η πιο παλιά φωτογραφία ίσως του Αγρινίου που έχει δημοσιευτεί,  από το 1893. Ο εντοπισμός της δεν θα ήταν καθόλου εύκολος αν δεν υπήρχε η διαδικτυακή κοινότητα Αγρίνιο-Παλιές Μνήμες   και ένα από τα πιο ενεργά μέλη της ο Καθηγητής κύριος Νικόλαος Πέππας που διαπρέπει στο εξωτερικό, ο οποίος διέσωσε και επιμελήθηκε την φωτογραφία αυτή στο προσωπικό του αρχείο και την έκανε να είναι πιο ευδιάκριτη.

Η φωτογραφία αυτή διασώζει το το Αγρίνιο του 1893 σε φωτογραφία από  τον βορρά κοιτώντας προς τον Νότο. 120 χρόνια πριν λοιπόν διακρίνουμε ένα Αγρίνιο πολύ αραιοκατοικημένο, με μονοκατοικίες παραδοσιακής ελληνικής αρχιτεκτονικής, με πέτρινες σκεπές, μονοόροφα στην συντριπτική τους πλειοψηφία , σε απόσταση μεταξύ τους. Δεσπόζει η  πυκνή βλάστηση και οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Αν συγκρίνουμε την οπτική του Ζυγού και των κορυφογραμμών  του  , εικάζουμε ότι απεικονίζεται το σημερινό βορειοδυτικό κομμάτι της πόλης, η σημερινή δηλαδή περιοχή δυτικά του Πάρκου και το κομμάτι που επεκτείνεται  έως τον σημερινό Άγιο Κωνσταντίνο.

agrinioprosxedio

http://agrinionews.gr

 

Διαβάστηκε 7015 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.